Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V organizaciji Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je bila včeraj v Mariboru zaključna prireditev že 35. Tekmovanja za čiste in zdrave zobe ob zdravi prehrani, ki je v letošnjem šolskem letu potekalo po osnovnih šolah. Danes je v program zobozdravstvene preventive vključenih vseh 57 mariborskih in okoliških šol.

V okviru dispanzerskega zobozdravstvenega varstva otrok, mladine in študentov v zdravstvenem domu Adolfa Drolca deluje na primarni ravni zdravstveno vzgojna in preventivna dejavnost v zobozdravstvu, ki jo izvaja 6 diplomiranih medicinskih sester. Tovrstne preventivne programe izvajajo že štiri desetletja. Sestre večkrat letno nenapovedano obiščejo otroke in skupaj z njimi preverijo čistost zob, pojasnjuje vodja omenjenega tima medicinskih sester Rosita Stojković: "Za ta program skrbimo tako, da res večkrat na leto obiščemo otroke na šolah in kontroliramo ustno higieno. Vendar je pred tem treba otroke naučiti, kako pravilno skrbeti za svoje zobe, poudarjam pa, da predvsem tudi njihove starše. In brez pomoči in podpore šol nam to ne bi uspelo."

Ob koncu vsakega šolskega leta podelijo priznanja in nagrade sodelujočim otrokom. V tekmovanje so vključeni otroci od drugega do petega razreda, tudi otroci osnovne šole s prilagojenim programom Gustava Šiliha, dom Antona Skale in Center za korekcijo govora in sluha.

1200 otrok iz 57-ih mariborskih in okoliških osnovnih šol si je na včerajšnji zaključni prireditvi ogledalo filmsko predstavo. V okviru prireditve je bila tudi okrogla miza na temo zobozdravstvene preventive in vzgoje. Rezultati na tem področju so vidni – če so otroci leta 1988 šolo zapuščali s približno šestimi okvarjenimi zobmi, danes le z zobom in pol: "Pomeni ali da je luknjica na zobku ali da je zobek že popravljen in ima plombico ali da je bil nek zobek izpuljen. Mislim, da če ostanemu pri temu indeksu in ga ne začnemo vzdigovat, kar pomeni večjo okvaro zob, smo dosegli naš namen," je poudaril vodja vseslovenskega Tekmovanja za čiste zobe ob zdravi prehrani Matej Leskošek.