Pomoč bodo Slovenske železnice v Srbijo prepeljale brezplačno. Foto: BoBo
Pomoč bodo Slovenske železnice v Srbijo prepeljale brezplačno. Foto: BoBo
Janez Janša
Prvak SDS-a Janez Janša meni, da so za reševanje begunske krize potrebni dolgoročni, strateški ukrepi mednarodne skupnosti. EU po njegovem nima niti bivanjskega niti socialnega prostora za 50 milijonov potencialnih beguncev, zato po njegovem mnenju problem torej ni rešljiv v EU-ju. V veliki meri pa je begunsko krizo s pomočjo EU možno rešiti, je zapisal v sporočilu za javnost. Foto: BoBo

Tu se lahko pojavi cel kup strahov, od tega, kaj begunci nosijo s seboj, na kakšen način bodo našo družbo spravili iz ravnovesja, pa do tega, da se začnemo bati, da so med njimi teroristi, ki bi lahko ogrožali našo varnost.

Nadškof Zore o strahovih, ki se pojavljajo
Stanislav Zore
Begunce je treba sprejeti in jim pomagati, pravi nadškof Stanislav Zore. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Vse oblike sovražnega govora, uperjene proti komur koli, so obsodbe vredne in nimajo mesta ne v družbi ne v Cerkvi.

Zore
Pozivi k strpnosti do beguncev

Kot je v izjavi za medije povedala predsednica ADRA Slovenije Maja Ahac, pošiljajo v Srbijo, kjer je veliko beguncev iz Sirije, predvsem obleke, (novo) obutev, sanitetne pripomočke, šotore in podloge za ležanje. Po njeni oceni bo pomoči za en tovorniški vagon oziroma več kot 10 ton, natančna količina pa bo znana, ko bodo vagon na Slovenskih železnicah stehtali.

Pomoč trenutno na ADRA Slovenija pakirajo in zlagajo na palete, Slovenske železnice pa naj bi jo prevzele v sredo ali četrtek. Vsa pomoč bo po besedah Ahačeve prišla neposredno do ljudi, celoten postopek - od zbiranja do razdeljevanja - pa nameravajo dokumentirati in to objaviti.

Pomoč so po njenih besedah večinoma zbrali posamezniki, ki "vidijo ljudi, ki trpijo, in jim želijo pomagati". "Večinoma so to mamice z otroki, pa tudi nekateri znani ljudje - pevci, uredniki medijskih hiš in podobno."

Pomoč nameravajo zbirati tudi za begunce, ki bi lahko prišli v Slovenijo. Kako konkretno jo bodo zbirali, pa se še dogovarjajo.

Društvo, ki pri zbiranju pomoči sodeluje z Juretom Poglajnom in Davidom Zorkom, je v petek z letalom Adrie Airways na grški otok Lezbos že poslalo 2,5 tone pomoči za begunce z Bližnjega vzhoda.
Škofje za primerno oskrbo vseh beguncev
V Komisiji pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci poudarjajo, da sta gostoljubje in sprejemanje tujcev že od davnih časov znamenje ljubezni in spoštovanja dostojanstva vsakega človeka. Zato si želijo, da bi bilo v primeru številnejših migracij v Slovenijo za vse begunce in njihove družine primerno poskrbljeno vključno z versko oskrbo.

V komisiji ob begunski krizi izražajo podporo vsem državnim ustanovam, civilni zaščiti, humanitarnim organizacijam in prostovoljcem, ki se pripravljajo na morebiten sprejem beguncev in migrantov. Vlado pa pozivajo, naj prispeva k skupnemu in celovitejšemu evropskemu reševanju vzrokov za begunsko tragedijo.

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik omenjene komisije Stanislav Zore je na novinarski konferenci opozoril, da begunci niso več le neki problem, ki ga morajo reševati drugje, ampak postajajo del našega prizadevanja, da uredimo življenje v naši domovini.

