Teconomy 2018. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Teconomy 2018. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

17 visokotehnoloških podjetij iz Slovenije in tujine na današnjem kariernem sejmu Teconomy na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko išče nadebudne kadre. Podjetja ponujajo predvsem poletna dela in delovne prakse, ki lahko pripeljejo tudi do zaposlitve. Študentje pa iščejo prvo stopnico na svoji karierni poti.

Predstavlja se tudi veliko podjetij s področja avstrijskega Gradca. Iščejo visoko izobražene strokovnjake tehničnih smeri, kot so strojni in elektro inženirji ter programerji in informatiki. iz podjetja NXP Semiconductors pojasnjuje, zakaj kader iščejo v Sloveniji:

"Maribor je zelo blizu Gradca, le ura vožnje je potrebna. Študentje si dela pri nas želijo, tukajšnji študenti pa so tudi dobro izobraženi."

Tuja podjetja zaposlene privabljajo predvsem z višjimi plačami – diplomant z dveletnimi izkušnjami lahko letno prejme 14 plač po skoraj 3000 evrov bruto. Zaradi bega v tujino in splošnega povpraševanja po strokovnjakih pa teh, kljub visoki brezposelnosti v Podravju, že primanjkuje, pravi Sara Kosič iz slovenske podružnice avtomobilskega podjetja Odelo:

"Imeli bomo kar krepko nalogo poiskati taprave ljudi, tako v proizvodnji, kot na strokovnih delovnih mestih. Je pa res, da mlade tudi sami izobražujemo, zato smo tudi tu."

Karierni sejem Teconomy so v Mariboru priredili že šestič. Predstavljala so se podjetja s tako različnih področij, kot so avtomatizacija skladišč, proizvodnja elektromagnetov in nadzor zračnega prometa.