Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Predsednik vlade Marjan Šarec je svoj današnji obisk Maribora dopoldne začel v mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru. Vodstvo bolnišnice ga je na kratkem sestanku najprej seznanilo s stanjem druge največje bolnišnice in ga hkrati opozorilo, da si bolniki v tem delu Slovenije zaslužijo enako dostopnost do vrhunskih zdravstvenih storitev, ki pa je zdaj zaradi finančne podhranjenosti, kadrovske stiske, dotrajane opreme in prostorov, ki že več let kličejo po obnovi, ne morejo nuditi.

»Problem je, da se v zadnjih letih ni investiralo, ker tudi ni bilo investicijskih zahtevkov danih na ministrstvo in zdaj seveda je ta ustanova v zaostanku z investicijami, kuhinja,… Mi bomo poskusili seveda čim bolje zadostiti tem potrebam, da bo do teh investicij prišlo nisem pa dajal nekih obljub, da se bo to zgodilo že naslednji teden«, je pojasnil slovenski premier Marjan Šarec.

Direktor UKC-ja Vojko Flis je ob tem poudaril, da so zahtevke za najnujnejše investicije na ministrstvo poslali že v začetka leta in dodal: »Nova kuhinja je vredna 30 milijonov evrov , nova stavba internega oddelka okoli 60 milijonov, da o pljučnem oddelku sploh ne govorimo, ampak ni za pričakovati, da ima katera koli vlada čarobno palico s katero lahko to v hipu reši.

Je ministrstvo za zdravje UKC MB za zdaj le odobrilo nekaj investicij – v teku je nakup CT aparatov, magnetne resonance, predvidena je tudi selitev pljučnega oddelka po fazah. Vse te naložbe že tečejo in jih bodo izvedli že v naslednjem letu, nekatere pa v dveh letih.

Bo pa poleg investicij, potrebno vzpostaviti tudi sistem, kako nagraditi tiste, ki delajo dobro. Le tako bodo zajezili odhod kadra, ki ni odhajal le v tujino, temveč tudi v druge slovenske bolnišnice. Po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina je stanje v mariborski bolnišnici še posebej alarmantno, saj jo je v zadnjih 3 letih zapustilo 50 specialistov od 400.

Predsednik vlade je obiskal tudi Dom Danice Vogrinec, sestal se je z vodstvi mariborske Univerze in Slovenskega narodnega gledališča, obisk pa bo sklenil z nagovorom na prireditvi Podravsko podjetje leta 2017.