Alenka Bratušek in papež Frančišek sta se pogovarjala slabe pol ure. Foto: Reuters
Alenka Bratušek in papež Frančišek sta se pogovarjala slabe pol ure. Foto: Reuters
Slovenska premierka pri papežu Frančišku

sešla pa se je tudi z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiem Bertonejem.

Med pogovorom sta Bratuškova in papež posebno pozornost namenila prihodnosti mladih in upanju. Premierka je ob srečanju poudarila, da si tudi v prihodnje želi sodelovanje v okviru različnih multilateralnih forumov in papeža Frančiška povabila v Slovenijo.

Pogovori potrdili dobre odnose
Iz tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da so bili pogovori slovenske premierke v Vatikanu prisrčni in so potrdili dobre odnose med Svetim sedežem in Slovenijo. Ob tem dodajajo: "Potrjena je bila skupna pripravljenost za nadaljevanje konstruktivnega dialoga o dvostranskih vprašanjih, povezanih z odnosi med cerkveno in civilno skupnostjo, s posebno pozornostjo na zgodovinskem prispevku Katoliške cerkve v življenju države in na pomenu zaščite verske svobode za harmoničen razvoj slovenske družbe."

Dotaknila sta se tudi izzivov, s katerimi se Slovenija "spoprijema v času gospodarske krize in pri pomoči, ki jo lahko katoliška skupnost v sodelovanju z državnimi ustanovami nudi pri socialni podpori prebivalstvu in pri izobraževanju mladih", so še sporočili s Svetega sedeža.

Že v sredo z Letto in Napolitanom
Obisk Vatikana so v kabinetu premierke označili kot nadaljevanje že vzpostavljenega dialoga in priložnost za nadaljnji razvoj in poglobitev odnosov. Alenka Bratušek je z obiskom Vatikana tako sklenila dvodnevni obisk v Rimu. V sredo se je srečala z italijanskim premierjem Enricom Letto in italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom, tema pogovorov pa so bili izhod iz gospodarske in finančne krize doma in v EU-ju ter dvostranski odnosi.

Z Letto sta izpostavila dobre odnose med državama in željo po njihovi krepitvi predvsem na gospodarskem področju. Letta je pri tem izrazil velik interes Italije za nakup slovenskih podjetij v procesu napovedane privatizacije.

Premierja sta se sicer tudi prvič skupaj sešla s predstavniki slovenske in italijanske manjšine, kar so predstavniki slovenske manjšine pozdravili kot pomemben dogodek.

Slovenska premierka pri papežu Frančišku