Trenutno se predvaja:
4. oktober 2017 ob 19:13Zgodbe

Rosno mlada, izjemno nadarjena in muzikalna, a tudi nadvse odgovorna

V oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, rubriko Primorski glasbeni talenti posvečamo najmlajšima prvonagrajencema letošnjih tekmovanj, harmonikarici Tadeji Udovič Kovačič in tolkalcu Maju Pucerju s koprske glasbene šole.
Tadeja Udovič Kovačič in Maj Pucer . Foto: Maksimiljana Ipavec / Andraž Gombač
Tadeja Udovič Kovačič in Maj Pucer . Foto: Maksimiljana Ipavec / Andraž Gombač

Zmagovalca letošnjega Regijskega tekmovanja mladih glasbenikov Primorske v najnižji starostni kategoriji, tedaj še ne desetletna Tadeja Udovič Kovačič in Maj Pucer, prihajata z Glasbene šole Koper. Oba sta se dober mesec kasneje vrnila z zlato plaketo in prvo (oz. drugo) nagrado tudi z državnega tekmovanja. Tadeja si je s svojo harmoniko ob tej priigrala še dve zmagi na mednarodnih tekmovanjih (Svirel, kjer je bila najmlajša finalistka, in tekmovanju harmonikarjev v Pulju, kjer je prejela celo pokal). Maj pa je že pred tem s svojimi tolkali postal član rock skupine OK Junior, ki ga pri učenju instrumenta žene naprej k nabiranju novih znanj pa tudi spoznanj, da tolkala niso le bobni in baterija, temveč cela množica orkestrskih, celo simfoničnih instrumentov.

Tadeja je živahna, radoživa, zelo sproščena in zgovorna pa tudi odločna in samozavestna petošolka, ki se harmonike uči zdaj že peto leto, čeprav jo je ta instrument vseskozi spremljal, še preden je prišla na svet. Rodila se je v glasbeno družino, v kateri je mama (Erika Udovič Kovačič) njena profesorica harmonike, sestra Teja (prav tako zmagovalka številnih tekmovanj) pa njena velika vzornica. Všeč ji je pouk pri mami, čeprav profesorica pravi, da je zelo težko združevati ti dve vlogi, je pa priročno, da ji lahko pomaga tudi pri vaji doma. Čeprav ta zahteva pred tekmovanji kar veliko časa in je tudi kot učenka Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah odlična učenka, ji ostaja dovolj časa tudi za igro, tisto zunaj, na zraku, s prijateljico, sosedo in z žogo. Učenje ji ne krade preveč časa, saj v šoli zbrano posluša in se veliko nauči že pri pouku. Zato pa rada kuha ali (kot sama pravi) eksperimentira. Najraje pa masira; doma že s pridom izrabljajo njene "čarobne rokice". Zato si želi postati fizioterapevtka. A vseeno upa, da se bo lahko tudi s harmoniko čim več časa ukvarjala. Uživa igrati na koncertih, tekmovanjih, v velikih dvoranah, pa tudi doma rada s svojo harmoniko razveseli dedke in none, ko pridejo na obisk. In ne le njih, s svojo nadvse muzikalno igro, ki jo še posebej odlikuje za to starost prav nenavadno pretanjeno tonsko niansiranje, vselej očara občinstvo in, kot kaže, tudi žirije številnih tekmovanj.

Maj, ki prav danes praznuje svoj deseti rojstni dan, prihaja iz Koštabone, osnovno šolo pa obiskuje v Šmarjah. Je sicer nekoliko manj zgovoren, a, še posebej, ko zavihti svoje paličice, nadvse odločen fant. Njegov profesor Goran Moskovski je po tekmovanju povedal, da je zelo nadarjen, a vseeno vselej pripravljen tudi na trdo delo. Čeprav se tolkala uči šele tri leta, z veseljem pristopi k vsaki zasedbi; spremljal je že pevski zbor, igral v orkestru, vseskozi pa igra tudi v rock skupini, ki jo na glasbeni šoli vodi Boštjan Andrejc - Bushy. In prav to zanimanje, ki ga Maj že v tako rosnih letih izkazuje za igranje na vseh področjih, dokazuje, da ima v sebi močno željo po glasbi, ki ga bo gnala tudi naprej. In prav glasba, pravi Maj, mu vselej pomaga tudi pri premagovanju treme. Glasbi se preprosto prepusti in pride sama od sebe. Poleg tolkal igra tudi košarko, rad pa ima tudi nogomet in matematiko. Zato še ne ve, ali bo postal glasbenik, športnik ali matematik, ko bo velik. Zagotovo pa bo zagnan, delaven in odgovoren. Vse najboljše, Maj!

Lea Hedžet


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki