6. april 2018 ob 09:47 MMC RTV SLO RTVSLO 90/60

50 let Dnevnika Televizije Slovenija

Srečanje nekdanjih in zdajšnjih sodelavcev Dnevnika ob okrogli obletnici
Druženje
Družabno srečanje ustvarjalcev Dnevnika Televizije Slovenije je uvod v teden, ki bo zaznamoval 50. obletnico osrednje informativne oddaje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Voditelj Dnevnika Televizije Slovenija 15. aprila 2018, ko bo oddaja praznovala 50 let, bo Dejan Ladika. Foto: Katja Goljat in Matjaž Rušt

Manica Janežič Ambrožič

Manica Janežič Ambrožič se je v uvodnem govoru zahvalila vsem, ki so na oddaji v njenih 50. letih obstoja pustili svoj pečat. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanič

Televizije legende: Dnevniku lahko zaupamo

Ob praznovanju 50. obletnice osrednje informativne oddaje na Televiziji Slovenija je bilo na RTV Slovenija srečanje nekdanjih in aktivnih sodelavcev Dnevnika, ki predstavlja uvod v teden, zaznamovan s to obletnico.

Srečanje nekdanjih in zdajšnjih sodelavcev Dnevnika so spremljali govori odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič, direktorice Televizije Slovenije Ljerke Bizilj, generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca in nekdanjega voditelja Dnevnika Branka Maksimoviča. Dnevnik Televizije Slovenija je namreč že od svojih začetkov vzbujal veliko zanimanja pri gledalcih, njegova priljubljenost se je ohranila do današnjih dni. Gledanost TV Dnevnika je v zadnjih letih občutno narasla.

"Dnevnik Televizije Slovenija je del preteklosti, sedanjosti in tudi prihodnosti," je v uvodnem nagovoru poudarila Manica Janežič Ambrožič, ki se je ob tej priložnosti zahvalila vsem sodelavcem, ki so kadar koli sodelovali pri ustvarjanju Dnevnika in s tem pustili svoj pečat.

Desetletje prizadevanj za prvi Dnevnik
Direktorica Televizije Slovenija Ljerka Bizilj je poudarila, da pot do prve osrednje dnevnoinformativne oddaje v slovenskem jeziku ni bila lahka. Leta 1968 je prišlo do prvega slovenskega televizijskega dnevnika, po desetletju prizadevanj za televizijo v slovenskem jeziku, je poudarila Biziljeva in dodala, da je Dnevnik Televizije Slovenija tudi najbolj zanesljiv. Temu je pritrdil tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ki je poudaril pomen ljudi, ki ustvarjajo TV Dnevnik in skrbijo za kakovostne vsebine.

Upokojeni voditelj Dnevnika Branko Maksimovič je poudaril, da so današnje razmere za delo novinarjev bistveno drugačne kot v začetkih oddajanja Dnevnika. "Demokratizacija in novinarska svoboda je prihajala k nam v valovih," se je spominjal političnih pritiskov.

Teden bo zaznamovala obletnica
Srečanje je uvod v teden pred praznovanjem okrogle obletnice, v katerem bodo tudi TV Dnevniki zaznamovali praznovanje obletnice. Vsak dan se bo voditeljici Elen Batista Štader pridružil eden izmed nekdanjih voditeljev Dnevnika, med drugimi tudi Tone Hočevar, Darja Groznik, Danica Simšič, Branko Maksimovič, Nataša Pirc Musar in Boris Bergant, prav tako bodo v vsakem Dnevniku obujali spomine na najpomembnejše trenutke preteklih oddaj.

15. aprila 1968 ob 20. uri sta iz studia TV Ljubljana gledalce prvega slovenskega TV Dnevnika pozdravila napovedovalca Marija Velkavrh in Vili Vodopivec. Prva oddaja je nastala po več letih prizadevanj in dela za njeno realizacijo. Najprej je morala RTV Ljubljana izpolniti tehnične zahteve od vzpostavitve televizijske zveze do izpopolnitve studijske tehnike, temu pa je sledilo prvo oddajanje osrednje informativne oddaje.

