SD je za Vebrom strnil vrste. Foto: BoBo
SD je za Vebrom strnil vrste. Foto: BoBo
Janko Veber, Dejan Židan
Židan in Veber so prepričani v dobro delo na ministrstvu na obrambo ter kot problem izpostavljajo Cerarjevo delovanjem, ki po njihovem mnenju pomeni kršenje koalicijske pogodbe. Na fotografiji pred sejo predsedstva SD-ja. Foto: BoBo

Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne.

Dejan Židan, predsednik SD-ja
Miro Cerar, Janko Veber
Kdo ima več žetonov na mizi in kdo bo zmagovalec tega dela političnega pokra? Foto: BoBo
SD potihem žuga z izstopom iz koalicije
DeSUS na Vebrovi strani

Poslanci SMC-ja so zbrali dovolj podpisov za izredno sejo, na kateri bodo odločali o premierjevem predlogu za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra. Kdaj jih bodo vložili, še ni znano, o datumu sklica pa bo odločal predsednik DZ-ja Milan Brglez.
Glede odločitve vodstva DeSUS, da najverjetneje ne bodo prispevali svojih glasov za razrešitev, je namestnica vodje SMC-jevih poslancev Lilijana Kozlovič dejala, da je bilo njihovo prvo stališče drugačno, če so ga spremenili, bodo to sami pojasnili. "Mi ostajamo pri tem, kar se je predsednik odločil, in zaupamo, da je v tem primeru prav ravnal," je pojasnila po seji poslanske skupine SMC-ja.
V SMC-ju še čakajo odločitev SD-ja, ali bodo kljub Cerarjevemu predlogu ostali v koaliciji ali ne. "Upam, da bo vseeno ostala ta državotvornost tako s strani DeSUS-a kot SD-ja in da se bomo vsi skupaj zavedali, da mora ta trenutek država preprosto naprej z vsemi temi spodrsljaji, ki se morda dogajajo," je dejala Kozlovičeva.
Cerar pričakuje novega kandidata
Za Cerarja je sicer obstoj koalicije dejstvo. Židanu je na sestanku dejal, da od SD-ja pričakuje novega kandidata za obrambnega ministra. Zatrdil je še, se o morebitni menjavi resorjev niso pogovarjali in da o njej trenutno ne razmišljajo. Po njegovih besedah je zanj pomembno, da vlada deluje in nadaljuje z izvajanjem projektov.

Ministrstvo za obrambo je na Generalno policijsko upravo podalo naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij iz obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Gre za naznanilo zoper konkretno osebo, so povedali na ministrstvu, vendar ne razkrivajo, za koga gre. Iskanje žvižgača je pred dnevi napovedal že Veber.


SD strnil vrste okoli Vebra
Zadnje dni je v SD-ju, ki sicer trdno podpira svojega ministra, napeto. Če je bilo sprva pričakovati, da bodo pomirili strasti v odnosu do premierja, pa so v ponedeljek naredili korak v drugo smer. Cerarja so pozvali k spoštovanju koalicijske pogodbe v delu, ki govori o opozorilu premierja, če minister ne ravna pravilno.
Za zdaj so še vse možnosti odprte. SD-jeva ministrica Anja Kopač Mrak je v torek poudarila, da je pomembno, da ima stranka v mislih predvsem to, kaj je najboljše za državo in njeno stabilnost. Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je dejal, da se ne boji morebitnega odhoda v opozicijo.

Predsednik stranke Dejan Židan se je pred sejo predsedstva SD-ja s Cerarjem še enkrat sestal. "Mislimo, da je bila koalicijska pogodba kršena. Pričakujem tudi koalicijski vrh, na katerem se moramo o tem pogovoriti," je dejal. Tudi na vrhu so le potrdili že zavzeto stališče, da Veber ni ravnal nezakonito, da ga pri vztrajanju položaju podpirajo in da "kar se njih tiče, so še vedno del koalicije".
"Še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne," je po seji izjavil Židan. Po mnenju predsedstva SD-ja je Cerarjev predlog za razrešitev Vebra pomanjkljiv in ni strokovno utemeljen. Cerar se po Židanovih besedah v nobenem primeru ne more sklicevati na nezakonitost, saj je Veber s svojimi argumenti dokazal, da je deloval zakonito.
Predsednik SD-ja na vprašanje, ali so bliže izstopu iz koalicije ali nadaljnjem sodelovanju v njej, ni odgovoril konkretno, saj je po njegovih besedah to kolektivna odločitev stranke.

Bo vlada izgubila večino?
Z odstopom šolske ministrice Klavdije Markež se krepi pogajalsko izhodišče SD-ja, saj lahko Crarjeva vlada teoretično tudi izgubi večino v DZ. Za zdaj ima koalicija 52 poslancev, ob morebitnem izstopu SD-ja pa bi jih ostalo 46. Markeževa, ki ji sicer po odstopu z ministrskega mesta pripada staro poslansko mesto, še ni sporočila, ali se bo vrnila v DZ. A tudi če se bo vrnila, ni pričakovati, da bo ostala del poslanske skupine SMC, saj so v stranki že namignili, da mesta med njimi nima. Če bo torej Markeževa postala nepovezana poslanka in bi SD zapustila koalicijo, bi največja vladna stranka in partnerica DeSUS imeli v DZ le še 45 poslanskih glasov.


Veber sam ne želi oditi

Cerar je v obrazložitvi predloga za razrešitev Vebra, ki ga je v DZ poslal v torek, zapisal, da je minister objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva.

Kdaj bo DZ odločal o njegovem predlogu, še ni znano, bi se pa to lahko zgodilo prihodnji teden. V poslanski skupini SMC-ja bodo danes govorili tudi o tem, ali bodo na to temo zahtevali sklic izredne seje.







Mi smo v tem trenutku del koalicije, še vedno imamo ministra za obrambo. Drug teden bodo lahko drugačne okoliščine ali pa tudi ne.

Dejan Židan, predsednik SD-ja
SD potihem žuga z izstopom iz koalicije
DeSUS na Vebrovi strani