"Tu se lahko pojavi cel kup strahov, od tega, kaj begunci nosijo s seboj, na kakšen način bodo našo družbo spravili iz ravnovesja, pa do tega, da se začnemo bati, da so med njimi teroristi, ki bi lahko ogrožali našo varnost," je povedal in dodal, da se na ta način v nas sprožijo mehanizmi, zaradi katerih bi te ljudi zavrnili, kar pa po njegovem mnenju ni človeka vredno. V komisiji menijo, da je treba na vsa vprašanja, tudi na vprašanja o naši lastni varnosti, odgovarjati objektivno, odkrito in pošteno.

Karitas: Smo na testu solidarnosti
Jožica Ličen
iz Slovenske Karitas pa je poudarila, da so vse države in vsi državljani pred testom solidarnosti z vsemi, ki so bili zaradi vojn in nasilja pregnani iz svoje domovine in bodo v upanju, da bodo našli boljšo prihodnost, potrkali na naša vrata.

Sprejemanje beguncev po mnenju komisije nujno kliče k premisleku o tem, kako lahko EU in Nato pripomoreta k vzpostavitvi miru in ureditvi razmer v tamkajšnjih državah in s tem k zmanjšanju begunskih migracij v Evropo, saj možnosti niso neomejene.

Sicer pa še opozarjajo, da so na Bližnjem vzhodu, v Egiptu in v mnogih drugih državah kristjani posebna tarča verskega fanatizma in nestrpnosti in da gre za poskuse odkritega iztrebljanja krščanske navzočnosti na teh območjih, torej za nedvomen genocid.

Zore je na koncu še obsodil pojave sovražnega govora, ki so se pojavili na spletu. "Vse oblike sovražnega govora, uperjene proti komur koli, so obsodbe vredne in nimajo mesta ne v družbi ne v Cerkvi," je poudaril.

Janša predlaga sedem ukrepov
Prvak SDS-a Janez Janša pa je predlagal sedem ukrepov, za katere meni, da bi jih moral EU deloma sama sprejeti in uresničiti in deloma predlagati partnerjem v okviru Združenih narodov (ZN).

Tako navaja, da mora reševanje življenj beguncev ostati prioriteta. Obenem je nujno tesno sodelovanje vseh članic EU pri preprečevanju prikritih vstopov pripadnikov skrajne skupine Islamska država, dodaja. Kot korak v pravo smer ocenjuje kvote, ki jih je za posamezne države EU-ja določila Evropska komisija.

Ob tem poudarja, da je potencialnih, življenjsko ogroženih beguncev bistveno več, kot jih EU lahko sprejme. "Tudi tem je treba pomagati, vendar na ozemljih čim bližje njihovemu domu. EU mora doseči sprejem zavezujoče resolucije ZN-ja, s katero bodo ustvarjene varne cone za begunce na ozemlju Sirije in Iraka," navaja prvak največje opozicijske stranke.

Povečati pomoč državam
Po njegovem mnenju mora EU doseči sprejem zavezujoče resolucije ZN-ja, s katero bi ustvarili celovito pravno podlago za obsežno in temeljito mednarodno vojaško akcijo proti IS-ju. "Sirijo in Irak je potrebno stabilizirati, sicer bo cena razsula dosegla dodatne stotisoče žrtev in predvsem beguncev," je prepričan Janša.

Problem ekonomske migracije je treba dosledno ločevati od begunske problematike, meni, a še dodaja, da tudi v tem primeru EU ne more sprejeti toliko ekonomskih migrantov, kot jih želi vanjo vstopiti.

Vse tiste, ki ne izpolnjujejo pogojev za legalno migracijo, je zato po njegovem mnenju treba striktno zavračati, hkrati pa povečati mednarodno razvojno pomoč državam, ki so vir ilegalne migracije. EU mora dodelati in poenotiti azilno in migrantsko politiko, še predlaga Janša.






Tu se lahko pojavi cel kup strahov, od tega, kaj begunci nosijo s seboj, na kakšen način bodo našo družbo spravili iz ravnovesja, pa do tega, da se začnemo bati, da so med njimi teroristi, ki bi lahko ogrožali našo varnost.

Nadškof Zore o strahovih, ki se pojavljajo

Vse oblike sovražnega govora, uperjene proti komur koli, so obsodbe vredne in nimajo mesta ne v družbi ne v Cerkvi.

Zore
Pozivi k strpnosti do beguncev