L. L.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 11

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • royalclub 6. april 2018 ob 10:02
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kilometre pres konkurenco, bravo!

  Nasploh dnevnikov (na nobeni TV) ne spremljam zelo pogosto, so pa vsebine na RTVSLO najboljse in brez nepotrebnih bedarij iz zivljenja kvazi brezveznikov s katerimi poneumljajo na konkurencnih oddajah. Ker se vsi velikokrat radi pritozujemo nad RTVSLO sem to enostavno moral dopisat.

  Bravo, in tako naprej - 50 let delovanja na najvisjem nivoju je dokaz da delate prav in dobro!
  +17
  -9
 • Homer. 6. april 2018 ob 10:25
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sicer se izogibam vseh "dnevnikov", a tisto malo kar vidim, je RTV še najmanj "rumen"
  +11
  -7
 • thomasnn 6. april 2018 ob 10:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čestitke ob obletnici ter veliko uspehov tudi v prihodnje.
  +9
  -5
 • adrenalincek 6. april 2018 ob 11:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čestitke in vse najboljše.
  +8
  -6
 • aljaz26 6. april 2018 ob 11:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ni največja prevara, je najboljši informativni program v sloveniji. Par dni nazaj sem bil zgrožen ker na 24ur ni nlo ene same novice o rusih instrupu, na dnevniku pa 5minutni prispevek, analiza...povejte kaj je vam ljubše? Svet? Planet?
  +9
  -4
 • skorpijon93 6. april 2018 ob 11:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  mizerija ste, zgledujte se po Češki !
  +5
  -10
 • Lluka 6. april 2018 ob 18:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  RTV prispevek.................saj ne gre vse na TV.......Radijski program je pa daleč daleč najboljši , na drugih programih pa imaš vseskozi samo glazbo....... POCENI izdelava. Reklame pa vseskozi....... konec dneva ne izveš pa nič. Napram I programu in Val-u 202........ kjer imaš vseskozi razne nasvete, pogovorne odaje..... kar pa zahteva svoj čas..... in trud.

  Le tako naprej.
  +5
  -1
 • QUENDI 6. april 2018 ob 21:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  ....ali bodo tudi v Revozu predstavili ekipo, ki je npr izdelala prvo katrco v IMV ......v Gorenju prvo televizijo......Iskri tisti famozni telefon.....itd.........malikovanje samegasebe.......
  +2
  -2
 • marsovcek 6. april 2018 ob 22:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kaj ni Ljerka Bizilj napovedala, da bo v aprilu odstopila z mesta direktorice TV Slovenija?
  Kaj še čaka? Na kos torte, ki jo bodo razrezali ob 50-letnici TV-dnevnika?
  +4
  -2
 • marsovcek 6. april 2018 ob 22:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  RTV prispevek.................saj ne gre vse na TV.......Radijski program je pa daleč daleč najboljši , na drugih programih pa imaš vseskozi samo glazbo....... POCENI izdelava. Reklame pa vseskozi....... konec dneva ne izveš pa nič. Napram I programu in Val-u 202........ kjer imaš vseskozi razne nasvete, pogovorne odaje..... kar pa zahteva svoj čas..... in trud.

  Se povsem strinjam; programi Radia Slovenija (Prvi program, Val 202, Ars) so po kakovosti in pestrosti najmanj 1000 svetlobnih let pred programi TV Slovenija (1,2,3). Pa ne samo na področju informiranja in izobraževanja javnosti, tudi kulture, razvedrila ...
  Človek ne more verjeti, da je mogoča tolikšna razlika v kakovosti dveh produkcijskih enot (RA in TV), ki delujeta v isti RTV-hiši.
  +3
  -1

Zadnji prispevki