Foto: BoBo
Foto: BoBo

Kriminal med mladimi, ki ga zazna policija, se je v zadnjih letih občutno zmanjšal. To pa ne pomeni, da imajo mladi manj težav z drogami in odklonskim vedenjem. Za to naj bi bila kriva predvsem permisivna vzgoja. Težave pa predstavlja tudi drugi kriminal, v katerega so mladi le vpleteni, pri čemer pa je vedno več otroškega dela.

Z vzgojo otrok na način, da starši za njih oz. namesto njih naredijo prav vse, jih prav v nič ne silijo, starši pa bolj kot starševski odnos vpeljujejo prijateljskega, ustvarjamo generacijo apatičnih, melanholičnih, naveličanih in iztrošenih otrok. To pa se potem kaže z odklonskim, tudi kriminalnim vedenjem.

Ni pa težava le v razvajanju otrok, nekateri starši jih namreč tudi izkoriščajo. Vse pogostejše so namreč težave z otroškim delom. Tega namreč kot družba pogosto ne zaznamo, gre pa dejansko za kaznivo dejanje, kadar otroci zaradi dela izostajajo od pouka oz. delajo dela, ki jim fizično niso kos.

V vsakem primeru pa gre za prekrške tudi, kadar otroci z delom služijo denar. V tem primeru morajo starši oz. skrbniki pridobiti dovoljenje inšpektorja za delo.