Poslanci bodo obravnavali predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim bi razširili upravičenost do brezplačnega šolskega kosila. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Poslanci bodo obravnavali predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim bi razširili upravičenost do brezplačnega šolskega kosila. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Zdajšnji zakon določa, da subvencija v vrednosti celotne cene kosila pripada le otrokom družin iz prvega dohodkovnega razreda.

V ZL-ju pa so predlagali razširitev upravičenosti še na otroke družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Do te ugodnosti bi bili tako upravičeni vsi tisti, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 36 odstotkov povprečne mesečne plače.

Vlada je sprva predlogu zakona nasprotovala, toda po pritisku javnosti in humanitarnih organizacij so si v koaliciji premislili in na oktobrski seji je bilo brez glasu proti odločeno, da se predlog zakona vrne na matični odbor. Ta ga je nato potrdil.

So pa nekateri poslanci danes opozorili, da kljub tovrstnim rešitvam s socialnim stanjem ne moremo biti zadovoljni.

Osebni asistenci naklonjeni vsi
DZ je redno sejo nadaljeval s prvo obravnavo predloga zakona o osebni asistenci, ki ga je v zakonodajni postopek vložil opozicijski NSi. Glede na to, da se osebna asistenca izvaja že vrsto let, je čas, da se zdaj sistemsko uredi, je v imenu predlagatelja dejala poslanka Iva Dimic.

Predlog, ki naj bi invalidom s potrebo po pomoči druge osebe omogočil neodvisno življenje, se osredotoča na uporabnike, ki živijo ali bi želeli živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe.

Upravičenci do osebne asistence so bili po predlogu invalidi v starosti od 18 do 65 let, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju dejavnosti za samostojno osebno in družinsko življenje, pri vključevanju v okolje, izobraževanje in zaposlitev.

Vlada predlogu ne nasprotuje, podporo v prvi obravnavi pa so mu danes napovedale poslanske skupine vseh strank.

Predlog zakona o vojnih grobiščih bo verjetno zavrnjen
Pred poslanci je bil tudi predlog novele zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki so ga pripravili v poslanski skupini SDS-a. S predlagano novelo so želeli vzpostaviti podlago, da bi se postopki potrjevanja grobišč izvajali v skladu z zakonom, ki ureja kazenski postopek, tako da bi se zavarovali vsi dokazi in bi v postopkih obvezno sodelovali organi odkrivanja in pregona kaznivih dejanj ter tudi sodstvo.

V današnji razpravi so vse stranke razen SDS-a menile, da je novela odveč, ker že imamo zakon. DZ bo o tem, ali je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, glasoval v torek.

Poslanske skupine za ukinitev zaznambe na nepremičninah
DZ se je v nadaljevanju seje osredotočil na predlog vladne novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki za prejemnike varstvenega dodatka in socialne pomoči pod določenim pogojem ukinja zaznambo na nepremičnini in vračilo pomoči.

Nasprotovanja predlogu ni napovedala nobena poslanska skupina.