english  
Koncerti

KONCERTNI KOLEDAR / ABONMA / NEDELJSKE MATINEJE

KROMATIKA 2014/2015

1. OTVORITEV 59. sezone

Četrtek, 25. september 2014

Dirigent: En Shao

Solist: Dragan đorđević, violončelo

 

L. M. Škerjanc: Lirična uvertura

J. Brahms: Simfonija št. 3 v F-duru, op. 90            

A. Dvořák: Koncert za violončelo in orkester v h-molu, op. 104

 

Novo sezono Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bo že tradicionalno odprl priljubljeni, karizmatični šef dirigent En Shao. Kot je zapisal, Slovenci glasbo potrebujemo prav tako kot hrano in obleko, pri tem pa še vedno drži, da z veseljem poslušamo zlasti priljubljene, svetovno znane glasbene partiture. Smo pa tudi radovedni in prav glede na to je En Shao oblikoval spored prvega koncerta, pri tem pa si je za solista izbral odličnega srbskega violončelista Dragana Ðorđevića, ki je leta 2012 zmagal na mednarodnem tekmovanju Antonia Janigra in dobil nagrado Hrvaškega skladateljskega društva. Umetnik bo tokrat izvedel enega najbolj priljubljenih koncertov, Dvořákov Koncert za violončelo in orkester. Ko je partituro dobil v roke Johannes Brahms, je vzkliknil: »Zakaj nisem vedel, da je možno napisati skladbo, kot je ta? Če bi to vedel, bi jo že zdavnaj napisal!«  

Dirigent si je ob tej romantični literaturi izbral še Brahmsovo Tretjo simfonijo, ki je, tako kot Dvořákov Koncert za violončelo pri Brahmsu, pri Dvořáku naletela na veliko občudovanje. Sicer pa je Tretja nastajala prav v obdobju velikega boja med wagnerjanci in Brahmsovimi občudovalci. Ne glede na to pa je delo ob prvi predstavitvi na Dunaju doživelo uspeh. Clara Schumann je občudujoče zapisala: »Kakšna glasba, kakšna poezija in harmonsko ravnovesje!«

Kot uvodno skladbo pa bomo slišali Lirično uverturo enega ključnih skladateljev slovenske glasbe 20. stoletja, Lucijana Marije Škerjanca.

 

2. MONT BLANC

Četrtek, 9. oktober 2014

Dirigent: En Shao

Solist: Jan Gričar, saksofon

 

M. de Falla: Trirogeljnik, Suita št. 2                                    

H. Tomasi: Koncert za altovski saksofon in orkester        

N. Šenk (SI), B. Schweitzer (DE), D. Probst (FR), J. Chelmecki (PL), J. Filas (SL): Simfonija Mont Blanc – simfonična pesnitev v petih stavkih, krstna izvedba        

 

Tudi na drugem koncertu bo držal dirigentsko paličico v rokah šef dirigent En Shao. Tokrat si je za solista izbral izvrstnega mladega saksofonista Jana Gričarja, ki je dvakratni zmagovalec tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov, na mednarodnih tekmovanjih pa je osvojil prve nagrade v Požarevcu, Novi Gorici in Kopru. Lani je postal najmlajši zmagovalec v zgodovini pomembnega mednarodnega tekmovanja saksofonistov Marca Fiorinda v Italiji, pred kratkim pa je osvojil še drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju ISSAC v Columbusu v ZDA. Leta 2008 je bil finalist tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki na Dunaju, leta 2011 pa je zmagal na tekmovanju za štipendijo Yamaha Music Foundation of Europe. Tokrat se bo mladi umetnik predstavil s Tomasijevim Koncertom za altovski saksofon in orkester, ki je nastal leta 1949 in so ga prvič z velikim uspehom predstavili leto pozneje v Parizu.

Manuel de Falla je s svojo glasbo odločilno prispeval k razvoju španske glasbe 19. in začetka 20. stoletja. Njegova dela sijajno in na prav poseben način združujejo ljudsko in umetno glasbo, pri tem pa je znal umetnik andaluzijsko glasbeno izročilo povezati s francoskim impresionizmom in tako ustvariti svoj osebni slog. Tak je tudi balet Trirogeljnik, ki ga bomo slišali v priredbi suiti v treh stavkih.

Najzanimivejši pa bo brez dvoma konec koncerta. Simfonični orkester RTV Slovenija je član Evropske mreže orkestrov in skupaj s štirimi drugimi člani so se zmenili, da vsak izmed njih izbere skladatelja, ki bo napisal stavek za delo z naslovom Simfonija Mont Blanc. Slovenski orkester bo s stavkom simfonije zastopala Nina Šenk. Verjetno prav vsi pričakujemo to skladbo z veliko radovednostjo.


3. NA TURNEJI

Torek, 25. november 2014

Dirigent: Daniel Raiskin

Solist: Aleksej Volodin, klavir

 

J. Brahms: Koncert za klavir in orkester št. 2. v B-duru, op. 83

P. I. Čajkovski: Simfonija št. 2 v c-molu, op. 17

 

1878, skoraj dve desetletji po Prvem klavirskem koncertu, ki ga občinstvo v Leipzigu ni najbolje sprejelo, je Brahms začel skicirati svoj Drugi klavirski koncert v B-duru. Delo je končal šele tri leta pozneje. Koncert je zagotovo opus summum celotne klavirske literature, ne le vrhunec skladateljevih individualnih prizadevanj, temveč celotne tovrstne zvrsti 19. stoletja. Pravzaprav je suverena združitev vseh posameznih značilnosti, zlasti solističnega koncerta in simfonije. Delo je eno najtežjih v vsej literaturi za klavir in le največji mojstri črno-belih tipk so partituri kos. Na koncertu se bo spoprijel s to skladbo sijajni pianist Aleksej Volodin, rojen leta 1977 v Sankt Petersburgu. Leta 2003 je zmagal na Mednarodnem tekmovanju Géza Anda v Zürichu. Od takrat je eden najbolj cenjenih pianistov svoje generacije in dobiva najbolj laskave ocene. Na koncertu ga bo spremljal naš stari znanec, dirigent Daniel Raiskin, ki je že navdušil poslušalce. Kritiki navdušeno pišejo o njegovi ognjeviti in polnokrvni interpretaciji, leta 2012 pa je za posnetke koncertov za violončelo skupaj z Julianom Stecklom prejel prestižno nagrado Echo Klassik. Poleg Brahmsovega Koncerta za klavir in orkester št. 2 bo umetnik z orkestrom predstavil še Simfonijo št. 2 Petra Iljiča Čajkovskega. Skladba je nastala leta 1872, med počitnikovanjem pri skladateljevi sestri v kraju Kamjanka v takratni Mali Rusiji, današnji Ukrajini. Simfonija nosi vzdevek »Mala ruska«, v njej pa najdemo tudi nekatere ukrajinske ljudske napeve.

 

4. MOGOČNO

Četrtek, 4. december 2014

Dirigent: En Shao

Sodeluje:  Šlezijska filharmonija iz Katowic.

 

D. Šostakovič: Simfonija št. 7                          

 

Na četrtem abonmajskem koncertu bomo slišali eno izmed zgodovinskih del iz svetovne simfonične literature, Simfonijo št. 7 ruskega skladatelja Dmitrija Šostakoviča. Delo nosi vzdevek »Leningrajska simfonija«, saj ga je skladatelj ustvarjal med nemškim obleganjem takratnega Leningrada. Simfonija je brez dvoma skladateljevo najbolj znano delo in v njegovih Spominih beremo: »Občutil sem neizrekljivo bolečino zaradi vseh, ki jih je pokončal Hitler. Toda nič manjša ni moja bolečina ob misli na tiste, ki so bili umorjeni pod Stalinom …«

Šostakovič je simfonijo pisal leta 1941, med obstreljevanjem legendarnega mesta, jeseni pa se je z družino umaknil na deželo in delo dokončal marca 1942.

Po prvi izvedbi je avtor v Pravdi zapisal: »Svojo Sedmo simfonijo poklanjam našemu boju proti fašizmu, naši neizogibni zmagi nad sovražnikom in Leningradu, svojemu rojstnemu mestu …«

Izvedba simfonije bo tokrat posebna, saj se bosta združila dva orkestra, Šlezijska filharmonija iz Katowic in Simfonični orkester RTV Slovenija, oba pa bo vodil En Shao.    

 
5. VRAČANJA

Torek, 17. februar 2015

Dirigent: George Pehlivanian

Solistka: Lana Trotovšek, violina

 

M. Bonin: novo delo     

P. I. Čajkovski: Koncert za violino v D-duru, op. 35

J. Sibelius: Simfonija št. 1 v e-molu, op. 39

 

Kadar koli je na sporedu novost, se poslušalci, pa tudi kritika, zelo razveselijo. Če pa je to slovensko delo mladega skladatelja, je radovednost še toliko večja. Matej Bonin je brez dvoma eden najzanimivejših skladateljev mlajše generacije, ki je že nekajkrat dokazal veliko poznavanje in obvladovanje svojega poklica. Od oktobra 2012 se izpopolnjuje pri Beatu Furrerju v Gradcu, diplomiral pa je na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Urošu Rojku.

O skladbi, ki jo prav zdaj piše, pravi takole: »Ideja kroženja kot mehanizma, ki poganja generiranje ter oblikovanje identitete vseh ravni zvočne materije  (ritem, artikulacija, tonsko gradivo, tekstura ...), je pristop, ki se mu posvečam zadnji dve leti svojega ustvarjanja.  Ciklično kroženje med " že znanimi" zvočnimi elementi in postopnim uvajanjem “novih” tako ustvarja zvočno snov, ki je v stalnem procesu preoblikovanja. Raziskovanje empatičnosti do glasbene snovi, ki se v takem procesu ustvarja, je zame kot ustvarjalca bistvenega pomena.

Orkester kot kompleksno zvočno telo je pri tem zagotovo velik navdih.

Tokrat bo dirigentsko delo prevzel naš stari znanec George Pehlivanian, redni gost obeh osrednjih orkestrov. Po letu 1991, ko je zmagal na tekmovanju dirigentov v francoskem Besanšonu, se mu je odprla mednarodna umetniška pot, ki ga vodi k številnim svetovnim orkestrom. Poleg Boninove novitete bo z mlado in že v svetu uveljavljeno slovensko violinistko Lano Trotovšek predstavil še Koncert za violino in orkester v D-duru P. I. Čajkovskega in v drugem delu koncerta še Sibeliusovo Simfonijo št. 1 v e-molu.

 

6. MODERNO

Petek, 13. marec 2015

Dirigent: Johannes Kalitzke

Solistka: Hélène Fauchère, sopran

Sodeluje: Ensemble Modern

 

V. Žuraj: Übürall za sopran in ansambel      

A. Schönberg: Pet skladb za orkester op. 16    

(verzija za komorni ansambel)    

A. Schönberg: Pet skladb za orkester op. 16     

(verzija za simfonični orkester, 1949)

V. Žuraj: Changeover za ansambel in simfonični orkester     

 

Šesti abonmajski koncert bo nekaj posebnega. Simfoničnemu orkestru se bo namreč pridružil vodilni svetovni ansambel za sodobno glasbo, Ensemble Modern iz Frankfurta, ki so ga leta 1980 ustanovili študentje Mlade nemške filharmonije z namenom, da bi spodbudili nastanek novih del in jih kakovostno izvajali. Oba ansambla bo vodil nemški dirigent in skladatelj Johannes Kalitzke, ki je študiral v Kölnu in se pozneje izpopolnjeval v Parizu pri Vinku Globokarju. Kot dirigent in skladatelj je vselej dobrodošel gost na festivalih sodobne glasbe, pa tudi v velikih opernih hišah. Skupaj s sopranistko Hélène Fauchère bo izvedel skladbo Vita Žuraja, slovenskega skladatelja, ki je letos štipendist slovite Ville Massimo v Rimu. »Skladbi Changeover (2011) in Übürall (2013) sta nastali za koncerta ob odprtju novega nemškega festivala „cresc ... Biennale für moderne Musik Frankfurt-Rhein-Main“, ki ga je leta 2011 ustanovil Ensemble Modern. Osnova obeh skladb je ansambel, postavljen v skupinah okoli občinstva. Medtem ko v skladbi Changeover ansambelske skupine igrajo ob pointilistični spremljavi velikega simfoničnega orkestra, so v skladbi Übürall ansambelske skupine aktivna zvočna kulisa za sopranistko v vlogi Madame Ubu ter četrttonske instrumente na odru. Posnetka obeh skladb bosta leta 2015 izdana na portretni zgoščenki pri Deutsche Musikratu in založbi WERGO.« Vito Žuraj je leta 2012 za skladbo Changeover dobil 1. nagrado na 57. skladateljskem tekmovanju mesta Stuttgart, ki velja za najstarejšo nemško nagrado za sodobno glasbo.

Zanimivo pa bo tudi poslušati 5 skladb za orkester Arnolda Schönberga v dveh različicah, za komorni ansambel in simfonični orkester.

 

7. DE PROFUNDIS

Četrtek, 16. april 2015

Dirigent: Yoav Talmi

Sodeluje: Zbor sv. Nikolaja iz Litije

Zborovodkinja: Helena Fojkar Zupančič

 

Y. Talmi: De Profundis                                                     

A. Bruckner: Simfonija št. 4 v Es-duru, ''Romantična''       

Že v eni prejšnjih sezon nas je navdušil Yoav Talmi, dirigent judovskega rodu. Tokrat se nam bo predstavil tudi kot skladatelj dela De Profundis za mešani zbor in orkester, ki je nastalo leta 2011 in je posvečeno njegovemu očetu, slikarju in dirigentovemu prvemu glasbenemu učitelju, ki je umrl leta 2008 v visoki starosti. Talmi je uporabil besedila iz Knjige psalmov v hebrejščini in latinščini, v dveh osrednjih stavkih pa je glasba napisana na besedila dveh znanih izraelskih pesnic, Lee Goldberg in Rachel Bluwstein. Zborovski del bo na koncertu prevzel naš odlični Zbor sv. Nikolaja iz Litije, ki ga vodi karizmatična Helena Fojkar Zupančič.

Poleg Talmijeve skladbe bomo slišali še priljubljeno Simfonijo št. 4 Antona Brucknerja, ki se bo prav gotovo vsebinsko odlično prilagodila velikemu vokalno-instrumentalnemu delu.


8. FANTAZIJA

Torek, 12. maj 2015

Dirigent: Benoît Fromanger

Solist: Erik Schumann, violina

 

J. Massenet: Kralj iz Lahoreja, uvertur                                  

C. Saint-Saëns: Koncert za violino in orkester št. 3 v h-molu, op. 61

H. Berlioz: Fantastična simfonija op. 14                            

 

Leta 1877 je bila s prvim velikim uspehom v Parizu izvedena tretja opera Julesa Masseneta, Kralj iz Lahoreja. V dvajsetih letih 20. stoletja so na delo pozabili, renesanso je doživelo šele v sedemdesetih letih 20. stoletja. Drugače pa je z Berliozovo Fantastično simfonijo, ki je vse od nastanka leta 1830 eno ključnih in najbolj priljubljenih del celotne simfonične literature. Camille Saint-Saëns je napisal tri violinske koncerte in vse posvetil takrat največjemu virtuozu Pablu de Sarasateju. Tretji je zagotovo najboljši. Nastal je leta 1880.

Orkester bo vodil Benoît Fromanger, trenutno šef dirigent Simfoničnega orkestra iz Bukarešte, ki je kariero začel kot flavtist solist v orkestru Pariške nacionalne opere. Deset let pozneje se je pridružil Simfoničnemu orkestru Bavarskega radia, potem pa ga je zamikala dirigentska paličica. Najprej je študiral pri Valeriju Gergijevu, potem pri Rolfu Reuterju, v Berlinu je tudi diplomiral. Danes je zelo iskan in cenjen dirigent, ki sodeluje s številnimi pomembnimi solisti in orkestri.

Violinist Erik Schumann je bil rojen v Kölnu in je nemško-romunsko-japonskega rodu. 

»Mojstrski mladi glasbenik za 21. stoletje«, kot ga kritika poimenuje, igra »s srcem in razumom«. Sodeloval je s številnimi evropskimi orkestri in rad nastopa na solističnih recitalih ali v komorni zasedbi. Skupaj s pianistom Henrijem Sigfridssonom je posnel duosonate S. Prokofjeva in dobil izvrstne ocene. Na mladega umetnika in njegov razvoj je odločilno vplival pedagog Zakhar Bron, pri katerem je Schumann v Kölnu študiral.

 
9. GIANNI SCHICCHI

Četrtek, 4. junij 2015

Dirigent: Lorenzo Castriota

Solisti: izbrani mladi domači in tuji solisti

 

G. Puccini: Capriccio sinfonico, SC 55                                  

G. Puccini: Gianni Schicchi                                              

 

Preminuli veliki italijanski baritonist Giuseppe Taddei je nekoč o dirigentu Lorenzu Castrioti izjavil: »… Bravo! Kot dirigenta vas imam v predstavi Gianni Schicchi in zelo sem vesel, saj z vami najlaže in najbolje pojem!” 

Že kot sedemnajstletnega mladeniča ga je vzel pod svoje pokroviteljstvo sloviti dirigent Giuseppe Patané in Castriota je kmalu postal njegov asistent. Z veliko vnemo je srkal mojstrovo znanje in izkušnje in se tako zelo dobro seznanil z italijanskim opernim repertoarjem. Castriota danes dirigira v vseh pomembnih opernih hišah, pa tudi na koncertnih odrih.

Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, najvišja pa je kulturna nagrada Sebetia-Ter, ki jo je dobil leta 2008 za življenjsko kariero. Castriota danes uspešno predaja znanje mlajšim, prihajajočim dirigentom, na zadnjem abonmajskem koncertu pa se bo predstavil skupaj z izbranimi mladini domačimi in tujimi solisti; to bo brez dvoma izjemno zanimivo doživetje za vse poslušalce. Poslušali bomo zgodnje simfonično delo Capriccio sinfonico in koncertno izvedbo opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija.

 

 


Prihodnji koncerti

MOZARTINE 4
12. april 2014, ob 11.00
Slovenska filharmonija
Dirigent: Simon Krečič
Solista: Jure Gradišnik in Matej Rihter, trobenti
Sodelujeta:
Mladinski pevski zbor RTV Slovenija
Dekliški pevski zbor gimnazije Celje center

Program:
Vivaldi: Koncert za dve trobenti in godala v C-duru
Stravinski: Pulcinella, suita
Rheinberger: Maša v A-duru

Rezervacije: do petka na 01 475 24 69
Nakup vstopnic: uro pred predstavo na blagajni SF

7. abonmajski koncert
KROMATIKA 2014/15
Četrtek, 16. april 2015, ob 19.30
Gallusova dvorana CD

Dirigent: Yoav Talmi
Sodeluje: Zbor sv. Nikolaja iz Litije
Zborovodkinja: Helena Fojkar Zupančič

Talmi: De Profundis
Bruckner: Simfonija št. 4 (Romantična)       

Prodaja vstopnic in informacije:
Informacijsko središče Cankarjevega doma

FILMSKA GLASBA JOA HISAISHIJA
Četrtek, 23. april 2015 ob 20.30
Teatro Nuovo Giovanni da Udine

 


NOVO!

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2014/15

Mozartine, zgibanka 2015

Minule sezone:

Mozartine, zgibanka 2014

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2013/14

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2012/13

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2011/12

Mozartine, zgibanka 2012

Mozartine, knjižica 2011

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2010/11

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2009/10

Sezona 2008/09

Sezona 2007/08

Sezona 2006/07

Sezona 2005/06

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2018 | Vse pravice pridržane | Kontakti