Trenutno se predvaja:
17. maj 2017 ob 17:00Zgodbe

Stare barke: estetski užitek in morje zgodb

Obiskali smo 39. majsko regato starih bark v Piranu, na kateri je nastopilo več kot 40 plovil.
Foto: Toni Dugorepec

Foto: Toni Dugorepec

Novinarka Lea Širok z enim od sogovornikov. Foto: Toni Dugorepec

Novinarka Lea Širok z enim od sogovornikov. Foto: Toni Dugorepec

V Piran so tudi letos priplule stare barke, ki so se pomerile na tradicionalni majski regati. Že 39-ič jo je organiziralo piransko Društvo ljubiteljev starih bark. Na seznamu bark, ki so se v vseh teh letih udeležile regate, je okrog 90 lesenjač. Od hitrejših dragonov, ki so bili nekdaj olimpijski razred, do večjambornih golet in čezoceanskih škunerjev. Tokrat jih je bilo v Piranskem zalivu mogoče občudovati vsaj 40. Več kot polovica teh morskih lepotic je priplula iz bližnjih italijanskih pristanišč. Poleg estetskega užitka, ki ga ponujajo, so stare barke zanimive zaradi zgodb, ki so jih s svojimi pomorščaki doživljaje na morjih, nam je za tokratno oddajo Morje in mi med drugim povedal organizator regate in predsednik piranskega društva starih bark Janez Šabec.

Pravila, kdaj barka postane starodobnik, so podobna kot pri avtomobilih, le da pri barkah ločimo stare in tradicionalne barke, je pojasnil Janez Šabec: "Tradicionalna barka je na primer batana, ki je lahko čisto nova, pa je starodobna, ker je bila projektirana v tistem duhu."

Sam je lastnik več kot sto let starega dalmatinskega levta, 'Starega mačka', ki je pri svojih 111 letih tudi najstarejša barka v naših pristaniščih. Med drugim je odgovoril tudi na vprašanje, ali je za upravljanje takega plovila bolj ali manj zahtevno od upravljanja sodobnih podobno velikih čolnov: "Na jadrnicah vsekakor potrebujemo več članov posadke, ker so tudi jadra zahtevnejša. Za dvigovanje jadra potrebujemo več ljudi. Samo jadranje je pač jadranje. Kdor zna, zna, kdor ne zna, ne zna in se mora navaditi. Pri takih barkah pa je malo bolj zahtevno. Težke barke so to, drugače se obnašajo na morju. Na to se je treba privaditi. Če si že jadralec, hitro prideš noter."

Novinarka Lea Širok se je pogovorila še z nekaj udeleženci regate. Kaj so povedali, lahko slišite s klikom na fotografijo nad besedilom.


Zadnji prispevki