Volišča po državi bodo odprta do 19. ure. Foto: RTV SLO
Volišča po državi bodo odprta do 19. ure. Foto: RTV SLO
RTV Slovenija bo vzporedne izide referenduma objavila ob 19. uri. Foto: RTV SLO
Volilni molk
Telefonska številka, kamor lahko javite kršitve. Foto: RTV SLO

Najvišjo udeležbo so ugotovili v volilnih enotah Kranj, Postojna, Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad, kjer se je referenduma udeležilo več kakor 24 odstotkov volivcev. Do 16. ure je bila najmanjša volilna udeležba v enotah Ptuj in Maribor, kjer se je na volišča odpravilo 18,6 oz. 18,9 odstotka volivcev.

Rezultati predčasnega glasovanja ob 19.00
Po besedah predsednika RVK-ja Marko Golobič je šest manjših volišč po Sloveniji svoje delo že zaključilo, saj so glasovali že vsi volilni upravičenci. Vrata pa počasi zapirajo tudi volišča na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Od 34 volišč v tujini so svoje delo končali že v Tokiu, Canberri in v Moskvi. Republiška volilna komisija šteje glasovnice s predčasnega glasovanja. Njegovi izidi bodo znani že danes takoj po zaprtju volišč, torej nekaj minut čez sedmo zvečer.

Referendum o RTV-zakonu
Na 3.417 volišč po državi se volivci na referendumu odločajo, ali so za uveljavitev zakona o RTV Slovenija ali proti njej. Gre za naknadni zakonodajni referendum o zakonu o RTV-ju, ki ga je državni zbor na predlog vlade sprejel 15. julija letos. Na referendumu o zakonu o RTV Slovenija ima pravico glasovati 1.634.099 volivcev.

Obvezen odstotek udeležbe ni predpisan
Kot določa zakon o referendumu in ljudski iniciativi, je odločitev na referendumu sprejeta, če zanjo glasuje večina volivcev, ki so glasovali. Referendumska zakonodaja ne predpisuje obveznega odstotka udeležencev referenduma. Zakonodajalec je vezan na referendumski izid, kar pomeni, da v času enega leta po njegovi izvedbi v državnem zboru ni mogoče sprejeti zakona, ki bi bil v nasprotju z referendumskim izidom niti ponoviti referenduma o istem vprašanju.

Izidi vzporednih volitev ob 19. uri
Volišča bodo odprta do 19. ure; republiška volilna komisija je sporočila, da bodo neuradni izidi referenduma znani med 21. in 22. uro. RTV Slovenija bo ob 19. uri, ko se tudi konča referendumski molk, na spletni strani, teletekstu in v informativnih oddajah objavila izide vzporednega referenduma.

Republiška volilna komisija bo 14. oktobra ugotovila uradne izide referenduma in poročilo poslala državnemu zboru.

16 novih prijav kršitev
Na notranjem ministrstvu so danes do 15. ure prejeli 16 prijav domnevnih kršitev referendumskega molka. Dvakrat naj bi referendumski molk kršili na radiu, dvakrat na televiziji in enkrat v časopisu. Tri kršitve se nanašajo na plakatiranje, šest na razpečevanje letakov in dva na pošiljanje SMS-sporočil.

Skupno je to že 66 domnevnih kršitev molka - največ se jih nanaša na razpečevanje letakov. Podatke o domnevnih kršitvah lahko državljani do 19. ure sporočajo dežurni službi direktorata za upravne notranje zadeve pri notranjem ministrstvu na telefonsko številko 080 21 13.