Janez Evangelist Krek se je posvetil organiziranju kmetov in delavstva ter se zavzemal za ustanavljanje zadrug in posvetnih društev. Foto: Wikipedia
Janez Evangelist Krek se je posvetil organiziranju kmetov in delavstva ter se zavzemal za ustanavljanje zadrug in posvetnih društev. Foto: Wikipedia

Janez Evangelist Krek, ena izmed osrednjih osebnosti slovenske zgodovine, se je rodil 27. novembra 1865 pri Sv. Gregorju nad Sodražico. Oče mu je umrl, ko je bil še otrok, zato je skrb za družino padla na pleča mame, ki je morala sama preživljati sebe in šest otrok. Kljub težkim razmeram je sinu omogočila šolanje, Krek je tako maturiral v Ljubljani, vstopil na ljubljansko bogoslovje in bil leta 1988 posvečen v duhovnika. Nadarjenega Kreka je opazil tedanji ljubljanski škof Jakob Missia in ga poslal na višji teološki študij na Dunaj. Tam se je Krek prvič srečal s krščanskosocialnim gibanjem, ki ga je zaznamovalo za vse življenje.

Po končanem študiju je kratek čas opravljal službo kaplana v Ribnici, vendar so ga kmalu premestili v Ljubljano, kjer je opravljal delo stolnega vikarja, leta 1895 pa je bil na ljubljanskem bogoslovju profesor fundamentalne teologije in tomistične filozofije.

Leta 1897 je bil prvič izvoljen za državnozborskega poslanca, vendar je vnovično kandidaturo leta 1900 zavrnil, saj z delom v dunajskem parlamentu ni bil zadovoljen. Leta 1902 je bil izvoljen v kranjski deželni zbor, njegov član pa je ostal vse do svoje smrti leta 1917.

Velik zagovornik zadružništva
Krek, ki je bil eden od pobudnikov Majniške deklaracije, je pisal literarna dela, sociološko-filozofske razprave in versko-teološka dela, med knjižnimi deli pa izstopata Črne bukve kmečkega stanu, študija o položaju kmeta v svetu in na Slovenskem, ter Socializem.

Bil eden izmed glavnih stebrov Slovenske ljudske stranke in velik zagovornik zadružništva, leta 1894 sta bili na njegovo pobudo ustanovljeni prva posojilnica in Zadružna zveza, ki je skrbela za podporo zadolženega kmečkega prebivalstva. Zadružništvo je na slovenskem odigralo pomembno gospodarsko in politično vlogo.

Krek aktualen tudi danes
Krekove ideje so aktualne še danes, so prepričani tudi udeleženci pogovornega večera ob 150-letnici Krekovega rojstva.

"Bil je človek velikega srca, velike pameti in velikega dela," povedal zgodovinar Janko Prunk. Njegov stanovski kolega Stane Granda pa je spomnil, da je Krek izredno dobro poznal problematiko kmeta, poudaril pa je tudi njegov odnos do socialnega vprašanja delavstva.

Po besedah predsednice NSi-ja Ljudmile Novak je bil Krek eden od velikanov slovenskega naroda, ki je imel izjemno moč, da so mu ljudje sledili. Evropski poslanec Lojze Peterle pa je poudaril, da ne pozna človeka, ki bi bolj zaznamoval svoj čas kot Krek.