Država si s preventivnimi akcijami prizadeva zmanjšati število smrtnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Foto: BoBo
Država si s preventivnimi akcijami prizadeva zmanjšati število smrtnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Foto: BoBo

Po besedah vodje sektorja za krepitev zdravja in zdrav življenjski slog na ministrstvu za zdravje Vesne Kerstin Petrič je manjše število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom posledica nove prometne zakonodaje ter predvsem preventivnih akcij in kampanje, ki je spremljala uvedbo nove zakonodaje.

Zato bo akcija 0,0 šofer - trezna odločitev spet potekala od 17. do 19. maja. Njen namen je zmanjšanje škodljivega in tveganega uživanja alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zaradi tega zgodijo.

Akcija bo letos potekala še oktobra, novembra in decembra, poostren nadzor pa bo policija izvajala predvsem ob koncih tedna, ki so najbolj problematični glede vožnje pod vplivom alkohola in drog, je povedala Kerstin Petričeva.

Toleranca do alkohola za volanom se spreminja
Upad števila alkoholiziranih povzročiteljev nesreč se je po besedah direktorja agencije za varnost v prometu Ljuba Zajca nadaljeval tudi v prvih štirih mesecih letos. Zajc opaža tudi spremenjen odnos Slovencev do alkohola, saj bi, sodeč po zadnjih raziskavah, 40 odstotkov anketiranih Slovencev podprlo znižanje dovoljene količine alkohola pri vožnji na 0,0 grama na kilogram krvi.

Policisti pa ne bodo edini, ki bodo nadzorovali, saj bodo z inšpekcijskimi službami nadzorovali tudi prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah, gostinskih lokalih ter na bencinskih servisih.