Foto: Oglasno sporočilo/Drava bike
Foto: Oglasno sporočilo/Drava bike

Pobudniki projekta Dravska kolesarska pot so z dogodkom »Drava kot priložnost« začeli uresničevati vizijo enotne kolesarske povezave skozi štiri države, skozi katere teče reka Drava. Obrečne kolesarske poti so razvite tako na Hrvaškem kot tudi v Avstriji, kjer je Dravska kolesarska pot urejena že več kot dvajset let, v zadnjih letih pa dobiva konkretnejšo podobo tudi pri nas.

Ceste ob reki Dravi so bile do pred kratkim kolesarjem neprijazne. V Avstriji pa Dravska kolesarska pot privablja več 100.000 obiskovalcev letno, zato so jo po vzoru Avstrijcev pri nas že označili in v sodelovanju z državo zagnali več infrastrukturnih projektov. Zdaj pa je čas za povezovanje, saj lahko le tako razvijejo vse turistične potenciale reke Drave, pravi vodja projekta .

Za promocijo skrbi Zavod za turizem Maribor – Pohorje, ki dogodivščine ob in na reki Dravi trži pod skupno blagovno znamko. Le s skupnim nastopom pa lahko dosežejo preboj, pravi Paco Wrolich iz turistične organizacije Avstrijske Koroške, kjer se kolesarski turizem po pomembnosti uvršča že na tretje mesto. Kolesarski turisti navadno ostanejo teden dni ali več, številnim pa je Dravska kolesarska pot na Koroškem že prekratka.

Avtorji projekta si prizadevajo, da bi ob reki Dravi med Avstrijsko in Hrvaško mejo vzpostavili 150 kilometrov urejenih in varnih kolesarskih poti, ki bi ponujale vožnjo skozi neokrnjeno naravo, obiske turističnih znamenitosti in kolesarjem prilagojeno gostinsko ponudbo.