Foto: BoBo
Foto: BoBo

Še pri dveh osebah v Mariboru obstaja sum na ošpice, rezultate testov še čakajo, v šestih primerih pa so sum ovrgli.

Kakšna je verjetnost, da se je od treh obolelih okužil še kdo?

Inkubacijska doba prvega primera se je že iztekla, zato ni verjetno, da se je od prvega moškega okužil še kdo.

V tretjem primeru, ki so ga potrdili v sredo, 30. maja 2018, se bo inkubacijska doba iztekla 20. junija, ko bo mogoče z gotovostjo reči, ali se je od drugega ali tretjega obolelega okužil še kdo.

Pri dveh primerih suma na ošpice ne gre za kontakte zgoraj omenjenih obolelih. Možnost, da bo sum potrjen, je majhna. Prav tako so ovrgli šest drugih primerov suma na bolezen.

Kakšne ukrepe je epidemiološka služba izvedla za preprečitev širjenja okužbe?

Po vsakem prijavljenem primeru ošpic epidemiološka služba identificira kontakte, torej osebe, ki so prišle v stik z bolnikom. Gre predvsem za družinske člane in osebe, ki so prišle v stik z bolnikom v zdravstveni ustanovi, torej zdravstveno osebje in drugi pacienti.

Pri vseh kontaktih preverijo njihov cepilni status. Osebe, ki niso bile cepljene ali o cepljenju ni podatka, skušajo pred okužbo zaščititi s takojšnjim cepljenjem. Če prejmejo odmerek v manj kot 72 urah po stiku z bolnikom, lahko te osebe zaščitijo pred boleznijo.

V zadnjem primeru so identificirali 63 oseb, ki so bile v stiku z obolelim. 36 jih je že bilo cepljenih z dvema odmerkoma. 15 osebam do dali prvi odmerek cepiva proti ošpicam, osmim pa drugi odmerek. Enega (dojenčka), ki še ne more biti cepljen, so imunizirali z odmerkom imunoglobulinov. 3 osebe, ki so bile kontakt bolnika, pa se na poziv epidemiološke službe niso odzvale.

Kakšno zaščito pred ošpicami zagotavlja cepljenje?

Po prvem odmerku cepiva je zaščita 93-odstotna, po drugem odmerku pa 97-odstotna.

Velja, da je oseba, ki je bila cepljenja v otroštvu, zaščitena vse življenje in dodatni odmerki niso potrebni.

Kako ugotoviti, ali sem bil cepljen, če nimam cepilne knjižice, ker je takrat še ni bilo, bel cepilni kartonček in staro zdravstveno izkaznico pa sem založil?

Vseeno skušajte najti kartonček oz. kakršna koli pisna potrdila o cepljenju doma. Sicer pa vse podatke o cepljenjih hranijo tudi v Zdravstvenem domu v arhivu.