Trenutno se predvaja:
10. avgust 2017 ob 14:11Zgodbe

V avtu naj bo zmeraj pri roki gasilni aparat

V vročem avtomobilskem motorju se lahko kaj tudi vname. Če nimamo znanja in opreme, bo ogenj popolnoma uničil vozilo.
false
Foto: arhiv MMC RTV Slovenija

Na območju, ki ga pokriva Gasilska brigada Koper, vsako leto beležijo približno 40 požarov avtomobilov. V veliki večini gre za primere, ko si vozniki sami ne zmorejo pomagati, ker v vozilu nimajo gasilnega aparata. Vodja operative Sandi Jugovac verjame, da je požarov še več, a zaradi pravočasnega ukrepanja voznikov, ki imajo gasilni aparat v avtomobilu, pomoč profesionalcev ni potreba in tudi posledice so manjše.

Kako torej ravnati, smo vprašali izkušenega gasilca.

Vse voznike avtomobilov pozivamo, da si nabavijo manjši gasilni aparat in ga namestijo na lahko dostopno mesto vozila, najbolje v kabini, pod sedežem, ali v prtljažniku. Pri tem je treba paziti, da ni založen s prtljago ali drugimi predmeti.

Če pride do požara, je treba vozilo čim prej ustaviti na varnem mestu, ugasniti motor in prižgati varnostne utripalke. Nato naj vsi potniki takoj izstopijo iz vozila in se umaknejo na varno mesto. Pri tem je dobro pomisliti na dokumente in morebitne druge vredne oziroma osebne predmete ter jih pravočasno umakniti iz avtomobila.

Najpogosteje zagori pod pokrovom motorja, zato je potrebna previdnost pri odpiranju pokrova, kajti zaradi hitrega dostopa zraka se lahko požar zelo hitro razplamti in nas ogrozi oziroma opeče, poleg tega pa se lahko začne požar naglo širiti v notranjost kabine.

Pravilni pristop k gašenju je, da na rahlo odpremo pokrov motorja in skozi režo oziroma odprtino usmerimo gasilni aparat in zatem spet zapremo pokrov. To lahko večkrat ponovimo, dokler ni požar pogašen. Če zaradi večje količine dima in toplote ocenjujemo, da bomo požar težko pogasili, je treba poklicati Center za obveščanje. Kadar je prisotnih več oseb pa si posamezne naloge lahko tudi porazdelimo.

Če smo priča požaru na cesti, je prav, da nesebično preverimo, če je potrebna pomoč, kajti s skupnimi močmi je ukrepanje veliko bolj preprosto in hitrejše.

Glede nabave, nameščanja in servisiranja gasilnih aparatov se je najbolje posvetovati s trgovci ali lokalnih gasilcih.

Nasveti so bili objavljeni v oddaji Z vročega asfalta, ki jo lahko poslušate prek zgornje povezave.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki