Novembra in decembra 1918 so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Foto: BoBo
Novembra in decembra 1918 so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Foto: BoBo
Dan Rudolfa Maistra

"Njihov pogum je bil potrjen v vsaki vojaški akciji znova. Vedno znova sta bila izkazana tovarištvo in predanost skupni stvari. Tako se je oblikovala zasnova vojaške časti slovenskega vojaka, ki mora biti vir navdiha in spoštovanja tudi danes," je dejal ter dodal, da so bile te vrednote trden temelj slovenske partizanske vojske, enake vrednote pa goji tudi današnja Slovenska vojska.

General Maister je v težkih časih pokazal pot za vzpostavitev ozemeljske celovitosti Slovenije. Dvajset let po osamosvojitvi smo Slovenci po Türkovih besedah dokončno izoblikovani v politični narod z lastno, uspešno državo. Vprašanje pa je, ali smo dobro pripravljeni za vse izzive in vse odgovornosti, ki gredo s tem.

"Očitno je, da se mora Slovenija v Evropi in svetu obnašati samozavestno, kar pomeni, da mora nastopati kompetentno in inovativno. Biti moramo načelni in samozavestni, imeti dobro znanje in dognana stališča o pomembnih in poglavitnih vprašanjih, ki vplivajo na vse in zanimajo vse. Da bi dosegli opisano raven obnašanja, pa ni dovolj samo skrb za materialno blaginjo," je prepričan predsednik.

Govornika v Ljubljani Jelušičeva in Janković
Osrednja slovesnost ob prazniku je bila v Slovenski Bistrici, v Ljubljani pa so se Maistru najprej poklonili pri njegovem spomeniku na Trgu OF, kjer sta zbrane nagovorila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in ljubljanski župan Zoran Janković. Velenjska mestna občina pa je popoldne v Velenjskem gradu pripravila predavanje Gregorja Jenuša o Karlu Verstovšku in slovenskih prizadevanjih za narodno avtonomijo v avstro-ogrski monarhiji.

Da bi preprečil priključitev, zbral vojsko
Dan Rudolfa Maistra je državni praznik, ki pa ni dela prost dan, zaznamujemo pa ga od leta 2005. General Rudolf Maister - Vojanov se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. S svojo vojsko je v letih 1918 in 1919 preprečil, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili k Avstriji.

Ob koncu prve svetovne vojne je tedanji mestni svet namreč razglasil priključitev Maribora k republiki Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4.000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta so Maister in njegovi soborci zasedli narodnostno mejno območje na Štajerskem. Maister je umrl leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.

Dan Rudolfa Maistra