Senatorji Univerze v Mariboru so rektorske volitve razpisali z 5. junij 2018. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Senatorji Univerze v Mariboru so rektorske volitve razpisali z 5. junij 2018. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Rektorske volitve bodo 5. junija, nov rektor pa bo znan še pred študijskimi počitnicami. Številni senatorji so želeli, da bi bile volitve prej, a so sledili predlogu vodstva univerze. Dogodki, ki so privedli do prenehanja rektorjevega mandata so se namreč odvili hitro, zato želijo z dolgim postopkom dati kandidatom čas, da se pripravijo, pravi prorektor s pooblastili rektorja "Na prejšnjih volitvah smo volili le pedagoški delavci, bilo nas je dobrih 1600. Zdaj, ko lahko volijo vsi delavci in tudi študentje, je upravičencev okoli 17.000. Kandidati morajo zato nagovarjati desetkrat večje volilno telo in obiskati tudi nekaj fakultet, ki so izven Maribora. Zato je prav, da jim damo čas, da se ustrezno pripravijo," je dejal prorektor.

Zaradi pravne nejasnosti so bili senatorji v dilemi, kako prepoznati prenehanje mandata dosedanjega rektorja. Po starem statutu, ki je veljal ob njegovi izvolitvi, bi se morali o razrešitvi na volitvah izreči pedagoški delavci. Senatorji pa so upoštevali nov statut, s katerim funkcija preneha avtomatsko ob prenehanju delovnega razmerja. To pa lahko Igor Tičar izpodbija z odškodninsko tožbo.

Da bi bile rektorske volitve prej, si želi tudi predsednica visokošolskega sindikata Marija Javornik Krečič, a meni, da je najpomembneje, da univerza dobi rektorja, ki bo sposoben univerzo popeljati na pot enakomernega razvoja. "Upamo, da to ne bo oseba, ki bo spet rezultat nekih neformalnih mrež, ampak da bo to pošten človek, ki mu bo v resnici na prvem mestu univerza," dodaja prva univerzitetna sindikalistka.

Senatorji naj bi novoizvoljenemu rektorju pooblastila predali na seji okoli 20. junija, tik pred začetkom študijskih počitnic. Do tedaj bodo univerzo vodili prorektorji.

Za rektorja Univerze v Mariboru je lahko izvoljen redni profesor, ki je na Univerzi v Mariboru zaposlen s polnim delovnim časom za nedoločen čas, ki je javno priznan visokošolski učitelj Univerze v Mariboru in izkazuje, da je sposoben s svojim znanjem, razgledanostjo in izkušnjami ustvarjalno prispevati k razvoju visokošolske izobraževalne, znanstvenoraziskovalne in strokovne dejavnosti, ter da je na osnovi svojega dosedanjega večletnega odgovornega dela sposoben uspešno voditi univerzo. Biti mora tudi vesten, zgleden in uspešen pri opravljanju svojih zadolžitev. Rok za oddajo kandidatur je 19. marec 2018, vsa dokumentacija v zvezi z razpisom volitev bo objavljena na spletni strani Univerze v Mariboru, še sporočajo z univerze.

Rektorja Univerze v Mariboru na splošnih in neposrednih volitvah za dobo štirih let izvolijo visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom, visokošolski sodelavci, študentje in drugi delavci.