Trenutno se predvaja:
11. september 2017 ob 12:04Zgodbe

"V srcu sem malo Mehičanka, veselim se SP v tej državi"

Na nedavnem evropskem prvenstvu v poljskem lokostrelstvu je Koprčanka Ana Umer osvojila zlato medaljo v konkurenci članic z ukrivljenim lokom.
Foto: Lokostrelska zveza Slovenije

Ana Umer, ki tekmuje v tarčnem in poljskem lokostrelstvu, že vrsto let dosega najvišja mesta v mednarodni konkurenci. V glavnem se osredotoča na tarčno lokostrelstvo, ki spada med olimpijske discipline, zadnji veliki uspeh pa je dosegla v poljskem lokostrelstvu. Ana poudarja, da je ta disciplina fizično precej zahtevna. "Tekmovališče je v gozdu, ves čas se premikamo po težavnem terenu. Ob tem se tarče med seboj razlikujejo, ugotoviti moramo kakšne so razdalje do njih. Gre za zelo razgibano disciplino, pri kateri je potrebna zbranost."

V velikem finalu evropskega prvenstva na Mokricah je lovila zaostanek in po dobri predstavi v zaključku dvoboja premagala Nemko Danielo Klesmann 50:48. Že rezultat kaže, da je bil finalni dvoboj za zlato medaljo zelo napet. "Kar sama sem poskrbela, da je bilo v finalu vse skupaj napeto. Na prvi tarči sem se zmotila pri merilni napravi in ustrelila prvo puščico mimo. Ni bil dober občutek, vendar sem v nadaljevanju z borbenim nastopom nadoknadila zamujeno in osvojila naslov. Vedela sem, po kaj sem prišla na prvenstvo in to sem z zlato medaljo tudi dosegla."

Srebrne medalje se je razveselila tudi Postojnčanka Nala Jurca, ki je debitirala na domačem prvenstvu, popoln uspeh slovenskih lokostrelcev pa je z bronasto medaljo dopolnila še Toja Ellison.

Ana je sicer letos veliko nastopala na tekmah svetovnega pokala, udeležila se je tudi svetovnih iger in tekmovanj na državni ravni. Vrhunec sezone jo čaka prihodnji mesec, ko se bo pomerila s svetovno lokostrelsko elito. "Oktobra me v Mehiki čaka svetovno prvenstvo v tarčnem lokostrelstvu. Na ta dogodek se s trenerjem Matejem Zupancem in psihologom pripravljam že več mesecev, ob tem tudi redno obiskujem fitnes. Veliko pozornosti je usmerjeno k temu, da telo ostane močno, do prvenstva pa me čakajo še zadnje priprave." Ana dobro pozna pogoje na prizorišču svetovnega prvenstva v Mehiki, tam je namreč konec leta 2015 opravila priprave. Zaradi visoke nadmorske višine bodo pogoji zahtevni, Ana pa si zavoljo tega ne dela preglavic. "Komaj čakam svetovno prvenstvo, v srcu sem tudi malo Mehičanka, tako da se tekmovanj zelo veselim."

Po svetovnem prvenstvu čaka Ano temeljita analiza opravljenega, nato sledijo načrti za nadaljnje delo. Nedavno je člane Lokostrelskega kluba Ankaran razveselila pridobitev v obliki novega strelišča v Dekanih. Lokostrelcem je strelišče v Dekanih dalo novo motivacijo, ob tem pa so odprti za nove člane. "Tudi sama sem trenerka v klubu, nadobudni člani so dobrodošli kadarkoli med letom in ne samo ob začetku šolskega leta." Septembra bodo lokostrelci še vadili na strelišču v Dekanih, oktobra se bodo preselili na OŠ Dušana Bordona v Kopru.

Pogovoru Primoža Čeparja z Ano Umer lahko prisluhnete na povezavi nad besedilom.


Zadnji prispevki