Trenutno se predvaja:
3. januar 2018 ob 18:24Zgodbe

"Predanost delu in stremljenje k odličnosti me vežeta na obe strani Atlantika"

Dr. Igor D. Gregorič se je v ameriškem Teksasu odločno prebil do uglednega položaja enega najboljših srčnih kirurgov.

Texas Medical Center zavzema celotno mestno četrt Houstona. Foto: Wikipedia

Bolnišnica Memorial Hermann, v kateri je dr. Igor Gregorič vodja programa za srčno popuščanje.

Bolnišnica Memorial Hermann, v kateri je dr. Igor Gregorič vodja programa za srčno popuščanje. Foto: Wikipedia

Življenjska pot dr. Igorja D. Gregoriča, svetovno znanega kardiokirurga v eni najboljših medicinskih ustanov, v Texas Medical Centru v Houstonu, se bere kot filmski scenarij.

Začne se pri 29 letih, ko je odšel v Ameriko in sprejel zelo pomembno odločitev, ki se je kasneje izkazala za začetek zgodbe o uspehu. "Mogoče se tako zdi na prvi pogled. Toda zame je bila to pot, posuta z veliko dela in garanja, samoodpovedovanja. Leta 1984 je bila odločitev, da grem v Teksas in tam ostanem, veliko tveganje. Doma sem sicer imel zagotovljeno kariero in zaključek specializacije, v Ameriki pa nič. Moral sem narediti nostrifikacijo diplome in specializacijo iz kardiokirurgije. Če ne tvegaš, ne moreš računati na uspeh, sem si rekel in šel do konca!"

Prva leta ste delali celo brezplačno... "Absolutno! Prva štiri leta sem vztrajal brez plačila, preživljal sem se s prihranki in pomočjo, ki mi jo je pošiljala družina, toda cilj je ostajal trden – zaposlitev na THI - Texas Heart institute. Želja, da delam v kardiokirurgiji, je bila večja od strahu pred neuspehom."

S čim vas je pred desetletji navdušila Amerika? "Ker sem bil osredotočen na študij, učenje, piljenje tehnike, skratka na delo od jutra do noči, sem imel bolj malo prostega časa. Vse sem podredil delu. Kakšen jogging, obisk kinopredstave, malce športa je še nekako šlo, več pa ne. Šele kasneje sem na Ameriko pogleda tudi s turistične plati. Houston je precej dolgočasen, če prideš tja le na nekajdnevni obisk. Zanimiv postane, če tam živiš. Ima veliko znamenitosti, denimo NASA center, pa Alamo v San Antoniu. Ampak, po pravici povedano, prvih pet, šest let sem bil s časom bolj na tesnem."

Se je zdaj kaj spremenilo? "Precej. Zdaj imam svojo ekipo in več časa zase. Sicer pa veliko potujem, predavam, sodelujem na kongresih in tudi v Sloveniji sem pogosto."

S Slovenijo je povezana tudi vaša sorazmerno pozna odločitev za družinsko življenje. "V življenju sem vse počel nekako izven klasičnih protokolov in tako sem se tudi za družino odločil v poznih letih, Ta me zdaj vleče v Slovenijo, pa kvaliteta življenja, znanci iz mladih dni in želja, da bi nekaj dobrega naredil v slovenskem zdravstvu. Na Ameriko sem vezan poslovno, v načrtih imamo izboljšave v našem novem centru. Pravzaprav me stremljenje k odličnosti veže na obe strani Atlantika."

Zdenka Tomulić


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki