Slovenija
false
Za sumljive transakcije iranske banke prek NLB-ja so izvedeli leta 2010 od tujih organov. Foto: Reuters
DZ
Še ena parlamentarna preiskovalna komisija v tem mandatu, ki se bo ukvarjala z bankami. Foto: BoBo

Dodaj v

Afera z iranskim denarjem v NLB-ju: "Veliko zavlačevanj pristojnih služb"

Komisija za za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb
5. september 2017 ob 12:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je potrdila poročilo glede sumov pranja denarja v primeru Farrokh in NLB v letih 2008—2011. Poročilo kaže na "zavlačevanje pristojnih služb".

Komisija DZ-ja za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je pod drobnogled vzela nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran, ki naj bi prek NLB-ja oprala za približno milijardo dolarjev. Iranski državljan naj bi namreč pred leti v NLB-ju odprl račune, na katere so prihajala nakazila iz iranske banke.

"Ugotovljenih je bilo predvsem veliko zavlačevanj pristojnih služb in neustreznega ravnanja. Ali gre za kazniva dejanja ali ne, pa bodo odločale ustrezne službe," je v izjavi medijem povedal predsednik komisije Branko Grims (SDS), ki pričakuje, da se bodo pristojni osredotočili tako na odgovornost posameznikov kot tudi organizacij.

Kdo vse je vedel
Indici po njegovih besedah kažejo, da je šlo za vnaprej dogovorjeno pranje denarja v višini milijarde dolarjev v NLB-ju, s tem pa naj bi bil seznanjen tudi takratni politični vrh. Vedeli naj bi tudi, da gre za banko, ki je uvrščena na črno listo EU-ja in državo, ki je pod embargom zaradi suma proliferacije in financiranja terorizma.

Grims je poudaril, da so bili o tej zadevi v preteklosti obveščeni tako takratni predsednik države, vlade, ministri za finance, notranje zadeve in nekateri drugi, vendar pa DZ o tem ni bil obveščen, kar po njegovih besedah "bode v oči". "Vedno je bilo normalno, da so obveščeni vsi trije vrhovi politike, poleg predsednika države in vlade tudi predsednik parlamenta," je poudaril.

Grims: Podatki so se ustavljali
Podatki o tej sporni zadevi so se, kot meni Grims, "ustavljali" najprej na Uradu za preprečevanje pranja denarja in nato še na Komisiji za preprečevanje korupcije. Prav ravnanje protikorupcijske komisije po mnenju parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih ni bilo ustrezno, saj ni bil spoštovan že prej sklenjeni protokol o predaji informacij in sodelovanju.

Grims je presodil, da so v tem primeru odpovedali nadzorni organi, zato je treba ugotoviti, kdo je za to odgovoren. To bo, kot je dejal, naloga nove, za to ustanovljene parlamentarne preiskovalne komisije. "Mi smo s tem svoje delo na tem področju uspešno končali," je dejal.

Če bo upoštevan poseben sklep, ki so ga sprejeli na današnji seji, bo poročilo obravnavano že na septembrski seji DZ-ja, verjetno hkrati z delnim poročilom, ki ga pripravlja komisija. Vsi sklepi so bili, kot je poudaril Grims, sprejeti soglasno in bodo tudi javni.

Grims je v imenu komisije še izrazil pričakovanje, da bosta policija in tožilstvo storila vse, da ugotovita, koliko je bilo v tem primeru dejanskih kršitev zakona, in ukrepata proti vsem, ki so kakor koli kršili zakon. "Da zadeva dobi tudi sodni epilog," je dejal Grims. Pričakuje tudi, da bosta policija in tožilstvo poslance o poteku preiskave in ugotovitvah sproti in ustrezno obveščali.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Ribiič
# 05.09.2017 ob 13:09
Ta zadeva je preveč pomembna, preveč denarja je v igri, da bi kdor koli odgovarjal, če pa že bo, bo zadeva zbanalizirana. Ključni akterji levice so v naši družbi pač premočni.
veza
# 05.09.2017 ob 12:49
Pahor je imel obilico drugega dela, ni videl, ni slišal!
Je pa treba povedat, da so bili tudi Belgijci zraven, kaj so pa oni delali, spali?
dbitls
# 05.09.2017 ob 14:11
Zakaj še ni nihče od vpletenih - vodstvo banke, člani Pahorjeve vlade, policija, Klemenčič in njegov KPK - v zaporu???
Flagellum Dei
# 05.09.2017 ob 13:37
"Je banka imela kako škodo? NE!" - odgovor je DA. Imela je manjšo provizijo in zato manj prihodkov in posledično dobička.
"Je država oškodovana? NI!" - in tudi tukaj je odgovor DA. S tem ko je bilo manj dobička je država pobrala manj davkov in dividend. Poleg tega je ugled države utrpel škodo.
semaino
# 05.09.2017 ob 13:12
Afera iranski denar v NLB-ju: "Veliko zavlačevanj pristojnih služb"

Placanci mocvirja so ze glasni.

Najbolj se mi je zameril Klemencic. Tedne in tedne je po televizijah nabijal in krizal Zorana Jankovica za 2.000.000mio€ in JJ za 200.000€ domnevniih evrckov.


Prisel je pred kamere in jokcal kako ne more storiti nic, kako odstopa. Pokvarjeno.
V tistem casu je ze vedel kaj se dogaja in ni povedal niti stavka. Ce bi 5% energije vlozil v NLB bi se vse koncalo in bili akterji razkrinkani. Vendar ni.


Drugo pa, SOVA, ki je pripravila dva porocila. Enega jasnega za Danila Tuerka, Boruta Pahorja itn. drugega nejasnega pa za opozicijo NSI in SDS iz katerega ni bilo razvidno nic.

Kdo je tako mocan, da vodi vse to? Samo eno je smrdljivo mocvirje v Sloveniji, ki nikoli ni izgubilo moci.

Toliko dragi Slovenci, kako vas imajo radi.

Roke dvigam k nebu, da se levica prebudi in da krmilo v roke Bojanu Dobovsku, to je edina resitev za Slovenijo. Da se Dobovsek dobi vse glasove SMCja, Desusa in SDja.
April1699
# 05.09.2017 ob 13:11
Če so državni organi dosedaj delali predvsem na tem da se o aferi ve čim manj bodo sedaj še bolj v to usmerjeni saj se bližajo volitve v DZ. Ali bo iz ta afera doživela kakšen epilog - pričakovati je da bo sodstvo svoje sile usmerilo proti tistim, ki so zadevo razkrili kot je že pri nas v navadi.
slovencsm
# 05.09.2017 ob 15:18
Homer, očitno si bil zraven, ker ne vidiš nobenega kriminala. Bi prosim sporočil kolikšne so bile provizije in na katerih računih so pristale?

Kot prvo je bilo to dejanje očitno kršenje mednarodnega prava. Lahko sicer rečemo, da ni nihče nič izgubil a ljudem damo jasno sporočilo: Če delate protipravno, ni problema. kot drugo pa je bil ta denar lahko uporabljen za financiranje terorizma. Ne vem, če tu ni nihče nič izgubil.

Kot drugo. Banka za takšne vsote ni jemala nobene provizije, čeprav je nakazovala denar na ogromno računov. Če je tako, potem naj to prosim dela tudi za nas navadne državljane, ki smo ji pred leti pokrili tudi ogromen minus v poslovanju.

Ko tretje. Strokovnjaki za takšna početja so povedali, da so provizije pri takšnih poslih 25-30%. Glede na to, da so pri banki to načrtno delali, naj potem povejo, kdo je še te provizije (tudi na naš račun) pobral.

Kot četrto. Glede na sumljivost posla me zanima, zakaj nam kot podjetju z omenjeno državo v tistem času ni bilo dovoljeno poslovati (odgovor slovenskih oblasti), medtem ko so naši banki to očitno dovolili. Ali to pomeni, da za nekatere veljajo ena pravila, za druge pa druga? Ali nismo pravna država, ki je do vseh pravična?
m72
# 05.09.2017 ob 14:16
Če bi Švicarji pustili svojim lopovom, da toliko harajo po njihovih bankah, bi postali Bangladeš.
Follow Me
# 05.09.2017 ob 13:48
Bravo naši, tako se dela in potem naj bodo državljani pošteni :)
Nikolaj
# 05.09.2017 ob 15:24
Ko ne želiš preprečiti korupcije,
ustanoviš Komisijo za preprečevanje korupcije.
Nikolaj
# 05.09.2017 ob 15:25
Policija in tožilstvo ne bosta ugotovila nič.
Flagellum Dei
# 05.09.2017 ob 13:42
" manjšo provizijo na kaj?" - na transakcije.
gorenc007
# 05.09.2017 ob 13:24
vse pospravt pod mizo, da se kej preveč ne zve, ja prvo je skrb za svoj zadnik...............
Rugess Nome
# 05.09.2017 ob 15:19
Pahor je irancem pomagal prat denar, zato so ga lepo sprejeli zadnjič v njihovem parlamentu
Rugess Nome
# 05.09.2017 ob 15:14
se pravi sta KPK in urad za preprečevanje pranja denarja skorumpirana ali nesposobna. Bo kdo kazensko odgovarjal za to?
MZ
# 06.09.2017 ob 07:45
Vse skupaj je delo tujih agentov, ki želijo Slovenijo prikazato kot podpornico terorizma, čeprav vemo, da so teroriste najbolj financirali ravno tisti, ki se delajo najbolj svete...pa jih najbrž ni treba naštevati.
Na podoben način je na plan prišla tudi afera s prisluhi o arbitražnem sporazumu.

In..če ima slovenska politika jajca, naj ob naslednjem takem izsiljevanju lepo EU in zvezi NATO pokaže vrata in zamenja blok. Alternative so, samo videti jih je treba.
AMFIBIJA
# 05.09.2017 ob 17:33
Miško Nakazilšek

V PRALNICO

V pralnico sem tvojo zrl,
rekel pesnik bi goriški,
Racman Jaku, Miki Miški
vrata malček si odprl.

Malček tudi drugim likom
pravljičnim, neobstoječim,
s tem le lumpom si največjim
malček pač pomagal s trikom.

Pralnica je delovala
s polno paro vsakodnevno,
personal tvoj v njej pohlevno
gledal zgolj, kako je prala.

Fine perzijske preproge
šle iz nje so k Miki Miški,
pralni se delili viški
in odpirale so vloge.

Teheranske v njej tkanine
prali tvoji so lakaji,
zraven stali policaji,
da vsa žehta v redu mine.

Policaji tiste vrste,
ki skrbijo za čistočo,
tipali so žehto vročo,
sami si opekli prste.

Treba je bilo le malo
za oprano tu plačati
in perilo ven poslati,
vse je teklo kot za šalo.

V pralnico sem tvojo zrl
in pri tem se vprašal malček,
kdaj te končno, zlobni palček,
skupaj z njo bo kdo zaprl.
RJSlo
# 05.09.2017 ob 14:29
No ja. Iz minusov sklepam, da Janša ni tisti, ki prejema 10 %? :))))) A jih kdo drugi?

P. S. Pred leti je na hrvaškem portalu necenzurirano. com nekdo pisal o povezavah Irana in Hrvaške.
veza
# 05.09.2017 ob 14:03
Follow Me
# 05.09.2017 ob 13:48

Bravo naši, tako se dela in potem naj bodo državljani pošteni :)

pa kje ti živiš, kar je za cesarja, ni za smetarja
anjago2
# 05.09.2017 ob 13:42
rešuje se mafija vzajemno.... slovenija sploh ne rabi nekih kvazi strank ker vsi vkup špilajo na koncu koncev..... sama korupcij in nič druga
mile952
# 06.09.2017 ob 14:50
Pismo, sodniška mafija in vrnili so Francoze k živim.
mile952
# 06.09.2017 ob 14:48
Sodniki v vsem svojem sijaju
DETROITS
# 06.09.2017 ob 14:26
nova24. Katastrofa od katastrofe. Pa to ni normalno, da to TV sploh kdo gleda!!! Takega medija pa še ne. obup, sej sploh ni besed, ki bi lahko opisal to sramoto. Zadnjič sem gledal cca 5 minut, še danes mi gre na bruhanje
friks
# 06.09.2017 ob 13:23
Eni pišejo take neumnosti, da mi je prav zanimivo, koliko ljudi jih verjame:

očitno kršenje mednarodnega prava
Kaj ima odnos med dvema poslovnima bankama z mednarodnim pravom? Kot vem se mednarodno pravo nanaša na relacije med državami?

Banka za takšne vsote ni jemala nobene provizije, čeprav je nakazovala denar na ogromno računov.
Kje piše, da ni jemala nobene provizije? Nikjer.

Strokovnjaki za takšna početja so povedali, da so provizije pri takšnih poslih 25-30%.
Za kakšna početja? Nakazovanje na račune? Zavlačevanje strokovnih služb?

zakaj nam kot podjetju z omenjeno državo v tistem času ni bilo dovoljeno poslovati
Kaj pomeni ni bilo dovoljeno? Napiši, kdo konkretno vam ni dovolil, da vsaj vemo.

Da ne bo pomote. Jaz sem zelo za, da se morebitne nepravilnosti in barabije odkrije in kaznuje, ampak s takim brezplodnim nakladanjem zagotovo ne bomo nič opravili.
pobrisan
# 06.09.2017 ob 09:55
Tole je precej sorodna zgodbica:

Med prejemniki denarja iz azerbajdžanskega skrivnega sklada, iz katerega je azerbajdžanska vladajoča elita podkupovala evropske politike, je po poročanju časnika Delo tudi predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič Plemeniti, ki naj bi prejel 25.000 evrov. Na seznamu je skupaj osem slovenskih prejemnikov. Plemeniti se tega nakazila izpred petih let ne spomni več....
krucyfix
# 05.09.2017 ob 15:58
> Strokovnjaki za takšna početja so povedali, da so provizije pri takšnih poslih 25-30%.

Verjamem da SDS zdaj grdo ščemi da tega niso pokasirali in še bolj če kdo drug mogoče je (če se spomnile Patrie, so tam "posel" nastavili talevi, ampak so ga uspeli speljat na svoj mlin, samo da so se v Avstriji ene transakcije zataknile).

Ampak tu zaenkrat kolikor razumem niso ugotovili niti če je bilo dejansko kaj nezakonitega. Dejstvo je da je z Iranom na nek način kljub delni blokadi na nek način poslovala cela Evropa. Pa tudi težko kdo reče da je imel Iran zadnje čase nevemkoliko zraven pri podpori terorizmu.
mile952
# 06.09.2017 ob 10:43
Kot četrto. Glede na sumljivost posla me zanima, zakaj nam kot podjetju z omenjeno državo v tistem času ni bilo dovoljeno poslovati (odgovor slovenskih oblasti), medtem ko so naši banki to očitno dovolili. Ali to pomeni, da za nekatere veljajo ena pravila, za druge pa druga? Ali nismo pravna država, ki je do vseh pravična?

Če bi ti bil na njihovem mestu in pokasiral par sto milijonov dolarjev provizije pod mizo, kolikor so morali Iranci najverjetneje plačati našim hijenam, da so izpeljali ta deal, bi v trenutku pozabil na vse zaveze, ki jih imaš stalno na jeziku, od spoštovanja pravne države, enakosti pred zakonom do etike in morale...
TumeAugust
# 05.09.2017 ob 15:15
Prosim, da Pahorja ne mešate v to zgodbo...
Homer.
# 05.09.2017 ob 15:46
@slovencsm
Homer, očitno si bil zraven, ker ne vidiš nobenega kriminala.
-------------------------
Ne, ne vidim nobenega kriminala. Od takega poslovanja bank živi Švica in vse off shore banke, vsi pa veselo poslujejo z njimi.

