Begunce ob vstopu v Slovenijo najbolj zanima postopek registracije. Foto: BoBo
Begunce ob vstopu v Slovenijo najbolj zanima postopek registracije. Foto: BoBo
false
Za prostovoljno prevažanje ilegalnih prebežnikov je prav tako predvidena denarna in zaporna kazen. Foto: BoBo

Državljani naj v primeru srečanja z migranti takoj pokličejo policijo, ki bo izvedla ustrezne postopke, na svojih spletnih straneh navaja policija.

Prebežnike ob vstopu v Slovenijo ustavljajo policisti in preverijo, ali imajo vse potrebne dokumente. V nasprotnem primeru jih policija napoti v sprejemne centre, ki jih je trenutno po Sloveniji šest. Tam prebežnike evidentirajo in registrirajo, po potrebi jim nudijo tudi medicinsko oskrbo. Nato sprejete osebe napotijo naprej, odvisno od njihovega ugotovljenega statusa.

Begunce, ki zaprosijo za mednarodno zaščito, napotijo v enega od namestitvenih centrov po državi. Skupaj je za zdaj v teh centrih zagotovljenih dobrih 2000 mest. Če bi bilo to premalo, bi še 3000 ljudi lahko namestili v šotore.

Prebežnike, ki ne zaprosijo za mednarodno zaščito, napotijo v centre za tujce, kjer čakajo na izročitev tuji državi, od koder so prišli. Če jih v države, od koder so prišli, ni mogoče vrniti, lahko ostanejo v Sloveniji v za to določenih namestitvenih zmogljivostih. Za zdaj je bilo največ prebežnikov poslanih v center za tujce v Postojni.

Begunce najbolj zanima postopek registracije
Po besedah direktorice Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC) Katarine Bervar Sternad begunce ob prihodu v Slovenijo najbolj zanima postopek registracije. "Najpogosteje sprašujejo, ali se morajo registrirati, dati prstne odtise, kaj se bo z njimi zgodilo, če tega ne bodo storili, jih bo policija zaprla, kdaj lahko gredo naprej," je pojasnila.

Dodala je, da bodo sodelavci PIC-a beguncem svetovali, naj opravijo registracijo, saj jim to ne bo zaprlo vrat v želeno državo. Policija pri registraciji namreč preverja predvsem identiteto begunca in ali begunec želi v Sloveniji zaprositi za zaščito ali ne. "Če pa bodo odvzemali prstne odtise - kot vemo, zdaj tega še ne delajo -, pa teh ne bodo vnesli v t. i. EURODAC bazo. Beguncev zato, če jim bo pozneje uspelo priti do Nemčije in tam zaprositi za mednarodno zaščito, ne bodo vrnili po Dublinski uredbi," je pojasnila.

Bervar Sternadova je sicer prepričana, da bo državi skupaj s humanitarnimi organizacijami uspelo poskrbeti za begunce. PIC pa bo s pomočjo sodelavcev na terenu budno spremljal postopke in nastanitvene zmogljivosti.

Prepovedano prevažanje prebežnikov
Po zakonu o tujcih je lahko posameznik, ki omogoči ali pomaga nezakonitim prebežnikom, da vstopijo, potujejo v tranzitu ali prebivajo na ozemlju Slovenije, kaznovan v vrednosti od 2.000 do 4.500 evrov. Skladno s kazenskim zakonikom pa mu grozi tudi zaporna kazen do 5 let.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico Cerar: Izjave o dogovarjanju so ne le nekorektne, ampak tudi nevarne