Konferenco so uradno odprli s slovesnostjo na Gospodarskem razstavišču. Foto: Twitter profil Boruta Pahorja
Konferenco so uradno odprli s slovesnostjo na Gospodarskem razstavišču. Foto: Twitter profil Boruta Pahorja
"Vsak je pomemben in mora prevzeti svoj del odgovornosti," je poudaril starešina Zveze tabornikov Slovenije Jernej Stritih. Foto: Iztok Hvala

"Rad bi vas spodbudil, da še naprej zvesto in inovativno te tradicionalne vrednote vzgajate zase in za ljudi okrog sebe. To so plemenite vrednote, ki že same po sebi naš svet delajo boljši za nas in za vse okrog nas - vrednote odgovornosti do skupnosti, vrednote požrtvovalnosti, sodelovanja, vrednote, ki v drugih vidijo najboljše in ne najslabše, ki znajo pogledati onstran razlik med nami," je dejal Pahor.

"Vse to nam daje upanje, da na takšnih konferencah razvijete to plemenito poslanstvo in ga predate novim rodovom," je dodal predsednik, ki je bil v mladih letih tudi sam tabornik.

Tokratna konferenca bo po oceni slovenskih tabornikov največji letošnji konferenčni dogodek v Sloveniji, potekala pa bo do 15. avgusta.

Pomembne razprave, pester program
Na njej bodo med drugim oblikovali vizijo skavtske organizacije do leta 2023, določili triletni načrt dela in razpravljali o aktualnih temah. Ob tem bodo izvolitvi 12. članov Svetovnega skavtskega komiteja, ki je najvišji organ Svetovne organizacije skavtskega gibanja.

Za vse udeležence so pripravili pester spremljevalni program. Med drugim bo potekal mednarodni večer, odprtje razstave taborniških in skavtskih fotografij na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, v parku Zvezda pa bodo v času konference potekale razne taborniške dejavnosti.

Taborniki vse od leta 1951
Zveza tabornikov Slovenije, ki je organizator konference, po načelih skavtskega gibanja deluje neprenehoma od ustanovitve leta 1951. Ustanovili so jo začetniki skavtizma in gozdovništva, ki so na slovenskih tleh delovali vse od 20. let prejšnjega stoletja, je pojasnil starešina Zveze tabornikov Slovenije Jernej Stritih. Po njegovih besedah se je treba povezovati in delovati širše.

Slovenija gosti 1.200 tabornikov
Svetovna skavtska konferenca v Ljubljani
Slovenija gosti 1.200 tabornikov
Svetovna skavtska konferenca v Ljubljani