Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Karierni sejmi so priložnost tako za delodajalce kot za iskalce zaposlitve in tudi tiste, ki so zaposleni, a si želijo boljšo službo.
Podjetja najbolj povprašujejo po delavcih v proizvodnji in v tehničnih poklicih. Kadrovnica iz bistriškega podjetja Emmi Doroteja Mlaker Krošel: "Trenutno iščemo predvsem delavce v proizvodnji, strojnike, CNC-strojnike, vzdrževalce, pa tudi višje kadre, samostojne inženirje in podobno."
Slovenske delavce snubijo tudi avstrijska podjetja, predvsem za delo v proizvodnji in gradbeništvu. Ester Ketschler iz graške zaposlitvene agencije THG Personal: "Če pride k nam zidar, ima čez dva dni že službo, in to ne samo sezonsko, ampak za dalj časa." Nujno je osnovno znanje nemščine, avstrijski delodajalci pa slovenske zaposlene ocenjujejo kot dobro kvalificirane in delavne, dodaja Ketchlerjeva.

Organizatorji na današnjem kariernem sejmu v Mariboru pričakujejo okoli 2000 iskalcev zaposlitve. Maruša Grah z zaposlitvenega portala Moje delo: "Ponudba delovnih mest narašča, prav tako možnosti za vse tiste, ki iščejo delo, je pa res, da imajo danes podjetja že težave najti pravi kader."

Na portalu Moje delo je ta hip objavljenih 2.300 prostih delovnih mest, na Zavodu za zaposlovanje pa 3.200.