Obrambna ministra ZDA in Slovenije na slovenski obali. Foto: EPA
Obrambna ministra ZDA in Slovenije na slovenski obali. Foto: EPA
Neformalni vrh Nata
V Portorož bo prispelo 34 delegacij s 570 člani. Akreditiralo se je 380 novinarjev, od tega 65 slovenskih. Zakupljenih je kar 800 sob. Foto: EPA
Zasedanje Nata v Portorožu
Število policistov, ki varujejo zasedanje, ne bo znano do konca srečanja. Foto: RTV SLO
Zasedanje Nata v Portorožu
Portorož tokrat ob turistih gosti še vojake. Foto: RTV SLO

Slovenija bo po Erjavčevih besedah prispevala 10.000 polavtomatskih pušk in dva milijona kosov streliva, števila vojakov v Afganistanu pa ne misli povečevati, saj smo tam že dovolj zastopani.

Ob robu jesenskega neformalnega zasedanja, ki poteka v Portorožu, so predvidena številna druga dvostranska srečanja. Obrambni minister Karl Erjavec je že govoril tudi z ruskim ministrom Sergejem Ivanovom in z ameriškim obrambnim sekretarjem Donaldom Rumsfeldom.

Med osrednjimi temami zasedanja bo povečanje števila vojakov v Afganistanu, govorili pa bodo tudi o operaciji v Iraku, kjer Nato uri iraške varnostne sile. Na enem največjih mednarodnih dogodkov v Sloveniji pričakujejo 34 delegacij s skupno 570 udeleženci.

Nadzor nad celotnim Afganistanom
Ministri so se v Portorožu že odločili, da bo Nato prevzel nadzor nad mirovnimi silami tudi na vzhodu Afganistana. Tako bo Isaf pokrival vso državo, pod njegovo poveljstvo pa bo prešlo okoli 12.000 ameriških vojakov, ki delujejo v tej državi v okviru koalicijskih sil. Generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer je prepričan v uspeh misije Isafa.

Erjavec z Rumsfeldom
Obrambni minister Karl Erjavec je ameriškemu kolegu Donaldu Rumsfeldu predstavil slovensko donacijo orožja Afganistanu, ta pa je pohvalil slovenski prispevek enotam Nata za hitro posredovanje. Govorila sta tudi o vojaških odhodkih, ki naj bi jih Slovenija do leta 2009 postopoma dvigovala do 2 odstotkov BDP-ja. Tema srečanja pa je bil tudi strateški zračni prevoz, ki v okviru Nata zagotavlja logistično podporo predvsem manjšim državam, ki nimajo lastnih zračnih zmogljivosti.

Rumsfeld je sicer ob koncu zasedanja dejal, da operacije v Afganistanu potekajo dobro, še enkrat pa je ponovil torkove navedbe ameriškega predsednika Georgea Busha, da posredovanje v Iraku ni bilo napaka.

Kanadčani pohvalili sodelovanje
Glavna tema pogovora ministra Erjavca s kanadskim kolegom Gordonom O'Connorjem je bila misija Isaf v Afganistanu, Erjavec je ob tem še napovedal slovensko donacijo orožja afganistanskim silam. Afganistanska vojska namreč načrtuje povečanje za okoli 20.000 mož, od tega naj bi jih polovico pomagala oborožiti Slovenija, ki je državi podarila 10.000 kosov strelnega orožja ter 2 milijona kosov streliva v vrednosti 125 mio. tolarjev. Oboje namreč ne ustreza Natovim standardom.

V misiji Isaf sicer trenutno deluje 54 naših vojakov, Kanada pa je prispevala 2.300 mož. O'Connor je pohvalil dozdajšnje sodelovanje naših in kanadskih vojakov v Isafu, za kar so v Slovenski vojski že prejeli kanadsko odlikovanje "General Campaign Star".

Ministra sta sodelovanje med državama na obrambnem in varnostnem področju ocenila kot zelo dobro, še posebej sodelovanje v okviru operacij v podporo miru, Erjavec pa je O'Connorja seznanil še z vključenostjo Slovenije v druge operacije Nata in EU-ja.

Rusi prihajajo!
Minister Karl Erjavec in njegov ruski kolega Sergej Ivanov sta ugotovila, da se že tako dobri odnosi med državama še krepijo. Ivanov je pri tem še posebej izpostavil gospodarstvo in znotraj njega turizem. Dejal je, da je slavni rek iz hladne vojne "Rusi prihajajo" znova aktualen, le da zdaj v zelo pozitivnem smislu. Na petkovem zasedanju Sveta Nato - Rusija, ki bo potekalo ob robu zasedanja obrambnih ministrov Nata, bodo po besedah Ivanova govorili predvsem o vojaških vprašanjih. Osrednja tema bo boj proti terorizmu v Sredozemlju v okviru sodelovanja v pomorski operaciji Active Endeavor. Ivanov je potrdil, da se bo v Portorožu sešel z obrambnim sekretarjem Donaldom Rumsfeldom, o čem bosta govorila, pa ni hotel izdati.

Zaradi zasedanja prihaja do večjih obremenitev cest od Brnika do Portoroža, saj so jo napolnila vozila, ki na srečanje obrambnih ministrov Nata vozijo 570 delegatov.

Posebne uredbe in mogoče zgostitve
Tako je bilo na relaciji med Brnikom in Portorožem več prometa v četrtek od 9.00 do 16.00, v petek pa ga pričakujejo med 14.00 do 22.00. Tudi v soboto od 6.00 do 14.00 so mogoče večje zgostitve prometa. Do teh prihaja zlasti na Celovški cesti v Ljubljani in na cesti med Koprom in Portorožem.

Preberite si posebne prispevke ob vrhu Nata v Sloveniji.
V določenih urah so mogoče kratke zapore prometa. Ceste bodo polne policistov. Koliko policistov bo sodelovalo v akciji, na Policijski upravi Republike Slovenije zaradi varnostnih razlogov niso želeli izdati, je pa Erjavec dejal, da bo sodelovalo 500 vojakov. Zaradi zasedanja obrambnih ministrov v Portorožu velja spremenjena prometna ureditev, v okolici hotela Bernardin, kjer poteka srečanje, pa velja tudi omejitev gibanja.