Trenutno se predvaja:
Maribor -8
9. februar 2018 ob 14:49 Maribor Novice

(Avdio) Informativni dnevi na fakultetah in srednjih šolah

Fakultete in srednje šole so danes preplavili mladi
Informativni dnevi Foto: BoBo

Poudarki

  • Šole so ob informativnih dnevih pripravile programe, na katerih pojasnjujejo potek in način šolanja. Poudarjajo pa tudi svoje dosežke in odmevne projekte.

Na fakultetah in srednjih šolah so danes za osnovno- in srednješolce informativni dnevi. Mladi, ki so pred pomembno življenjsko odločitvijo, so željni informacij o študijskih in srednješolskih programih ter tudi o obšolskih dejavnostih, ki jih ponuja posamezna šola.

Mladi danes na srednjih šolah in fakultetah bolj ali manj niso več spraševali, kam se vpisati, ampak jih je zanimalo predvsem, kako neka šola deluje oz. kaj jim lahko ponudi. Večina je namreč svojo odločitev že izoblikovala.

Pred fakultetami tudi letos bodoče študente usmerjajo predstavniki mariborske študentske organizacije

Jana Kučej s Študentske organizacije pojasnjuje, kako jim pomagajo: "Dijakom podamo informacije iz prve roke in jih usmerjamo, povemo jim, kje je katera fakulteta oz. program. Najpomembneje pa je to, da jim predstavimo študentsko življenje in svoje izkušnje".

Največ mladih se v zadnjih letih odloča za tehniške poklice

Kot pravi dekan mariborske Fakultete za strojništvo Bojan Dolšak je razumljivo, da se v zadnjih letih mladi vse bolj zanimajo za tehnične poklice, saj: "Ob podelitvi diplom nekdanje študente vprašamo, kakšna je njihova možnost za zaposlitev in ugotavljamo, da je le redki še nimajo. Prav tako pa skoraj nobenemu ni treba zaposlitve iskati zunaj svojega poklica". Večina si zaposlitev najde že med študijem.

Mladi se vse bolj odločajo za tehnične smeri

Zaradi velikega povpraševanja po tehniških poklicih tudi srednje poklicne šole beležijo vse večji vpis. Drugače pa je na gimnazijah, na katerih poudarjajo, da lahko dijaki pri njih: "pridobijo splošno znanje, ki tudi po koncu šolanja omogoča široko izbiro poklicev," pojasnjuje ravnatelj druge gimnazije Maribor Ivan Lorenčič.

Vsi, ki želijo obiskati še kakšno šolo, lahko to storijo jutri.

Aleks Horvat

Zadnji prispevki