Trenutno se predvaja:
18. maj 2017 ob 16:55Zgodbe

Vestna skrb za brejo psičko in njeno leglo

Psička bo po naravni poti skotila, a priporočljivo je, da prisostvujemo kotitvi in pomagamo, če bi se kaj zapletlo.

Vzorni vzreditelji psov vedo, da sta prehrana in omejena dejavnost ključna za dobro počutje in zdravje breje psičke. V zadnji tretjini brejosti bo pasja mama potrebovala bogatejši obrok. Psička bo po naravni poti skotila, a priporočljivo je, da prisostvujemo kotitvi in pomagamo, če bi se kaj zapletlo. Mladički sesajo pri materi vsaj tri tedne, nakar jih vzreditelj prične dohranjevati s hrano za mladičke. Med drugim in tretjim tednom življenja podmladku že zrastejo zobki. Pri dveh mesecih zapustijo gnezdo, dobro socializirani in zaščiteni pred pasjimi otroškimi boleznimi gredo v novi dom. Luka Pečlin iz psarne Vodni dragulj, vzreditelj madžarskih vižel, nam je povedal, da se na mladičke zelo navežeš. Toda, če veš, da bodo dobro preskrbljeni, jih vseeno z veseljem oddaš.

Brejost traja približno 63 dni, odvisno od tega, koliko mladičkov nosi psička. Če jih je manj, bo kotila prej in obratno. Med brejostjo je psička manj aktivna kot običajno. "Sprehodi so krajši. Izogibati se moramo vodi, da ne bi prišlo do okužbe," pove Luka Pečlin.

Porod se začne s popadki, psička postane nemirna, poležava, včasih se ozira v trebušček, pogosteje se čisti, iztreblja. Z božanjem jo umirimo. Če ugotovimo, da sama ne bo zmogla vsega opraviti, ji nežno in z občutkom pomagamo mladička vzeti iz ovojnice. Med kotenjem lahko med enim in drugim mladičkom mine nekaj minut ali tudi nekaj ur. Posteljice psička zmeraj poje, ker vsebujejo oksitocin in druge snovi, ki sprožijo razvoj mleka. Prve tri dni po kotitvi jo je treba pospremiti na potrebo. Mladičke takoj po skotitvi stehtamo in jim narahlo navežemo različne trakce okoli vratu, da jih lažje ločimo. Tehtamo jih vsak drugi dan. Tako se prepričamo, ali dobro napredujejo. Ko so vsi psički skoteni, se psica uleže na stran in pusti, da sesajo. "Po 14 dneh, ko mladički niso več dovzetni za okužbe, jih bodoči lastniki že lahko pridejo pogledat," je še povedal Luka Pečlin.

Kako še poskrbi za mlade vižlice pred odhodom v novi dom, lahko slišite na posnetku, ki ga je pripravila Loredana Vergan in je dostopen s klikom na fotografijo nad besedilom. Spodaj pa je še krajši videoposnetek in nekaj fotografij.


Zadnji prispevki