Trenutno se predvaja:
Maribor 9
5. februar 2018 ob 14:39 Maribor Novice

Zaplet na sojenju morilcu Senadu Softiću

Senad Softič je pred današnjim narokom zahteval zamenjavo zagovornika. Njegove namere ostajajo velika neznanka.
Streljanje na Titovi cesti v Mariboru
Streljanje na Titovi cesti v Mariboru Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Poudarki

  • Tožilec Darko Simonič predvideva, da bi Softić lahko poskušal ovreči svoje priznanje krivde: "Priznanja krivde praviloma ni mogoče preklicati. Lahko pa se vprašamo, kaj bo, če se ugotovi, da je priznanje podal neprišteven obdolženec."

Okrožno sodišče v Mariboru. Foto: BoBo

Na današnjem naroku za izrek kazni Senadu Softiću, ki je oktobra lani na mariborski Titovi cesti hladnokrvno z 28 streli ubil Rada Mitrovića, se je danes zapletlo. Softić, ki je krivdo že priznal, je namreč zahteval zamenjavo zagovornika in s tem izsilil preložitev izreka sodbe na naslednjo obravnavo.

Na roko napisana zahteva za menjavo zagovornika je presenetila tako sodnico kot tožilca in druge prisotne v sodni dvorani. Softić je namreč na prejšnji obravnavi, na kateri je krivdo priznal, zahteval zaslišanje nekaterih prič, s katerimi si skuša zagotoviti olajševalne okoliščine in s tem nižjo kazen. Celo njegov odstavljeni zagovornik Martin Hebar je za namero obtoženega izvedel tik pred obravnavo, a tega ni želel komentirati. Novo zagovornico Tanjo Kompara bo plačal sam.

Sicer pa je bila nad Softičevo potezo najbolj zgrožena družina pokojnega. Njegov sin Dejan Mitrović je dejanje pospremil z besedami: "Meni se zdi vse skupaj podobno farsi. Videli pa bomo, kaj se bo dogajalo naprej".

Tožilec Darko Simonič, ki za obsojenca zahteva kazen 27 let zapora, zaradi današnje poteze obdolženega pričakuje zaplete: "Če bi zamenjal odvetnika samo za narok za izrek kazni, bi bilo to nesmiselno. Očitno je za tem nekaj drugega, saj priče ne morejo povedati nič, kar bi bistveno vplivalo na višino predlagane kazni." Predvideva celo, da bi Softić lahko poskušal ovreči priznanje krivde. Naslednja obravnava bo 19. marca, ko bo tudi bolj jasno, kaj želi Softić doseči z zamenjavo zagovornika.

Aleks Horvat, ×

Nazaj na vrh