Matere, ki so rodile prvič v letu 2010, so bile v povprečju stare 28,7 leta, šest let več od povprečne starosti novopečenih mater leta 1975. Foto: BoBo
Matere, ki so rodile prvič v letu 2010, so bile v povprečju stare 28,7 leta, šest let več od povprečne starosti novopečenih mater leta 1975. Foto: BoBo

Vse slovenske mame so skupaj rodile 1.348.967 otrok, kar pomeni, da je vsaka izmed njih rodila v povprečju dva otroka, pravijo na državnem statističnem uradu. V Sloveniji je sicer več mater kot pred 100 leti, ki pa rodijo manj otrok - pred dobrimi 100 leti ni imelo otrok približno 20 odstotkov žensk, ki so končale svojo rodno dobo, danes pa je takih približno sedem odstotkov.

Polovica vseh mater je danes stara več kot 53 let in številne med njimi so tudi že babice ali prababice. Sorazmerno malo mater v Sloveniji pa je zelo mladih - le pet odstotkov vseh mamic je starih manj kot 30 let, 40 odstotkov pa je starih med 30 in 50 let. Ob tem na Sursu dodajajo, da je bila povprečna Slovenka, ki je kadar koli rodila, v začetku leta 2011 v povprečju stara 54,8 leta, kar je dve leti in pol več kot pred desetimi leti.

Vse manj rojstev = vse manj žensk, ki nekoč rodijo
Delež žensk, ki v posameznem letu prvič doživljajo materinstvo, je vsako leto že od začetka sedemdesetih let bolj ali manj nespremenjen in se giblje okoli polovice. Ker pa število rojstev upada, je tudi število "novopečenih" mamic vsako leto nižje: leta 1975 jih je bilo 15.000, leta 2010 skoraj 11.000.

Mlajše ženske, ki imajo praviloma višjo izobrazbo kot njihove matere in več možnosti za načrtovanje družine, se za materinstvo odločajo pozneje. Tiste, ki so rodile prvič v letu 2010, so bile v povprečju stare 28,7 leta; med njimi dve tretjini nista bili poročeni. Mamice, ki so prvič rodile v letu 1975, pa so bile v povprečju šest let mlajše oz. stare 22,8 leta, še kažejo statistični podatki Sursa.

25. marec ni splošno razširjen datum praznovanja dneva vseh mater - praznik ima sicer korenine v ameriškem ženskem socialnem gibanju v 19. stoletju, kjer ga praznujejo maja -, ampak je odvisen od posameznih držav. V Katoliški cerkvi je na primer današnji dan dan Marijinega oznanjenja (devet mesecev pred Jezusovim rojstvom), zato ima ta dan hkrati krščanski pomen. V Evropo se je praznik prenesel iz ZDA po prvi svetovni vojni in se po drugi svetovni vojni močno skomercializiral.

V Sloveniji se dneva mater do 90. let prejšnjega stoletja zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, ni posebej praznovalo, po osamosvojitvi pa je znova začel pridobivati večji pomen.