25 let
Slovenska vojska, vojaki, postroj
Pred 25 leti so beograjske oblasti izdale odlok o odpustu vseh slovenskih vojakov iz JLA. Foto: BoBo

Dodaj v

25 let od odpusta vseh slovenskih vojakov iz JLA

Velik del Slovencev je JLA zapustil že med osamosvojitveno vojno
24. julij 2016 ob 14:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odlok o odpustu vseh slovenskih vojakov iz Jugoslovanske ljudske armade (JLA) so beograjske oblasti izdale pred natanko 25 leti. S tem je JLA zapustilo še zadnjih dva tisoč Slovencev.

Velik del Slovencev je sicer JLA zapustil že v času osamosvojitvene vojne, a že takrat je bilo njihovo število močno zdesetkano, saj je na začetku leta 1990 Slovenija začela postopoma zmanjševati število nabornikov, ki jih je pošiljala v druge jugoslovanske republike, pozneje pa tudi v JLA na splošno.

V Sloveniji se je 27. junija 1991 začela desetdnevna vojna, ki se je končala 7. julija s podpisom Brionske deklaracije. Končale so se vse vojaške dejavnosti na območju Slovenije, ta pa se je zavezala, da se bo za tri mesece vzdržala vseh osamosvojitvenih dejanj. Jugoslovanskim oblastem v Beogradu tako ni preostalo drugega, kot da so začeli postopen umik svojih enot iz Slovenije, hkrati pa so izdale odlok o odpustu vseh slovenskih vojakov iz JLA.

Odlok je predvideval odhod slovenskih vojakov v treh časovnih intervalih, pri čemer naj bi zadnji Slovenec JLA zapustil sredi avgusta 1991. To se je dejansko zgodilo konec septembra istega leta, ko so se iz JLA vrnili vsi slovenski vojaki razen enega, ki se je odločil vojaški rok v JLA odslužiti do konca.

Ustavna dopolnila in nadzor nad naborniki
Slovenska skupščina je namreč konec septembra 1990 sprejela ustavna dopolnila, ki so določala, da bo Slovenija sama urejala način služenja vojaškega roka, marca 1991 pa še dodatna dopolnila, s katerimi je razglasila moratorij za pošiljanje slovenskih nabornikov v JLA. Tako je v času izdaje odloka o odpustu vseh slovenskih vojakov iz JLA v slednji vojaški rok služilo le še nekaj več kot dva tisoč Slovencev, medtem ko je v času pred osamosvajanjem Slovenija letno v JLA pošiljala okoli 12 tisoč vojakov.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Janez1965
# 24.07.2016 ob 15:10
Lepa obletnica, vredna omembe. Fantom tiste dni ni bilo lahko..

Ampak, naši sedanji mladini nekaj mesecev "obuke" v stilu JNa nebi škodilo...
SrMaček
# 24.07.2016 ob 15:41
Vsak deček potrebuje iniciacijo v svet moškosti. Metode po svetu in zgodovini so različne, naša je bila JNA inicicija.

Danes mladi fantje iniciacije več nimajo...posledično, so že kot po pravilu brez dlak, obnašajo se poženščeno in so žrtve pretirane femenizacije in sidroma črne vdove.

Prav tako je zaskrbljujoč očetovsiki vzorec, ki ga prenašajo na svoje potomstvo.

Problem je mnogo večji, kot se zdi na prvi pogled.
Laik absolut
# 24.07.2016 ob 22:02
JNA je bila kar žalost od vojske ampak v primerjavi s tem kar imamo sedaj je bila hudo učinkovit stroj....če ne drugega ni imela razmerje štab (pisarniški molji) vojska 1:1
RJSlo
# 24.07.2016 ob 16:48
No ja. Problemi s poznavanjem zgodovine? Beograjska oblast je bila oblast za Beograd. Zvezna oblast v Beogradu pa je bila oblast za celotno SFRJ. Del zvezne oblasti v Beogradu so bili Slovenci, Hrvati, Makedonci, predstavniki iz BiH, Črnogorci, Srbi, itd.
TinTin
# 25.07.2016 ob 00:26
Sem sluzil eno leto v JNA...Sluzili smo v zastarelih skoraj razteganih uniformah...zdravstvena oskrba le od ucencev srednje medicinske sole...spali smo pozimi v mrazu, pri skoraj 0'C...Spali smo v uniformi in plascu, in ce si imel sdeco, si lahko kje "ukradel" koco...Na zadnje sem zbolel za mocnim bronhitisom, katere posledice se sedaj cutim...Moje zdravje je uniceno...In kdo mi bo to povrnil? Mar TI, ki povelicujes JNA, katere sploh nisi dozivel? Morda Beograd, kot nekdanji glavni center? Priviligiranci so imeli dobre polozaje, kot catoti, Vodniki, itd...seveda so bili clani KP...Toliko o velicastni JNA, ki mi je skazila zdravje in zivljenje...
Luka Novak
# 25.07.2016 ob 17:47
@EBEL-Acroni

JNA pač ni bila agresor, pa se nikakor nočete sprijazniti s tem. Sicer pa imam že dovolj novic od te ne-osamosvojitvene vojne.


Doma lahko govoriš kar hočeš.

V javnosti se boš pač moral navadit živeti z dejstvom, da smo Slovenci premagali JLA, novic o Vojni za Slovenijo bo vedno več.

Ker kot rečeno: Jugonostalgikom so šteti dnevi po naravni poti, mlajše generacije bodo pozabi Juge dodale pospešek.

Z generacijami Slovencev rojenimi po vojni je užitek komunicirat, saj spoznavaš, kako hitro bo Juga izginila v pozabo.
Luka Novak
# 25.07.2016 ob 17:38
@komsomolec

krivci za žrtve so slovenski vojni hujskači in dobičakarji. z njimi se naj zmenijo.

Potrdil si, da nimaš pa poguma to povedat v obraz tistim, ki so med nasiljem JLA v Sloveniji leta 1991 bili z njene strani ranjeni, zaradi nje izgubili lastnino ali utrpeli njeno poškodovanje, predvsem pa ne vsem, ki so zaradi agresije JLA izgubili svoje najbližje.

In če je bila zate Brionska deklaracija uspeh, si tem pritrdil, da je bila SFRJ in njena JLA agresor v vojni za Slovenijo.
komsomolec
# 24.07.2016 ob 22:03
JLA nas je branila in ni bila nikoli agresor, nato nas zapleta v vojne, ki niso naše.
topol
# 24.07.2016 ob 20:50
V času Jugoslavije so dejali, da je narobe, da se jih pošilja daleč na služenje roka. V Sloveniji so fantje rok služili najprej blizu doma, kasneje pa nič več. V času mojega služenja sem bil z 90 km oddaljenosti skoraj najbližji. Velika večina je bila oddaljena okoli 200 km. Če primerjamo velikost Slovenije, je 200km zelo daleč. Tako postane razumljivo, da so slovenske nabornike poslali tudi v Srbijo, Črno goro in Makedonijo.
Wasabi
# 24.07.2016 ob 20:28
Tu se bi pričakovala cenzura.
Luka Novak
# 03.08.2016 ob 11:51
@epf2001

Piše :

Jugofilom, Jugonostalgikom so šteti dnevi po naravni poti ..

Kar ti govoriš nima zveze z mojim zapisom.
Luka Novak
# 03.08.2016 ob 11:48
@Bombek

Jaz sem bil v vojni, ti očitno ne.

V vojni nas je želja po alkoholu minila, če si se ti pijan poškodoval v zaklonišču govori o skrivanju ne o vojni. .
Bombek
# 27.07.2016 ob 00:05
Luka Novak

Temu ti praviš vojna pol ne veš kaj je vojna. Imeli smo več poškodovanih od alkohola pri takratni TO in imeli smo srečo pri tej takozvani 10 dnevni vojni.
Bombek
# 26.07.2016 ob 23:49
hitrostrelka

To je pomenilo - kratice . Jugoslovanska Ljudska Armada.
Bombek
# 26.07.2016 ob 23:44
TinTin

Kaj si mislil, da greš na dopust ali v vojsko...nisi edini tega skozi dal in nekaj stokaš tukaj. Bila je vsaj vojska kot treba in ne današnja ko bi spokalo bi vsi pobegnili. In naši politiki nimajo razloga tole tako poveličevati. Zdaj, če malo veter pihne nimamo več vojske saj so jo namerno zdesetkali finančno in z opremo. Lahko nas je sram kaj so naredili v samostojni Sloveniji z vojsko.
Luka Novak
# 25.07.2016 ob 13:01
@komsomolec

Lahko lažeš sam sebi ! Pojdi lepo lagat komu drugemu in kam drugam.

Nimaš pa poguma to povedat v obraz tistim, ki so med nasiljem JLA v Sloveniji leta 1991 bili z njene strani ranjeni, zaradi nje izgubili lastnino ali utrpeli njeno poškodovanje, predvsem pa ne vsem, ki so zaradi agresije JLA izgubili svoje najbližje.

Na Brionih oz. v Brionski deklaraciji je bila SFRJ in njena JLA udeležena kot agresor, Republika Slovenija pa kot z njene strani napadena država. S tem je Republika Slovenija dobila tudi prvo de facto mednarodno priznanje, SFRJ in njena JLA se v deklaraciji podpisala kot agresor Slovenije.

Jugofilom, Jugonostalgikom in podobnim kalibrom zgodovina Slovencev ni znana ali si pred njo zatiskajo oči, predvsem pa želijo superiornost Slovencev zanikat, blatit .. in podobno.

Nič novega, kdor je bil v JLA to pozna.

Slovenci smo svojo superiornost dokazali na področju, ki Jugonostalgike, Jugofile in podobne kalibre najbolj boli. In se tudi kaže v komentarjih.

Za Slovenijo in Slovence je bila vojna leta 1991 edinstvena, saj nismo razdelili Slovence, porazili pa smo bistveno večjega sovražnika v nekaj dneh. Kar globalno Slovence uvršča med elito.

S tem smo med drugim preprečili vse kar se je dogajalo v vojnah južno od Kolpe (Sarajevo, Srebrenica … ) , za razliko od drugih vojsk na tleh Juge tudi nismo pobijali civiliste, kradli po hišah, se šli obvezno oddajo in počeli karkoli blago rečeno nečednega nad civilisti, poražence nismo zmetali v brezna ali se kako drugače znesli nad njimi. Nikogar nismo prisilno mobiliziral in nenazadnje nismo izgubili niti ped slovenske zemlje, če jo bo politika jo je lahko sram.

Jugofilom, Jugonostalgikom so šteti dnevi po naravni poti, mlajše generacije bodo pozabi Juge dodale pospešek. Z generacijami Slovencev rojenimi po vojni je užitek komunicirat, saj spoznavaš, kako hitro bo Juga izginila v pozabo.
Luka Novak
# 25.07.2016 ob 07:29
@Laik absolut

JNA je bila kar žalost od vojske ampak v primerjavi s tem kar imamo sedaj je bila hudo učinkovit stroj

Slovenska vojska je danes NATO oz njen del, v obdobju po koncu Vojne za Slovenijo oz času ko je bil NATO cilj, je med drugim sledilo oblikovanje enot po zgledu ameriških marincev, na vajah pri ameriških marincih v ZDA so Slovenci izkazali kot izredno sposobni vojaki. Za razliko od JLA so bili Slovenci v ZDA pri marincih sprejeti s spoštovanjem. Te izredne sposobnosti se danes kažejo v nalogah katere danes NATO zaupa Slovencem.

JLA smo v Vojni za Slovenijo Slovenci kot rečemo "pojedli za zajtrk" oz. premagali in ponižali praktično golih rok, razmerje TO : JLA je bilo pogosto več kot 1 : 10 v vojakih, orožju itd.

Leta 1991 smo Slovenci potrebovali deset dni, da smo porazili JLA, danes bi jo porazili bistveno prej.

Pravljice o JLA kot učinkovitem stroju pripoveduj komu drugemu.
epf2001
# 27.07.2016 ob 11:10
Meni se pa zdi skrajno neprimerno in smešno pljuvati po vsem kar se je zgodilo v Jugoslaviji. Konec koncev so to ustvarjali tudi naši starši, naši dedki in babice. Še vedno nas velika večina živi v stanovanjih in hišah, ki so jih zgradili v Jugoslaviji in generacije iz Jugoslavije so danes praktično edine, ki sploh imajo kaj premoženja, da ni današnja mladina še bolj v bedi. Naši starši, dedki in babice, živijo s penzijami, ki niso male in ki so bile zaslužene v Jugoslaviji.

Kaj ima danes večina sodobne generacije, rojene v Sloveniji, razen bede in životarjenja, dela preko neakšnih fejk pogodb, pri 35-tih letih brez leta delovne dobe, brez ničesar, brez premoženja?

Luka Novak: ta tvoj "bodo izginili po naravni poti" se mi pa zdi skrajno neprimeren. Starejša generacija so namreč naši starši. Po stilu pisanja, žaljenju, izključevanju, imaš sistem, ki je sistem SDS Janeza Janše.
hitrostrelka
# 26.07.2016 ob 22:13
Kaj je to JLA
komsomolec
# 25.07.2016 ob 13:23
Nimaš pa poguma to povedat v obraz tistim, ki so med nasiljem JLA v Sloveniji leta 1991 bili z njene strani ranjeni, zaradi nje izgubili lastnino ali utrpeli njeno poškodovanje, predvsem pa ne vsem, ki so zaradi agresije JLA izgubili svoje najbližje.

