Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Konec januarja je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih nekaj manj kot 88 tisoč brezposelnih, kar je 3,4 odstotka več kot decembra in 15,2 odstotka manj kot januarja lani. Brezposelnost se je v primerjavi z decembrom povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj prav na območju Maribora, in sicer za 6,4 odstotka. V primerjavi z januarjem lani pa se je v vseh območnih službah zmanjšala, na območju Maribora za 15,7 odstotka.

Brezposelnost se je januarja v primerjavi z decembrom najbolj povečala na območju Maribora

Pomočnica direktorice mariborske območne službe Zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga povečanje števila brezposelnih pripisuje dejstvu, da se v tem času izteče veliko pogodb za določen čas: "Dejstvo je, da smo obmejna regija, da je tukaj veliko ljudi, ki delajo v tujini in da se jim delovno razmerje izteče konec decembra."

Kljub upadu števila brezposelnih je Mariborska regija še vedno na dnu

V primerjavi z januarjem lani je sicer registrirana brezposelnost na mariborskem območju upadla za 15,7 odstotka, a je še vedno med najvišjimi v Sloveniji. Novembra lani je bila 10,8 odstotka, v Sloveniji 8,7 odstotka. Mirjana Zgaga še pojasnjuje strukturo registriranih brezposelnih na mariborskem območju: "Mariboru kot univerzitetnemu mestu se pozna, da ima med brezposelnimi nekoliko več izobraženega, tudi mladega kadra, in s tem več iskalcev prve zaposlitve."

Povpraševanje po delavcih pri delodajalcih narašča

Januarja so sicer na območni službi Maribor zabeležili 1582 prostih delovnih mest."Po pričakovanju je med delodajalci največ povpraševanja po delovnih mestih v predelovalni dejavnosti, sledijo poklici v poslovnih dejavnostih, nato delovna mesta v gradbeništvu, vzdrževanju in popravilu motornih vozil in v gostinstvu."

V regiji si veliko novih delovnih mest obetajo s prihodom Magne

Pričakujejo sicer, da bo prihod avtomobilskega velikana Magna v občino Hoče-Slivnica zmanjšal število registriranih brezposelnih. "Vendar se moramo zavedati, da gre za področje, na katerem tudi drugi delodajalci po Sloveniji iščejo kader. Kar pomeni, da ni nujno, da bo kandidate za Magno lahko zagotoviti," je še povedala pomočnica direktorice mariborske območne službe Zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga.