Trenutno se predvaja:
7. december 2017 ob 18:18Zgodbe

Zvoki in psi

Če želimo, da bo pes preživel praznični hrup brez strahu, ga moramo začeti privajati na različne zvoke že veliko prej, najraje že kot mladička.

"Družinska" fotografija Lee Leskovšek. Foto: Osebni arhiv

Pasji sluh je veliko bolj občutljiv kot človeški. Zato so različni zvoki, ki jih povzročajo avtomobili, motorji, stroji in druge naprave, za pse zelo moteči. Če živali že od malih nog ne privajamo nanje, čuti posledice celo življenje. Najhuje je ravno v decembru, ko novoletno rajanje spremljajo petarde in ognjemeti.

Za silvestrovo naj pes ne bo sam doma! Človekova bližina mu predstavlja varnost. Kako naj psa pripravimo na novoletni hrup s petardami? "Vsekakor moramo z vadbo začeti že veliko prej. Najbolje kar s pasjim mladičkom," svetuje kinološka strokovnjakinja za vzgojo in prevzgojo psov, Lea Leskovšek.
Kako bo pes dojemal pokanje petard in ognjemetov, je v največji meri odvisno od nas. Lea Leskovšek pozna kar nekaj praktičnih metod.

Mladička navajajmo na različne, najprej posnete, zvoke v domačem okolju in šele, ko se nanje ne bo več odzival, ga peljimo v mesto, kjer bo spoznal zunanje, zanj nenavadne zvoke. V zadnjih dneh starega leta imejte psa vedno na povodcu in pod kontrolo, da iz strahu ne zbeži neznano kam. V prednovoletnem času se v pasjih zavetiščih zaradi človekove malomarnosti znajde veliko psov. Na sprehod se odpravite v času, ko bo najmanj pokanja. S psom se ne zadržujete v strnjenih naseljih ali v gruči ljudi. Vodnikova dolžnost je, da v prednovoletnem času čim bolje poskrbi za svojega pasjega prijatelja. Le tako bosta v novo leto oba stopila mirna in neobremenjena.

Lea je predstavila še več metod. Če vas zanimajo, prisluhnite posnetku pogovora, ki ga je pripravila Loredana Vergan.


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki