Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Kulturna dediščina in turizem sta ločenega izvora, a vseeno močno prepletena. Turizem je kot romanje usmerjen k naravnim in kulturnim posebnostim, v Mariboru pa se je turizem razvijal v več obdobjih pravi dr. Peter Simonič, od Olepševalnega do Tujskega in turističnega društva, pozneje Zveze društev in slednjič Javnega zavoda za turizem Maribor. O pokopališču kot kulturni dediščini in turistični zanimivosti mesta je spregovorila direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek: »Pokopališča odsevajo zgodovino mesta, arhitekturo mesta, ljudi in pa njihove običaje skozi čas.«

Dediščina ni nekaj, kar je samo po sebi dano, mi moramo to prepoznat in narediti iz tega nekaj, kar je za nas pomembno, pravi dr. Rajko Muršič:

»Dediščina je nekaj, kar si ljudje posredujemo skozi čas, v izkušnjah različnih generacij in je popolnoma spontana dejavnost, ki se pojavi v določenem zgodovinskem trenutku oziroma v socialnih okoliščinah, takrat ko je nuja po tem,«opisuje Muršič.

Udeleženci seminarja so spregovorili tudi o splavarjenju nekoč in danes, urbani dediščini trte in vina ter tudi o judovski dediščini.