Trenutno se predvaja:
3. januar 2018 ob 11:29Zgodbe

Svetlana Makarovič: "Rdečo zvezdo so v Jugoslaviji zlorabili."

Svetlana Makarovič, vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka se je rodila v Mariboru, a je ponosna tudi na svoje primorske korenine.

Svetlana Makarovič med pogovorom z Natašo Uršič v novogoriškem studiu Radia Koper. Foto: Radio Koper

Svetlana Makarovič je 1. januarja praznovala rojstni dan. Tik pred drugo svetovno vojno se je rodila v Mariboru, mami Otiliji in očetu Primorcu Abdonu. Na svoje primorske korenine, še posebno na nonota Avguština iz Kanala, je zelo ponosna. V zadnjem času pa jo na Primorsko veže tudi njen projekt Nosil bom rdečo zvezdo. Velik koncert s sto nastopajočimi junija v Ljubljani je bil obarvan s številnimi primorskimi glasbeniki. Ponovila ga bo letos, 25-ega maja. Po njenem mnenju je bil simbol rdeče zvezde tako kot simbol krščanskega križa neštetokrat zlorabljen. Znanilci novega sveta, tako kot napove v šansonu, so trije svetli meči – bratstvo, enakost in svoboda.

Simbol rdeče zvezde zanjo ne pomeni simbola totalitarizma. »Simbol rdeče zvezde je bil neštetokrat zlorabljen. Tako kot je bil zlorabljen simbol križa. Tukaj vidim vzporednico. Kristus naj bi dejal, če imaš dve srajci, daj eno tistemu, ki nima nobene. Socializem pravi, če imaš tri srajce, daj vsaj eno tistemu, ki nima nobene. Potem pa pride ta nagnusni trampovski desničarski kapitalizem, ki pravi, ker imam 100 srajc mi to daje pravico, da revežu vzamem zadnjo in si z njo obrišem rit.

Svetlana pove, da so v nekdanji državi Jugoslaviji zlorabili rdečo zvezdo. »Partizani jo niso zlorabljali, v časih informbiroja pa je bila neštetokrat zlorabljena. Goli otok je strašna zloraba rdeče zvezde. Kot napovem v mojem šansonu Kladivo in nakovalo, bodo prihodnost krojili trije svetli meči novega sveta – bratstvo, enakost, svoboda. In ko rečem pred publiko Smrt fašizmu, zagrmi iz publike Svoboda narodu. In jaz potem to razširim – svobodo vsakemu narodu, vsaki veroizpovedi, in se zavzemam tudi za begunce.«

Svetlano Makarovič že vse življenje spremlja družbena kritičnost. »Jaz sem prestara, da bi doživela svetlejši čas svobode, enakosti in protifašizma. Mogoče bo trajalo ena, dve ali tri generacije, da pridemo do njega, več ne. Jaz bom to prihodnost gledala iz onostranstva, iz Kanala ob Soči (smeh) in opazovala, kako bodo mladi ustvarili boljši in bolj human svet. Jaz, ki odhajam s tega sveta, lahko pustim novim generacijam samo svojo umetniško besedo in nič drugega. Ker umetnost je tista, ki bo zmagala nad zlom.«


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki