Pavček je sestanek s Krkovičem in Njavrom označil za običajen poslovni sestanek Foto: MMC RTV SLO Aljoša Masten
Pavček je sestanek s Krkovičem in Njavrom označil za običajen poslovni sestanek Foto: MMC RTV SLO Aljoša Masten

Toneta Krkoviča poznam tudi kot vrhunskega glasbenika.

Franjo Bobinac
Bobinac
Bobinac trdi, da je bila odločitev Gorenja za vstop v posel s Patrio avtonomna. Foto: MMC RTV SLO Aljoša Masten
Janše ni bilo na sojenju v zadevi Patria

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je Pavček kot priča v zadevi Patria povedal, da je vse dejavnosti v zvezi z razpisom za nakup osemkolesnikov vodilo podjetje Sistemska tehnika, sam pa ni bil vključen - se je pa "normalno trudil, da bi podjetje dobilo posel".

Potrdil je, da je ta trud vključeval tudi sestanek z Darkom Njavrom in s Tonetom Krkovičem. Pavček se sicer ne spomni točno, ampak "zelo verjetno je", da je prosil Krkoviča, naj zastavi besedo za Sistemsko tehniko. Šlo je za normalen poslovni sestanek, je pojasnil, na katerem Janše niso omenjali, Krkoviča in Njavra pa sam osebno ni videl v povezavi s takratnim premierjem. Na sestanku mu je Njavro dal dve vizitki, po pogovoru v podjetju pa se je odločil, da teh stikov pri sklepanju posla za osemkolesnike ne bo uporabil, je zagotovil Pavček.

Glede financiranja stranke LDS v primeru, da bi Viator & Vektor dobil posel, se "nikoli ni pogovarjal o nobenih provizijah", je zatrdil. O sestanku s takratnim obrambnim ministrom Karlom Erjavcem je Pavček dejal, da mu ni grozil, ampak mu je "le svetoval, naj ministrstvo razmisli o dobavitelju osemkolesnikov".
Janša odsoten zaradi "reševanja krize"
Predsednik SDS-a Janez Janša se sojenja ni udeležil. Kot je zapisano v opravičilu, je odsoten zaradi "nujnih obveznosti pri iskanju rešitev za politično krizo v državi". Prav tako na obravnavi ni poslovneža Walterja Wolfa. Ta je še vedno v Kanadi, kjer ga je po sodničnih besedah obiskal Interpol, Wolf pa naj bi zagotovil, da se bo vrnil v Evropo že naslednji ponedeljek, najpozneje pa čez dva tedna.
Zaslišan tudi Franjo Bobinac
Kot predsednik uprave Gorenja, ki je slovenski partner finske Patrie za proizvodnjo osemkolesnih oklepnikov, je bil na obravnavi zaslišan tudi Franjo Bobinac, ki je v sodelovanju s podjetjem Rotis sodeloval pri poslu s Patrio.

Pojasnil je, da je bil predsednik nadzornega sveta Gorenja Jože Zagožen o o sodelovanju podjetja v poslu s Patriami obveščen šele, ko je uprava o tem sprejela sklep. Poudaril je, da je Gorenje odločitev o vstopu v posel sprejelo avtonomno, da pa je bil posel za njih v bistvu minoren.
Februarja tudi priče iz Avstrije
Januarja naj bi se zvrstile slovenske priče, v drugi polovici februarja pa okrajna sodnica Barbara Klajnšek načrtuje zaslišanje prič iz Avstrije.

Zaslišanja so v zadevi Patria začeli prejšnji ponedeljek, ko je na sodišče prišla le ena izmed treh napovedanih prič, Črnkovičeva žena Marija Badovinac Črnkovič, ki je zanikala vpletenost Rotisa v poskuse vpliva na izbor proizvajalca oklepnikov.

Ob tem je omenila tudi osnutek elektronskega sporočila, ki ga je sestavila, da bi ga pozneje poslali sodelavcu Patrie Wolfgangu Riedlu, v njem pa je omenjala tudi takratnega predsednika vlade Janeza Janšo. Kot je pojasnila, je to bila napaka, šlo je za podjetniško iznajdljivost in hvaljenje, koga poznajo. Janši se je za to "prehudo zlorabo pomembnega imena" tudi opravičila.

Sojenje peterici obtoženih - predsedniku SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Wolfu- se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria.

Toneta Krkoviča poznam tudi kot vrhunskega glasbenika.

Franjo Bobinac
Janše ni bilo na sojenju v zadevi Patria