Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Nakupovanje sveže in zdrave zelenjave je pravi modni hit; mnogi potrošniki skrbno preučijo, kdaj in kje kupovati, da bo jed na krožniku čim bolj zdrava. Tudi osrednja mariborska tržnica je polna ponudnikov sadja, zelenjave, sokov in gob, vsi, skupaj s potrošniki, pa komaj čakajo, da bo tržnica končno dobila obljubljeno streho.

Tržnica na Vodnikovem trgu v Mariboru še čaka na svojo končno podobo. Trenutno je podjetje Snaga, skupaj z arhitekti, ki so pripravili idejno zasnovo, v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja za novo streho in upajo, da bo izdano do konca avgusta. Petra Hercog iz Snage:

»Kdaj bo osrednja tržnica dejansko dobila zaključeno podobo, je zelo nehvaležno napovedovati, saj vemo, da je treba izvesti še javni razpis, v katerem bomo iskali izvajalca te strehe, postopek pa se spet lahko zavleče.«

Dejstvo je, da si vsi želijo, da bi se razmere na osrednji tržnici čim prej uredile, vsekakor pa pred zimo. »Zima je vedno obdobje, ki je najbolj problematično, sploh z vidika nizkih temperatur, ki jih je težje prenašati kot visoke. Učinek na same produkte, ki se prodajajo na tržnici, pa je enak,« dodaja Hercogova.

Streha, kakršno predvideva idejna rešitev s strani arhitekturnega biroja Hočevar, je predvidena na stalni, kovinski konstrukciji, zaščito pa bo omogočilo platno: »Gre za drugačno platno; po tem platnu bo mogoče hoditi, kar pomeni, da ga bomo veliko lažje vzdrževali in čistili in je tudi primerno za obtežitev s snegom, kar pomeni, da dobiva mariborska tržnica fiksno streho

Osrednja tržnica ima zdajšnjo podobo od leta 2008, od leta 2011 jo upravlja Snaga, najprej je bila sklenjena običajna pogodba, od leta 2017 pa po koncesijski pogodbi.