krivci za žrtve so slovenski vojni hujskači in dobičakarji. z njimi se naj zmenijo.
Jon Sneg
# 25.07.2016 ob 12:38
Moja izkušnja iz JLA:
Če si znal uporabiti le malo zdrave pameti in če nisi počel bedarij, si lahko cel period služenja vojnega roka preživel dokaj lahko (seveda je bil problem oddaljenost od doma in pomanjkljive komunikacije- vsakodnevna gneča pri telefonskih govorilnicah na pošti v kasarni). Slovenci smo v JLA veljali za zanesljive, delovne in pametne vojake in večina nas je pri oficirjih in sotovariših uživala dokaj visok ugled (OK, so bili razni "uspaljenkoti", ki so ti znali očitati Mladino, Janšo in copatarstvo, ampak so bili v manjšini). Jaz v celem letu vojske niti enkrat nisem npr. čistil stranišč ali "vozil Đemsa" (loščenje tal na hodniku z vlečenjem in potiskanjem betonskega bloka ovitega v vojaško deko). Gledano skozi današnje oči, mi je bila vojska skoraj dobesedno "mala malica",... Po mojem mnenju je le čas služenja (zame eno leto, prejšnje generacije pa še več) bil predolg,..., ampak skozi dolžino vojnega roka je Jugoslavija dejansko deloma regulirala zaposlenost.
Luka Novak
# 25.07.2016 ob 07:00
V Sloveniji se je 27. junija 1991 začela desetdnevna vojna, ki se je končala 7. julija s podpisom Brionske deklaracije. Končale so se vse vojaške dejavnosti na območju Slovenije, ta pa se je zavezala, da se bo za tri mesece vzdržala vseh osamosvojitvenih dejanj. Jugoslovanskim oblastem v Beogradu tako ni preostalo drugega, kot da so začeli postopen umik svojih enot iz Slovenije, hkrati pa so izdale odlok o odpustu vseh slovenskih vojakov iz JLA.

Odlok je predvideval odhod slovenskih vojakov v treh časovnih intervalih, pri čemer naj bi zadnji Slovenec JLA zapustil sredi avgusta 1991.


Odlok je v praksi pomenil vse kaj drugega, kot je zgoraj zapisano.

V praksi so bili slovenski vojaki med drugim poslani tudi v vojne operacije na območjih južno od Kolpe. Na kratko povedano : bili so poslani v vojno, se boriti po ukazu oficirjev, živeti na bojiščih itd.

Vsak ob tem pomisli na alternativo pobeg, vendar je treba vedet, da je JLA neuspeli pobeg nagradila z premestitvijo na prve bojne položaje.
Barb Wire fan
# 25.07.2016 ob 01:33
No kosmodisk, česa nas je pa rešila JLA, denarja in italijanske ter avstrijske invazije? :)

garmond
# 24.07.2016 ob 21:35
A sem jaz tudi vojni veteran, ki sem se kar 15. mesecev "boril" proti JNA in to v daljni Makedoniji?
EBEL-Acroni
# 25.07.2016 ob 14:48
JNA pač ni bila agresor, pa se nikakor nočete sprijazniti s tem.
Sicer pa imam že dovolj novic od te ne-osamosvojitvene vojne.
komsomolec
# 25.07.2016 ob 11:15
mednarodno pravo je potrdilo da JLA ni bila nikoli okupator v Sloveniji, če desnica laže, to še ni zakonsko pravilno. Hehe. Zdaj so javno razkrinkani in pošteni Slovenci so zgroženi, ker prihajajo na dan grozljive podrobnosti..
veselimo se dneva ko bodo krivci TO za žrtve leta 91 pravnomočno obsojeni na dolgoletne zaporne kazni. To bo kmalu in Dob jih čaka. Zdaj se je začelo pucati grehe in pravica bo zmagala.
"Osamosvojitelji" nadaljujejo slavo na sodiščih. Pravilno, naj se vidi sramota. če jih že ne bojo obsodili. Glavno da narod ve resnico. Kot so izdali in uničili Jugoslavijo, isto počnejo s Slovenijo, v isti sapi lažejo, da so domoljubi. tov. Milan Kučan je oče naroda, je vodil osamosvojitev z modrostjo in pošteno, ne po kavbojsko z vojno nevarnostjo kto janša in njegovi provokatorji.
Z Brionsko deklaracijo je Slovenija prišla do MIRNE samostojnosti in to je Kučanova zasluga in uspeh politike, ne jenševega nepotrebenga provociranja z vojno.
Vojno ni začela JLA in ni bila okupator. To je jasno mednarodno pravo. Za smrtne žrtve je kriva slovenska stran in naj se začne soditi za vse kršitve in pobite. Kaj se vleče sodba za mrtve bolgarske voznike kamijonov na Medvedjeku, ki jih je TO nezakonito država v blokadi, čeprav bi jih po mednarodnem pravu morali umakniti na varno. JLA ni kriva nič, to je pravilno ugotovil tudi Prešren v svoji znameniti diplomski nalogi.
Kazalo