Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 279 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Za predsednika državnega zbora izvoljen Janko Veber, vodja poslanske skupine SD-ja
Alenka Bratušek, nova mandatarka za sestavo vlade, in Janko Veber, nov predsednik DZ-ja
DZ
Kot prvi je novi mandatarki za sestavo vlade čestital Janez Janša. Foto: BoBo
Predsednik DL-ja Gregor Virant je po izvolitvi Alenke Bratušek za mandatarko dejal, da je najpomembnejše dejanje storjeno. Z razrešitvijo vlade Janeza Janše je politična agonija zaključena, je izpostavil Virant, to pa zdaj odpira pot v dve možni smeri. Ena je dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa, da bomo imeli spomladi volitve.

Alenka Bratušek: Slovenijo lahko popeljemo naprej

Lista ministrov mora biti predložena v 15 dneh
27. februar 2013 ob 07:38,
zadnji poseg: 27. februar 2013 ob 22:37
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

Poslanci so s 55 glasovi za in 33 proti izglasovali konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše in za novo mandatarko potrdili vodjo Pozitivne Slovenije Alenko Bratušek. V svoji prisegi se je zahvalila za zaupanje, kar razume kot potrditev, da lahko Slovenijo popelje naprej.

Podporo so ji pred tajnim glasovanjem napovedali PS, SD, DL, DeSUS in večina SLS-a, odrekli pa v SDS-u in NSi-ju. Razdeljenih je bilo 88 glasovnic, nobena glasovnica ni bila neveljavna, nihče se ni vzdržal glasovanja. Bratuškova je prisegla kot prva mandatarka za sestavo nove vlade v zgodovini Slovenije.

Prvič stopam pred vas kot predsednica slovenske vlade z mandatom za sestavo nove vlade. Zahvaljujem se vam za izkazano zaupanje. Vašo odločitev razumem kot potrditev, da lahko skupaj Slovenijo popeljemo na mesto, ki si ga državljani želimo in kamor sodimo. Kako bomo prišli tja, bo odvisno od vseh nas. Danes je bilo tu izrečeno veliko besed. Težkih in kritičnih. A tudi polno besed spodbude, optimizma in upanja, da bo v Sloveniji drugače in bolje. Ker verjamem, da Slovenijo lahko naprej pelje le povezanost, optimizem in upanje za boljšo prihodnost. Težko bo. A sama polno zaupam v naše ljudi, ki so se v zgodovini izkazali, da znajo stopiti skupaj, ko je najtežje. Moja roka bo odprta za sodelovanje. To si želijo tudi naši ljudje. Prosim, prisluhnite jim. Hvala za zaupanje.
Iz prisege Alenke Bratušek

Nova mandatarka je poudarila, da bo njena prva prioriteta Slovenijo varno pripeljati do volitev. Med cilji vlade je izpostavila normalizacijo razmer in prekinitev z vzdušjem strahu v državi. Zagotovila je, da "v Sloveniji ne bo grškega scenarija".

Pogajanja za oblikovanje nove vlade se bodo začela že v četrtek. Bratuškova mora listo ministrov predložiti v 15 dneh. V nasprotnem primeru ji lahko DZ določi rok, v katerem mora tak predlog predložiti. Če tudi po izteku tega roka premier ne predloži predloga za imenovanje članov vlade, pa DZ ugotovi, da je premierju prenehala funkcija.

Razpad vlade Janeza Janše je sprožila objava poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki ugotavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje pri premierju Janši. Ta je v današnjem nagovoru vnovič zavrnil vse očitke protikorupcijske komisije. Po izglasovanju konstruktivne nezaupnice njegovi vladi ob odhodu iz dvorane je na vprašanje novinarjev, ali je razočaran, odgovoril: "Zelo, zelo." Alenki Bratušek je za izvolitev poleg Janeza Janše čestital tudi predsednik države Borut Pahor.

Potek celotne izredne seje DZ-ja, ki smo jo na MMC-ju spremljali v živo, si lahko ogledate v posebni aplikaciji spodaj.

VIDEO
Prisega Alenke Bratušek
VIDEO
Največ časa Janši in Bratuškovi
VIDEO
Le še glasovanje stran od nove vlade
VIDEO
Seja nova priložnost za obračunavanje
VIDEO
Janšo najbolj skrbi rebalans

T. K. B., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo