Foto:
Foto:

V letu 2017 je bilo v samo 42 dneh oddanih več kot 63.000 glasov za zelo raznolike projekte, ki so bili v posameznih regijah podprti s sredstvi Evropskega socialnega sklada, Evropskega sklada za regionalni razvoj ali Kohezijskega sklada.

Vodja projekta Ravne-mesto Forme Vive, g.Vojko Močnik:

»Pri Formi Vivi gre za razstavo kiparskih del na prostem, ki so nastala pri skupnem delu kiparjev na istem razstavnem prostoru. V 60ih letih prejšnjega stoletja so to idejo pri nas uveljavili na umetniških simpozijih v Seči pri Portorožu, kjer je surovina kamen, v Kostanjevici na Krki gre za skulpture iz lesa, v Mariboru iz betona in v Ravnah na Koroškem iz jekla.«

Vojko Močnik pravi, da so skulpture na Ravnah postale simbolni izraz več kot 300 let stare tradicije fužinarstva v njihovih krajih in so svojevrstna likovna atrakcija. Na dosedanjih devetih mednarodnih simpozijih Forme Vive je nastalo 36 umetniških skulptur; jeklenih kipov, razporejenih v mestu Ravne in po okoliških krajih.

In rezultati novega projekta Ravne-mesto Forme Vive? Vojko Močnik:

» To so tri nove skulpture Forme Vive, katerih avtorji so umetniki Johannes Vogl iz Nemčije s skulpturo Meteorit, Gorki Žuvela iz Hrvaške s skulpturo 21.stoletje-Dež in slovenski umetnik, ki živi in dela v ZDA, Tobias Putrih s skulpturo Stanovanja.

V okviru projekta smo med drugim obnovili 6 skulptur Forme Vive, ki jih je že najedel zob časa, prišli smo tudi do celovite grafične podobe Forma Viva Ravne. Ob vhodih v mesto smo postavili panoje z napisom Ravne-mesto Forme Vive, pri vseh skulpturah pa smo postavili informativne table s podatki o kipih in njihovih avtorjih.«

Vojko Močnik je izpostavil še eno pomembno dejavnost v okviru projekta..to je razvoj turističnega produkta Forma Viva Ravne. »Poleg celostne grafične podobe smo vzpostavili tudi turistični portal in spletno aplikacijo vodenja po zbirki Forme Vive. S tem so dani tudi realni pogoji za prihodnje trženje kulturnega turizma v občini Ravne, » še dodaja Vojko Močnik.

Za izvedbo projekta Ravne-mesto Forme Vive so na javnem pozivu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli sredstva EU. Projekt je bil »mehke narave«, torej brez vlaganj v stavbe ali ceste in zato ni segal v milijone evrov. Celotna investicija je znašala dobrih 158.000 evrov, od tega so bila sredstva evropskega sklada vredna 104.500 evrov.

Kulturni turizem je naraščajoča panoga v turizmu in Forma Viva na Ravnah je prav gotovo eden izmed vodilnih elementov tovrstne ponudbe na Koroškem.

Nataša Godec - Radio Si

Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope