english  
Orkester

BIOGRAFIJA / ČLANI ORKESTRA / AVDICIJESimfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen leta 1955 in je v svoji več kot polstoletni zgodovini zapustil globoko sled v slovenskem glasbenem življenju. Vodili so ga dirigenti Uroš Prevoršek (1955–1966), Samo Hubad (1966–1980), Stanislav Macura (1980 –1981), Anton Nanut (1981–1998), Lior Shambadal (2000–2003) in David de Villiers (2003–2006). Septembra 2006 je mesto šefa dirigenta prevzel odlični kitajski dirigent En Shao. S koncerti po državi in tujini si je orkester že kmalu pridobil izjemen ugled, v letih 1984–1985 pa je dobil odlične kritike tudi v Združenih državah Amerike. Temeljna dejavnost orkestra so arhivska in koncertna snemanja. Izvaja obsežen in raznovrsten repertoar, od baročne do sodobne simfonične glasbe, oper, oratorijev in kantat, scenske in filmske glasbe, po večini s poudarkom na ustvarjalnosti domačih skladateljev. Posnel je skoraj celoten slovenski simfonični repertoar in je za najboljše poustvaritve domačih skladb dobil številna visoka priznanja. Čeprav je večino posnetkov orkestra slišati na vseh radijskih in TV-programih, sta njegova domača in mednarodna diskografija izjemno obsežni (več kot 150 zgoščenk). Orkester je v zadnjih sezonah zbudil največ pozornosti z dirigenti in solisti, kot so Ralf Weikert, Walter Proost, Sian Edwards, Evan Christ, Marko Letonja, Nicholas Milton, Christian Mandeal, Rossen Milanov, Yoav Talmi, Angela Georghiu, Roberto Alagna, Marcello Alvarez, Giora Feidman, Dmitri Sitkovecki, Miša Majski, Stefan Milenković, Emanuelle Bertrand, Aldo Ciccolini, Radu Lupu, Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Marko Hatlak, Marjana Lipovšek, Ivo Pogorelić, Evelyn Glennie, Priya Mitchel, Mikhail Rudy, The King’s Singers, Konstantin Bogino, Mario Brunello, Stefan Milenković, Jose Carreras, Eleonore Pameijer, Radek Baborak, Eva Nina Kozmus, Ye-Eun Choi,Dejan Lazić, Ning Feng, Sergej Nakarjakov in Claude Delangle. V zadnjem času ga je širše občinstvo spoznalo v okviru t. i. projektov “crossover”– v povezavi klasične glasbe z drugimi glasbenimi zvrstmi (koncert s skupino Siddartha, TerraFolk, Silence in Dan D). Ob tem tudi redno gostuje po vsej Evropi, nazadnje je gostoval na tedenski turneji v Nemčiji, Belgiji in Nizozemskem (oktober 2013). Simfonični orkester RTV Slovenija je član mednarodne mreže orkestrov ONE – Orchestra Network Europe.

Od leta 2006 je šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija kitajski dirigent En Shao. Rodil v Tianjinu na Kitajskem. Pri štirih letih je igral klavir in violino, pri osemnajstih pa je že deloval kot skladatelj, pianist in tolkalec v mestnem orkestru. Po diplomi na osrednjem glasbenem konservatoriju v Pekingu je bil pet let drugi dirigent Simfoničnega orkestra kitajske radiotelevizije in stalni gostujoči dirigent Osrednjega kitajskega filharmoničnega orkestra in Kitajskega nacionalnega mladinskega orkestra.
Leta 1988 se je preselil v Anglijo in na Kraljevem severnem glasbenem kolidžu prejel ugledno štipendijo sklada Rhodes, istega leta je postal še štipendist sklada Edwarda van Beinuma. Leto pozneje je zmagal na Šestem mednarodnem tekmovanju dirigentov na Madžarskem in tako imel priložnost dirigirati na več koncertih orkestra Madžarskega radia in Državnega simfoničnega orkestra. Januarja 1990 je postal izredni dirigent Filharmoničnega orkestra BBC. Med letoma 1992 in 1995 je bil glavni dirigent in umetniški svetovalec Simfoničnega orkestra v Ulstru na Irskem; prav s tem orkestrom je dirigiral tudi svoj prvi koncert v okviru cikla BBC Proms. Prav tako je bil glavni gostujoči dirigent orkestra Euskadi v Španiji. Na povabilo inštituta v Macau je maestro Shao postal glasbeni direktor in stalni dirigent tamkajšnjega simfoničnega orkestra; funkcijo je prevzel na začetku sezone 2003/04. Zdaj je šef dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in gostujoči dirigent Kitajskega nacionalnega simfoničnega orkestra.
V Veliki Britaniji je dirigiral Londonskemu simfoničnemu orkestru, Kraljevemu filharmoničnemu orkestru, Orkestru Hallé, Simfoničnemu orkestru iz Bournemoutha, Škotskemu simfoničnemu orkestru BBC ter Nacionalnemu valižanskemu orkestru BBC. Sodeloval je tudi z Beograjskim filharmoničnim orkestrom, orkestrom Musikkollegium iz Winterthurja, Filharmoničnim orkestrom iz Hong Konga, Simfoničnim orkestrom Čajkovskega, orkestroma Slovenske in Zagrebške filharmonije ter Beloruskim nacionalnim simfoničnim orkestrom. En Shao je tudi redni gost ameriških in kanadskih orkestrov (Kolorado, Phoenix in Vancouver), koncertira pa tudi po Južni Afriki, Avstraliji in Novi Zelandiji.
En Shao se navdušuje nad kitajsko kuhinjo, sodobnim notranjim oblikovanjem, arhitekturo in jazzom. Ukvarja se tudi z okoljevarstvenimi vprašanji.

 


Prihodnji koncerti

MOZARTINE 4
12. april 2014, ob 11.00
Slovenska filharmonija
Dirigent: Simon Krečič
Solista: Jure Gradišnik in Matej Rihter, trobenti
Sodelujeta:
Mladinski pevski zbor RTV Slovenija
Dekliški pevski zbor gimnazije Celje center

Program:
Vivaldi: Koncert za dve trobenti in godala v C-duru
Stravinski: Pulcinella, suita
Rheinberger: Maša v A-duru

Rezervacije: do petka na 01 475 24 69
Nakup vstopnic: uro pred predstavo na blagajni SF

7. abonmajski koncert
KROMATIKA 2014/15
Četrtek, 16. april 2015, ob 19.30
Gallusova dvorana CD

Dirigent: Yoav Talmi
Sodeluje: Zbor sv. Nikolaja iz Litije
Zborovodkinja: Helena Fojkar Zupančič

Talmi: De Profundis
Bruckner: Simfonija št. 4 (Romantična)       

Prodaja vstopnic in informacije:
Informacijsko središče Cankarjevega doma

FILMSKA GLASBA JOA HISAISHIJA
Četrtek, 23. april 2015 ob 20.30
Teatro Nuovo Giovanni da Udine

 


NOVO!

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2014/15

Mozartine, zgibanka 2015

Minule sezone:

Mozartine, zgibanka 2014

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2013/14

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2012/13

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2011/12

Mozartine, zgibanka 2012

Mozartine, knjižica 2011

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2010/11

Abonmajska knjižica KROMATIKA 2009/10

Sezona 2008/09

Sezona 2007/08

Sezona 2006/07

Sezona 2005/06

© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2018 | Vse pravice pridržane | Kontakti