Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zveza združenj borcev za vrednote NOB je včeraj v Mariboru predstavila pobudo za sprejetje zakonodaje, ki bi prepovedala uporabo nacističnih in fašističnih simbolov. Njihova uporaba v javnosti se v Sloveniji širi, vse več pa je tudi organiziranih skrajno desnih skupin, ki jih uporabljajo.

Skrajne skupine se oblačijo v uniforme s fašističnimi simboli, te izobešajo v javnosti, so oborožene in skrunijo spomenike, je prepričan podpredsednik zveze : "Širjenje te ideologije je treba preprečiti, dokler se še da. Ni pa enostavno, kajti z razslojevanjem družbe in z družbeno revščino so ti ljudje lahek plen skrajnih združb."

Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže pa opozarja, da se mladi zaradi časovne oddaljenosti vse slabše zavedajo grozot, ki so jih fašistični režimi zagrešili. Prav pri mladih lahko skrajne ideje naletijo na plodna tla.

"Sovražni simboli nikoli ne pridejo sami od sebe. Zagotovo so rezultat družbenopolitičnega sistema, v katerem živimo. Socialna stiska, ki vodi v iskanje krivca, ki je vedno nekdo drug, s katerim se ne moremo identificirati. Na te pa z veseljem kažejo tudi politiki in nanje zvračajo krivdo za svoje odločitve."

Križman ob tem še dodaja, da so države, kjer sta se fašizem in nacizem pojavila, takšno zakonodajo že sprejele, zato je nedopustno, da je Slovenija, ki je bila njihova žrtev, še nima.