1,2 milijona evrov omogoči tisoč štipendij po 100 evrov mesečnega prejemka. Foto: MMC RTV SLO
1,2 milijona evrov omogoči tisoč štipendij po 100 evrov mesečnega prejemka. Foto: MMC RTV SLO


Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je do 14. ure prejel 7677 vlog za štipendije v deficitarnih poklicih. V petek ob 9. uri je bilo oddanih 3897 vlog, za katere bodo uporabili razmejitvena merila, kot je vpis v nižji letnik.

Na skladu so poudarili, da so v številu 3897 zajete vse vloge: popolne, nepopolne in vloge istih vlagateljev. Ker je 3897 vlog prišlo na isti dan, na isto uro in isto minuto, bodo uporabili razmejitvena merila za vse popolne vloge, pri čemer se bo vsako naslednje razmejitveno merilo upoštevalo le, če vlog ne mogoče razvrstiti po predhodnem razmejitvenem merilu, so zapisali na skladu.

Prvo razmejitveno merilo je vpis v nižji letnik izobraževalnega programa. Če bo po tem število vlagateljev večje, kot je razpoložljivih sredstev, bodo kot drugo razmejitveno merilo upoštevali višjo povprečno oceno v predhodnem šolskem letu, nato višjo povprečno oceno izbirnih predmetov v zaključnem razredu osnovne šole, če vlagatelj letos prvič prehaja v srednješolsko izobraževanje, sicer pa višjo povprečno oceno strokovnih predmetov.

1000 štipendij po 100 evrov mesečno
Razpisanih je 1,2 milijona evrov, kar omogoča tisoč štipendij po 100 evrov mesečno. Izbor prvih tisoč prejemnikov bo opravljen po pregledu vseh popolnih vlog, oddanih 11. septembra ob 9. uri v skladu z razmejitvenimi merili, so dodali na skladu. Upravičencem do štipendije pa bodo zneske poračunali za nazaj, saj je štipendija predvidena z začetkom šolskega leta.

Razpis za štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2014/15 je sklad ponovil, ko je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak prvotnega, objavljenega 24. avgusta, zaradi sesutja spletne strani razveljavila. Vloga je bila namreč objavljena hkrati z razpisom, zato po sesutju spletne strani več ur ni bila dostopna, prosilci pa so bili v neenakem položaju.