Če pa je kakšen kriminal bil, potem je to posel za policijo, tožilstvo in sodstvo, ne pa za enega "nakladača" Grimsa!
Ker pa očitno nič za policijo ni, imamo sedaj "Eno žlahtno štorjo" v nadaljevanjih.
kapljač
# 05.09.2017 ob 21:52
V času embarga je "janša" prodajal orožje. Za nekaj miljard, in vse so šle mimo proračuna. Denar pa se je shranjeval v vrečah za smeti tudi nad glavo Janšine pisarne, oziroma na podstrešju ministrstva za obrambo.
Tako da bančno poslovanje je nekaj povsem drugega, pa s e iz tega dela afera, da bi se škodovalo in banki in državi.- Sabotaža teh razmer bi s e morala preganjat in parlamentarne komisije svojega dela ne bi smele uporabljat za medsebojen boje v javnosti.
Razmisliti tudi glede potrebnosti parlamentarnih komisij , sploh pa pokritost s strani opozicije. Oziroma vnesti klauzulo, da v slučaju zlorab, kot v primeru Grimsa SDS , pomeni razpustitev takšne komisije.
friks
# 05.09.2017 ob 16:24
Flagellum Dei

ampak saj po njihovem transakcij sploh ne bi smelo biti. Torej, če jih ne bi bilo, potem tudi provizije ne bi bilo?
Rasta75
# 05.09.2017 ob 14:44
No, lepa reč, nekomu se že vsak mesec zgr...a. :P
kapljač
# 05.09.2017 ob 14:40
To poslovanje ne bi smelo biti afera. Če je to poslovanje afera je to sabotaža zoper slovensko družbo in državo. Od podobnih poslov namreč lepo živi Švica , in še mnogo pametnih držav.
friks
# 05.09.2017 ob 13:13
Haha, vse kar je Branko ugotovil iz ene največjih afer vseh časov, je zavlačevanje strokovnih služb. To je pa pri našem javnem sektorju in tako velikih organizacijah kot je NLB, pravzaprav bolj pravilo kot izjema.

O kakšnih nezakonitostih pa ne duha, ne sluha?
friks
# 05.09.2017 ob 13:40
Flagellum Dei

manjšo provizijo na kaj?
Homer.
# 05.09.2017 ob 14:10
@Flagellum Dei
Vse banke si provizijo prilagajajo pomembnosti komitenta. Na splošno večje kot kot so transakcije, manjša je provizija. Tudi tu velja tržna ekonomija in banka mora biti konkurenčna drugim bankam. To je nekako tako, kot pri trgovcu dobiš "količinski popust"

Z drugimi besedami povedano. Z zgubljenim poslom nobene provizije ni.

Sicer pa je itak vseeno. Protikorupcijska komisija je politična tvorba, ki nima nobenega pomena, razen za take kot so Grims, ki si z mešanjem megle pridobijo tistih 5 minut slave.
abi normal
# 05.09.2017 ob 14:35
Zanimivo je tole. Stranka ki je že od pamtiveka v parlamentu in se s tem hvali (uganili ste, to je stranka SDS), nima pojma kaj se je v Sloveniji dogajalo. In zdaj , pri Cerarjevi vladi, ugotavljajo kaj vse niso delali.
Jurčič
# 05.09.2017 ob 12:55
Tu Brane pravi, da ne more reči ali gre za kazniva dejanja, da naj delo sedaj opravijo ustrezni organi, službe....preko fb profila in raznih brezplačnikov in nove24 pa so že vse pripisali levici, murglam, komunistom, stricem iz ozadja....
Homer.
# 05.09.2017 ob 13:01
Mešalec megle dela svoj show!

Je država oškodovana? NI!
Je banka imela kako škodo? NE!

Če pa so transakcije šle mimo navodil ZDA, pa ni naš problem!
Kazalo