"Vesel sem za svoje sorodnike in za svoje prijatelje. Vesel sem za duhovnike in vernike ljubljanske nadškofije in celotne Cerkve na Slovenskem, ki bodo ta rezultat nedvomno sprejeli z veseljem," pravi kardinal. Foto: BoBo
Kardinal Franc Rode
Test DNK je potrdil, da kardinal Rode ni biološki oče Petra Stelzerja. Foto: BoBo
Rode ni oče
Kardinal Rode na tiskovni konferenci predstavil rezultat DNK-testa

Test DNK so opravljali na inštitutu, ki ga je določil Peter Stelzer, je ob tem dejala kardinalova pravna zastopnica Nina Zidar Klemenčič in obenem dodala, da je kardinal ugodil vsaki zahtevi, ki so jo posredovali Stelzerjevi odvetniki. Stelzerjeva želja je bila tudi, da testa ne opravijo istočasno, saj termina ni bilo mogoče uskladiti v razumnem roku.

Nepreklicno potrditev tega testa pa je prek odvetnikov izrazil tudi Peter Stelzer, ki se je kardinalu tudi opravičil za nevšečnosti, ki jih je imel s to zadevo.

Na spletni strani Slovenske škofovske konference so objavili povzetek izvedenskega mnenja.

Obenem pa je kardinalova zagovornica napovedala tudi tožbe. Te so v sklepni fazi priprave glede na to, da so se objave nadaljevale. Vložene bodo tako kazensko-zasebne kot civilne tožbe za poseg v čast in dobro ime. Zasebna kazenska tožba bo uperjena proti novinarju Dejanu Karbi, obenem pa bodo vložili tudi civilne tožbe zoper novinarja in časopis Delo, ki je zgodbo o danes ovrženem očetovstvu prvi objavil.

Delov odvetnik tožbe obžaluje
Na napovedane tožbe se je odzval tudi odvetnik časopisa Delo Stojan Zdolšek, ki pravi, da obžaluje kardinalovo odločitev, da toži časopis in novinarja. Zadnji je po mnenju Zdolška s svojim pravno korektnim pisanjem pripomogel k temu, da se ovržejo domneve okoli kardinalovega očetovstva. Po drugi strani pa Zdolšek tožbo vidi tudi kot kompliment slovenskemu sodstvu, ki mu "očitno zaupa celo Vatikan".

Za komentar smo zaprosili tudi odgovorno urednico Dela Romano Dobnikar Šeruga.

Rode: To je bila najbolj boleča izkušnja
Kardinal Rode je izrazil veselje, da so rezultati, za katere je že vnaprej vedel, kakšni bodo, znani javnosti. Obenem je prebral tudi odlomek iz odprtega pisma svojim prijateljem, v katerem je zapisal, da je bila izkušnja z javnim objavljanjem domnev očetovstva ena izmed najbolj bolečih v njegovem življenju, saj se je povsem nepričakovano znašel kot tarča "neverjetnih namigovanj".

"Čeprav vem, da so te govorice brez vsake osnove, me je zadeva vseeno globoko prizadela. Od takrat sem doživljal težke dni. Ni besed, s katerimi bi mogel opisati tesnobo, ki se me je polastila, občutje ujetosti in zavrženosti, ki se mi je vsiljevala dan in noč," je v pismu še zapisal Rode, saj je bilo zasejano seme dvoma, čeprav so bili očitki neresnični.

Obenem se je tudi iskreno zahvalil vsem, ki so mu, bodisi javno bodisi zasebno, izrazili podporo. "V ta boj sem šel za čast Cerkve in svoje dobro ime, pa tudi za čast Slovenije, kjer je moj dom. In tako bom deloval tudi v prihodnje."

V videoposnetku na desni strani si lahko ogledate celotno tiskovno konferenco kardinala Rodeta, zagovornice in teologa Štuheca.

Stres in škofje niso presenečeni
Na novico se je odzval tudi ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, ki pravi, da za slovenske škofe rezultati niso nobeno presenečenje. "Naše zadovoljstvo, da bo kardinalu povrnjeno dobro ime, greni zaskrbljenost zaradi stanja slovenske medijske kulture, da dopušča tako eklatantno teptanje človekove pravice do dobrega imena," je dodal.

Na razplet čakali dober mesec dni
Konec avgusta je Delo prvo poročalo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Ta naj bi bil Peter Stelzer, ki je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva.

Kardinal Rode je očetovstvo zanikal in izrazil pripravljenost, da opravi omenjeni test. Predlagal je, da se ta opravi na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ker pa se Stelzer s tem ni strinjal, je privolil tudi v test očetovstva na eni izmed nemških ustanov, ki jo je predlagal Stelzer.

Rode ni oče
Kardinal Rode na tiskovni konferenci predstavil rezultat DNK-testa