Foto: Organizator
Foto: Organizator
Foto: Organizator

S projektom Pohod po krožni poti vojaške zgodovine sodeluje Park vojaške zgodovine Pivka v kampanji 'EU projekt, moj projekt 2018'.

Po besedah direktorja Janka Boštjančiča je park po zgledu sodobnih vojaških in tehničnih muzejev po svetu eden boljših primerov koriščenja evropskih sredstev: ,,Dejansko smo predvsem s pomočjo evropskih sredstev ta propadajoč kompleks starih pivških vojašnic spremenili v največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji. Slednji postaja eden najbolj obiskanih muzejev pri nas. Potrebno se je zavedati, da se zgodba dogaja v Pivki, ki je le podeželska občina s šest tisoč prebivalci in kopico razvojnih težav. Brez pomoči EU si tega tukaj enostavno ne bi mogli privoščiti.''

Vrednost Pohoda po krožni poti vojaške zgodovine, ki so ga pred leti vzpostavili v okviru drugega projekta, je 5,4 milijona evrov. S strani Evropskega strukturnega in investicijskega sklada so prejeli 3,9 milijona evrov.

Projekt je športno-rekreacijski dogodek z vojaško-zgodovinsko vsebino, ki ga v Parku vojaške zgodovine organizirajo dvakrat letno, spomladi in jeseni. Letošnji spomladanski pohod (nedelja, 13. maj), pot je dolga 14,5 km, traja približno 4 ure.

,,Pohod povezuje sam Park vojaške zgodovine s starim vojaškim poligonom na koti 110, italijansko podzemno utrdbo na Primožu. Nato se vzpnemo še do Šilentabora nad vasjo Zagorje, kjer je ob koncu srednjega veka stal največji utrjen kompleks na Slovenskem. Pohod dejansko omogoča, da se sprehodimo, ne samo po prostoru, temveč tudi skozi posamezna zgodovinska obdobja. Del infrastrukture na tej poti je bil zgrajen s pomočjo evropskega denarja, saj nas je pred štirimi leti katastrofalno prizadel žled, zlasti obronke Pivške kotline. Poti so sicer obnovljene, markacije pa ponovno vzpostavljene. Za obiskovalce znajo biti zanimive prav te spremembe v pokrajini,'' poudarja Boštjančič.

Direktor Parka vojaške zgodovine Pivka, katerega osnovno poslanstvo je ohranjanje spomina na nastanek samostojne slovenske države in vojno 1991,se pohvali, da obiskovalce najbolj navdušuje sprehod skozi podzemno utrdbo Alpskega zidu, obrambnega sistema, ki ga je Kraljevina Italija gradila pred 2. svetovno vojno: ,,Na posameznih točkah kot animatorji nastopajo tudi ponazoritveniki vojaki preoblečeni v replike uniform posameznih obdobij, tako da je to doživetje sprehoda skozi zgodovino še toliko intenzivnejše.''

Peter Boštjančič ob tem doda, da pohod ni preveč zahteven, saj je prilagojen družinam, ki so tudi ciljna publika tega projekta: ,,Pot je del stalne ponudbe. Želimo si, da bi se ljudje vračali skozi vse leto. Sama pot nudi doživetje ob vsakem letnem času, s kopico res lepih razgledov.''

V okviru akcije EU projekt, moj projekt se bo med 12. in 19. majem v več kot 20 krajih po Sloveniji odvilo več kot 40 dogodkov povezanih z uspešnimi zgodbami ljudi, organizacij in podjetij. EU projekt, moj projekt je del vseevropske kampanje Evropa v moji regiji.

Lidija Petković, Radio Slovenia International; projekt Euranet Plus - boljše razumevanje Evrope