Energetske izkaznice Foto: MMC RTV SLO
Energetske izkaznice Foto: MMC RTV SLO

V začetku leta je iz oglasnikov izginila približno četrtina od povprečno 30 tisoč nepremičninskih oglasov. Razlog so nove energetske izkaznice, ki jih morajo vsi tisti, ki prodajajo ali oddajajo svoje nepremičnine, priložiti k oglasu. Kakšen smisel imajo izkaznice, kje so njihove pomanjkljivosti in zakaj smo v Sloveniji uvedli dražjo računsko in ne merjeno energetsko izkaznico, smo se pogovarjali z energetskim svetovalcem Matjažem Valenčičem.

Zdi se, da zaradi nove obveze, ki jo tudi tokrat diktira Evropska unija - izdaje energetskih izkaznic - nihče ni zadovoljen?
Razumljivo je, da so najbolj nezadovoljni posamezni lastniki stavb ali stanovanj, saj je energetska izkaznica dodatna obveza, v tem ne vidijo nobene koristi, samo strošek in oviro. Nezadovoljni so tudi nepremičninski posredniki, ki se bojijo, da bo uvedba energetske izkaznice zavrla nepremičninski trg. Nezadovoljni so tudi veliki lastniki stavb, upravniki ali združenja, saj jim energetska izkaznica jemlje nekaj njihove moči. Posamezniki so nezadovoljni, ker ne poznajo prednosti, ki jih omogoča energetska izkaznica. Pa že danes, en teden po uvedbi obveznega navajanja energetskega razreda, vidimo v oglasih stavb, da so na tržišču stanovanja, uvrščena od energijskega razreda A1 (letno pod 10 kWh/m2 oz. pod 0,5 €/m2 za ogrevanje) do energijskega razreda G (300 in več kWh/m2 oz. nad 18 €/m2 za ogrevanje. Razpon rabe energije in stroška ogrevanja med najučinkovitejšo in najbolj potratno stavbo je vsaj 1 proti 100. Podobna razlika, čeprav ni številčno izražena, je tudi v kakovosti bivanja: v energetsko učinkovitejši stavbi so zunanje stene toplejše, bivanje je prijetnejše. Se pa posamezni nepremičninski posredniki že zavedajo, da bodo z uvedbo energetske izkaznice kupci dobili več moči pri pogajanjih o ceni. To je po mojem mnenju dobro, o tem bi morali malo več govoriti.

Ali je nov pravilnik o izdelavi energetskih izkaznic brezhiben oziroma ali so snovalci pravilnika dovolj upoštevali tudi mnenja stroke?
Novi pravilnik ni mogel odpraviti vseh anomalij, ki so bile posledica usklajevanj in popuščanj pri uvedbi energetskega zakona EZ-1. Spomnimo se, da je sprejetje energetskega zakona točno pred enim letom viselo na nitki, državni svet mu je že dal veto, samo zaradi energetske izkaznice stavb. V zakonu, ki ima 500 členov in na tiho dovoli privatizacijo jedrske elektrarne Krško, seveda obravnava tudi veliko drugih, pomembnejših stvari, sta bili sporni samo dve vrstici o kazni v višini 250 oziroma 300 €, obe sta se nanašali na energetske izkaznice stavb. Na vaše vprašanje lahko odgovorim, da novi pravilnik ni brezhiben, niti ni skladen z evropsko direktivo. Pa bi moral biti. Zdaj, ko smo razbremenjeni časovnega pritiska letnice 2015, lahko v miru predlagamo popravek tega pravilnika in se pripravimo na potrebne spremembe energetske in stanovanjske zakonodaje. V nekaj letih lahko veliko popravimo, če bo politična volja. Stališča stroke so bila pri sprejetju tega pravilnika večinoma upoštevana. Vendar so bila že izhodišča tako diametralna, da danes s tem pravilnikom ni nihče zadovoljen, vendar je manj nezadovoljnih kot prej.

Zakaj energetsko izkaznico potrebujejo tudi stavbe, ki niso primerne za bivanje?
Žal zakonodajalec ni zmogel zapisati te izjeme in zdaj smo soočeni z absurdom: izdelati moramo energetsko izkaznico in v njej zapisati, da se energetska izkaznica ne da izdelati. V 8. členu pravilnika je navedeno, da za stavbo, ki je neprimerna za rabo in bivanje in zato izračun energijskih kazalnikov ni mogoč, to zapišemo v posebni rubriki energetske izkaznice "Komentar in posebni robni pogoji". V tujini so to rešili bolj primerno. Enako bi bilo tudi pri nas, če bi upoštevali predlog združenja ZIEI. To napako pravilnika bomo morali odpraviti. Napaka v pravilniku je tudi, da pred izdelavo energetske izkaznice stavbe ni vedno obvezen pregled stavbe, kar določa 9.5 člen. S to izjemo je zakonodajalec po nepotrebnem popustil pred pritiskom kapitala. Energetske izkaznice pa zato ne morejo biti bistveno cenejše, lahko pa so slabše. Izdelovanje javne listine, kar energetska izkaznica je, ne sme temeljiti na nepreverjeni besedi stranke. Na ta način je zakonodajalec po nepotrebnem degradiral pomen energetske izkaznice in ni zaščitil dela neodvisnega strokovnjaka. Neodvisno, strokovno delo je izenačeno z žigosanjem. Izdelava energetske izkaznice brez ogleda stavbe daje moč prodajalcem in posrednikom, jemlje pa jo kupcem in neodvisnim strokovnjakom za izdelavo energetskih izkaznic.

Se vam zdi cena za izdelavo energetske izkaznice primerna? Po mnenju nekaterih je previsoka.
Cena je rezultat vloženega truda izdelovalca in vrednosti njegovega dela. Metodologija je tako zahtevna, da je možno energetsko izkaznico za enostanovanjsko stavbo, stanovanje ali manjši poslovni prostor izdelati v 8 urah. Tudi če se energetska izkaznica dela stavbe naredi na podlagi prilagojenega upoštevanja vpliva vgrajenih sistemov, ni manj dela in energetska izkaznica ne more biti cenejša. Nizka cena, ki jo nudijo posamezni izdelovalci, članom Združenja izdelovalcev energetskih izkaznic ZIEI ne vzbuja zaupanja v kakovost. Odločujočo besedo v tem primeru imajo inšpektorji, ki imajo dolžnost ukrepati proti slabim izkaznicam in slabim izdelovalcem.