Čez 200 pohodnikov je privabil sobotni pohod me d Budinci na Goričkem in Andovci v sosednjem Porabju na Madžarskem. Foto:
Čez 200 pohodnikov je privabil sobotni pohod me d Budinci na Goričkem in Andovci v sosednjem Porabju na Madžarskem. Foto:
Ob malem Triglavu, znamenitosti porabskih Andovcev, se je ustavil korak slehernega pohodnika.

Vaščani sosednjih obmejnih vasi, Budinci na Goričkem in Andovci v madžarskem Porabju, so več kot le dobri sosedje. Vežejo jih številne sorodstvene in prijateljske vezi, ki so lahko v polni meri razcvetele šele s padcem železne zavese. Odkar je padla še šengenska meja, je sodelovanje toliko bolj bogato in pestro. Sodelujejo na športnem in kulturnem področju, ob lanskem božiču so v Andovcih družno pripravili predstavo živega Betlehema oziroma živih jaslic. Predstavo so ponovili to soboto, ogledalo pa si jo je več kot 200 ljudi, udeležencev Pohoda treh kralov na pouti po dolaj pa bregaj.

Pohod iz Budincev v porabske Andovce, dolg je bil 12,4 kilometra, sta pripravili Kulturno umetniško društvo Budinci na Goričkem in Kulturno turistično društvo Andovci, ki se ga je kljub slabemu vremenu udeležilo več kot 200 pohodnikov iz Porabja, Prekmurja, celo en avtobus pohodnikov je prispel iz Ljubljane. Pohod se je začel pri vaško-gasilskem domu v Budincih, pohodniki so se v dežju, megli in mrazu odpravili čez mejo v porabske Andovce. Tam so jim pripravili zakusko, pa tudi ponovili predstavo živih jaslic. Nato je pohodnike pot znova vodila čez državno mejo do nekdanje vojaške stražnice pri Budincih, sledil je lep kos poti po trasi nekdanje železne zavese. Sklepno dejanje kar napornega pohoda se je zgodilo pred vaško gasilskim domom v Budincih ob domačem bograču in prijetnem ponovoletnem druženju. Sicer pa bo letos na Goričkem kar 50 različnih pohodov, od tega jih bo nekaj tudi prečilo nekdaj tako skrbno varovano državno mejo med Slovenijo in Madžarsko.