Število pritožb nad delom policije se iz leta v leto precej zmanjšuje, kaže statistika sektorja za pritožbe zoper policijo na notranjem ministrstvu. Foto: BoBo
Število pritožb nad delom policije se iz leta v leto precej zmanjšuje, kaže statistika sektorja za pritožbe zoper policijo na notranjem ministrstvu. Foto: BoBo
Glede mariborskih protestov konec leta 2012 so zoper policiste prejeli tri pritožbe. Dve sta se nanašali na očitek o neupravičenem odvzemu prostosti, ena pa na uporabo sile nad pridržanim protestnikom. En pritožnik je od pritožbe odstopil, pri drugih dveh pa je senat odločil, da so pritožbe neutemeljene. Foto: BoBo
Vse manj pritožb nad delom policije

V letu 2013 so tako obravnavali 17 odstotkov manj pritožb kot leto prej, kar pomeni, da se upadanja nadaljuje, je pojasnil vodja sektorja za pritožbe na ministrstvu za notranje zadeve Gregor Hudrič.

V samem pritožbenem postopku se ne ugotavlja odgovornosti za domnevno storjeni prekršek ali kaznivo dejanje, ampak le okoliščine policijskega postopka in uporabo policijskih pooblastil.

Generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge Miroslav Žaberl je pojasnil, da državljan z ugodno rešenim pritožbenim postopkom dobi le moralno zadoščenje, da policisti postopka niso korektno opravili.

Pri večjih strokovnih napakah se proti policistom lahko sproži disciplinski ali drug postopek, če ugotovijo sistemske pomanjkljivosti, pa z usmeritvami predpišejo določena ravnanja.

Dvostopenjski pritožbeni postopek
Pritožbeni postopek je sicer dvostopenjski - na prvi stopnji je pomiritveni postopek, kjer se spor rešuje prek mediacije na policijski enoti. Če ga ne razrešijo, pa gre postopek na drugo stopnjo, kjer o pritožbi odloča senat.

Na prvi stopnji so lani obravnavali 178 pritožb, uspešno pa so jih rešili 70. Senatnemu odločanju na drugi stopnji je bilo posredovanih 138 pritožb. V 26 primerih je senat odločil, da so bili primeri pritožnika delno ali v celoti utemeljeni, v 15 primerih pa je šlo za hujše posege policistov v človekove pravice in temeljne svoboščine, in sicer za neupravičen odvzem prostosti in uporabo sile.

Trikrat tudi sum kaznivega dejanja policistov
Ob tem so bili izvedeni različni ukrepi, in sicer opozorilni razgovori in obravnava posameznih tematik na delovnih sestankih policijskih enot.

V treh primerih, ko je bilo med obravnavo pritožbe ugotovljeno, da obstaja sum, da so policisti storili kaznivo dejanje, pa so po Hudričevih besedah o tem obvestili specializirano državno tožilstvo.

Vodja sektorja za pritožbe je pojasnil tudi, da so glede mariborskih protestov konec leta 2012 zoper policiste prejeli tri pritožbe. Dve sta se nanašali na očitek o neupravičenem odvzemu prostosti, ena pa na uporabo sile nad pridržanim protestnikom. En pritožnik je od pritožbe odstopil, pri drugih dveh pa je senat odločil, da so pritožbe neutemeljene.

Vse manj pritožb nad delom policije