Foto: BoBo
Foto: BoBo

Opoldne se je zaključilo zbiranje kandidatur za rektorske volitve mariborske univerze, sedaj pa je znano, da se bodo za vodilni položaj potegovali štirje kandidati.

Nabor kandidatov ni presenetljiv, imena so že pred koncem razpisa pravilno napovedali mediji: to so prorektorji , Niko Samec in Jernej Turk ter profesor Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in nekdanji prorektor Zdravko Kačič. Za medije je do sedaj spregovoril le slednji, ki meni, da mora univerza okrepiti svojo družbeno angažiranost.

"Potrebno je veliko več narediti na medsebojnih odnosih in na zavedanju, da je na unvierzi ničelna toleranca do neustreznega vedenja, kot sta mobing in seksizem. Priložnsoti za napredek vidim le skozi konstruktiven dialog. Boljšo univerzo lahko dobimo le z maksimalnim trudom vsakega posameznika," meni Kačič.

Kot morebitno kandidatko se je omenjalo tudi nekdanjo viceguvernerko Banke Slovenije Mejro Festić, ki se je letos vrnila na Ekonomsko - poslovno fakulteto, a vloge naposled ni oddala.

"Na Univerzi v Mariboru je absolutno prevelik vpliv politike, politikanstva in z aferami onesnaženih posameznikov. Poleg tega v Mariboru in drugod kroži mnenje, da je univerza v obubožanem Mariboru edina, ki še ima denar in zato zanimiva za politične stranke. Za moj okus je vpliv politike na rektorske volitve prevelik, zato sem se odločila za strokovno delo in da ne kandidiram."

Univerza je brez rektorja od začetka leta, ko se je pred koncem mandata upokojil Igor Tičar. Še slabe tri mesece pa bo potrebno počakati na njegovega naslednika. Volitve bodo 5. junija z morebitnim drugim krogom 13. junija. Rektorjeva pooblastila imajo do tedaj prorektorji.