Mestna občina Maribor Foto: BoBo
Mestna občina Maribor Foto: BoBo

Rebalans letošnjega proračuna Mestne občine Maribor je pod streho, saj so ga svetniki sinoči v drugem branju podprli, in sicer z osemnajstimi glasovi za in šestimi proti. Med drugim so podprli tudi dokapitalizacijo javnega podjetja za mestni potniški promet Marprom, ki je potrebna zaradi povečanega obsega delovanja družbe, in soglašali z malenkostnim povišanjem cen oskrbe v vrtcu.

Občinski proračun je težak 137,5 milijona evrov, ob tem občina načrtuje kredit v vrednosti več kot 12 milijonov evrov, ki naj bi ga med drugim porabila za nakup stavbe za Mariborsko knjižnico. Čeprav so svetniki ob obravnavi rebalansa proračuna konec aprila dosegli, da o njem niso odločali po skrajšanem postopku, ampak v dveh branjih, amandmajev za tokratno, drugo branje niso vložili. Župan Andrej Fištravec je to komentiral z besedami: "Menimo, da to kaže na to, da smo pripravili kvalitetni proračun oziroma rebalans. Tudi v prvem branju ni bilo bistvenih pripomb nanj."

Kljub temu so svetniki enako kot v prvem branju tudi tokrat ugotavljali, da je proračun nerealen in prenapihnjen. Svetnik Milan Mikl o tem, zakaj v svetniški skupini Nove ljudske stranke Slovenije niso podprli rebalansa proračuna: "Nismo ga podprli med drugim zato, ker se prodaja preveč občinskega premoženja. Želeli smo si denimo, da bi vsaj nekaj stanovanj ostalo za mlade. Temu niso prisluhnili in jih bodo raje prodali. Ne zaupamo tej občinski upravi in županu. Tridesetkrat so bili na Kitajskem, denar zapravljajo."

Podobno kritični so bili tudi v Listi za pravičnost in razvoj, ki prav tako niso podprli rebalansa proračuna. Svetnik te liste Stojan Auer: "Naša lista je edina, ki rebalansa že v prvem branju ni podprla. Že takrat smo povedali, da takšnega proračuna ne moremo obravnavati resno, saj je prenapihnjen. Nikoli v zgodovini tega mesta nismo imeli 137 milijonov evrov prihodkov." Auer je še dodal, da se jim ni zdelo smiselno vlagati amandmajev, saj menijo, da bi bilo treba pripraviti nov proračun, kjer bodo prihodki realno načrtovani.

Kot že omenjeno, so svetniki dali tudi zeleno luč dokapitalizaciji javnega podjetja za mestni potniški promet Marprom v višini pol milijona evrov. Po besedah direktorja Marproma Bernarda Majheniča je po potrebno zato, ker podjetju tristo tisoč evrov osnovnega kapitala zaradi večjega obsega dela v primerjavi z nekoč ne zadošča več. Marprom namreč ne upravlja več samo mestni avtobusni promet, ampak je prevzel tudi upravljanje žičnic in smučišč na Mariborskem Pohorju. Število zaposlenih se je tudi povečalo na 280. "S tem denarjem ne bomo ničesar kupili, ampak bomo poravnali dolg do mariborske občine in dobaviteljev," je zatrdil Majhenič.